1EB003: Individen och företaget Medarbetarskap Anna Alexandersson, Jonas Stjernquist,

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KANDIDATUPPSATS.
Advertisements

Här skriver ni in ett namn på ert förbättringsarbete
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Här skriver ni in namnet på ert förändringsarbete Här skriver ni in er enhet Här skriver ni in vilka som deltagitKontaktperson: adress: tel: e-post:
En integrerad strategi för kompetensutveckling Linköpings universitet
Modellen
Hälsopedagogiskt arbete kap. 4
Att tänka på inför lönesamtalet
Viktorija Kalonaityte
Individuellt utvecklingssamtal - mall
Vilka var de viktigaste lärdomarna från caset?
Veronika Wiktorsson, Vetlanda kommun Ronny Örnros, Hultsfreds kommun
ATT PRODUCERA EN UNDERSÖKNING
Våga vara chef - en trestegsutbildning för chefer och ledare
Processorienterat förbättringsarbete
Bedömningsmodell Mål för examensarbete Värderingsdimensioner Bedömningar Mål för examen.
Peter Gustavsson IEI/Företagsekonomi torsdag 7 okt 2011 kl (ca) Examensarbete - Information inför kursen 722A35 VT 2012.
Sanna Godenäs Pia Olsson Annika Bertling
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
PBS i förskolan (Katina Thelin).
Exempel på analys och handlingsplan
BILDA + SENSUS SENSUS + BILDA. Beslut och vision Utgångspunkter för en vision -att möta en omvärld i förändring -tillsammans är vi så mycket mer -utgångspunkter.
Huvudområde offentlig förvaltning
Att planera och sätta mål
Kjerstin Larsson Fil. Dr. FoU-ledare Fokus Kalmar
Att tillsammans påverka!
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Regional utveckling möter socialtjänst -lärdomar och reflektioner från utvärderingen av URBAL i Härryda kommun. Anna Johansson FoU i Väst/GR.
Projektledning.
Kunskapsöverföring och kunskapsutveckling Erfarenheter från Uppsala stadsbibliotek.
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Projektarbete (PA1201) 100 poäng.
Individuell & differentierad lön
Benkt Wiklund Enheten för näringsliv och samhälle.
Case management I Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.
Om skrivande av uppsats
Analyser Budget K16 FÖR2 Styrmedel Nytta eller skada?
Projektledarträning. Målsättning / Önskat utfall Deltagarna/teamet har en gemensam uppfattning avseende sina egna och gruppens styrkor och svagheter i.
Aina Kalle Anders Ottosson JennyMee Le Hir
Lönekriterier – ett stöd till chefer. Varför lönekriterier?  Att ha tydliga lönekriterier är en förutsättning i samband med lönesättning.  Kriterierna.
- Hur studerar vi lämpligen organisationer ur ett socialpsykologiskt perspektiv?!
Välkommen! Hanna Sepp Albina Brunosson Moment 1: Introduktion till hem- och konsumentkunskap (5 hp) Momentet ger en introduktion till hem- och konsumentkunskap.
Undervisning och lärande för en hållbar framtid via aktionsforskning Inger Björneloo Inst. för didaktik och pedagogisk profession.
Specialpedagogik Ht 12. Introduktion 7 sept kl , 12:131 Erfarenhetsutbyte/diskussion och information inför ventileringen 5 december kl ,
Vägledning - 7 steg för en lyckad genomförande av LIKA socialtjänst
Vägledning - 7 steg för ett lyckat genomförande av LIKA socialtjänst
Självstyrt lärande (SSL) inom Morgondagens Ledare
När säger du ifrån? Om civilkurage på nätet.
Välkommen till examensarbetet i Lärarprogrammet!
Krav inför VFU Studenten skriver en studieplan Dokumentation av VFU
SUHF:s & UK-ämbetes Rektorsprogram 1 - Ledningsgrupper
Välkomna till kursen Uppsats - Examensarbete!
Presentation av Sociologi och Socialpsykologi
Utvärdering är avgörande för vår förståelse av vilka metoder, strategier och förnyelsearbete vi behöver för att förbättra kvalitet Kultur reflekterar.
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
Organisationskultur Det symboliska perspektivet Definitioner
SVERIGES CHEFSORGANISATION
Organisationskultur Det symboliska perspektivet Definitioner
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Workshop Arbetsplatslärande.
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet Mall där allt underlag finns i denna presentation Datum 2018-XX-XX.
Kvalitativa forskningsmetoder, 6 hp Kurstid: 21 januari–15 februari Kurskod: 729G07 Michael Tholander.
Medarbetarundersökning 2018
Kognitionsvetenskaplig metod 729A94 Kursansvarig: Agneta Gulz
Att leda och genomföra transformation WS 3 Region 10
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

1EB003: Individen och företaget Medarbetarskap Anna Alexandersson, Jonas Stjernquist,

Dagens agenda Presentation av kursens upplägg Övning och diskussion av medarbetarstrategier Gör en projektplan för momentet.

Kursens upplägg Syftet med upplägg och examination av momentet socialpsykologi inom delkursen 1EB003, Individen och företaget är: att ge dig en allmän introduktion till teorier, metoder och forskning inom främst socialpsykologiska och delvis företagsekonomiska teman med inriktning på relationen individ och organisation och hur det är att vara medarbetare, att genomföra en kulturanalys av partnerföretagens medarbetarskap, att i seminariets form presentera och diskutera vad du kommit fram till i dina studier av litteraturen, kulturanalysen på partnerföretagen samt dina reflektioner kring detta i förhållande till ditt eget medarbetarskap, och att utforma en individuell medarbetarstrategi. Momentet examineras genom aktivt deltagande i fyra seminarier, samt inlämning av fyra PM. Fyra arbetsmoment, två individuella (60%) och två gruppvis (40%). De individuella blir särskiljande vid betygsättning.

Examination: PM1 PM 1: En beskrivning av det egna medarbetarskapet. Varje gruppmedlem skall beskriva sig själv som medarbetare. Det skall vara en empirisk beskrivning med exempel från arbetet på EBD och/eller tidigare arbetslivserfarenhet. Varje gruppmedlem skall också bifoga ett CV. Varje grupp skall också bifoga två sidor om begreppet förförståelse. Individuell uppgift

PM2: Litteraturgenomgång PM2: Litteraturgenomgång av teori kring individen i företaget. Hur påverkas medarbetaren enligt litteraturen av hierarkier, kultur, strategier, visioner, omorganisationer, team- och arbetsgrupper, delaktighet, medbestämmande, förändringsarbete, policy och styrmedel, konflikter, karriärmöjligheter, praxis, incitament och bestraffning etc? Hur kan individen och grupper agera inom dessa ramar? Beskriv forskningen på området och konstruera frågor (intervjuguide) baserade på era egna erfarenheter och litteraturstudien inför kulturanalysen. Valfria böcker inom socialpsykologi och organisation som diskuterar relationen mellan individen och företaget, samt en bok om medarbetskap av Stefan Tengblad. Diskutera gärna ert val av litteratur med oss. Gruppuppgift

PM3: Kulturanalys En kulturanalys. Momentet omfattar genomförandet av en kulturanalys på samtliga partnerföretag. Presentera det empiriska resultatet av er analys, samt en utvärdering och metoddiskussion. Gruppuppgift

PM4: Utforma en individuell medarbetarstrategi Varje gruppmedlem skall konstruera en individuell medarbetarstrategi som baseras på egna erfarenheter, litteraturgenomgången och de empiriska resultaten från er kulturanalys, samt en sida personlig utvärdering av hur arbetet i gruppen har fungerat. Individuell uppgift

Momentets perspektiv ( ) Anställda, ej chefer. ”Nerifrån och upp” perspektiv Individen och gruppens handlingsramar och möjligheter Tillfredsställs mina behov av organisationen?

Diskussion Medarbetarstrategier Er uppgift är att diskutera och reflektera över era medarbetarstrategier i er grupp. Ni har 45 min på er + 15 min kaffepaus. När vi samlas igen skall vi diskutera vad ni har kommit fram till. När vi är klara med diskussion vill vi att ni gör en första projektplan för momentet och där skall ni även ta hänsyn till de projekt ni skall genomföra samtidigt som detta moment.

Medarbetarskap en definition ”Med medarbetarskap avses hur medarbetare hanterar relationen till sin arbetsgivare och till det egna arbetet. I relationen till det ’egna arbetet’ ingår medarbetarnas grad av ansvarstagande, ledning av sig själv, gränsdragning mellan arbete och privatliv samt hur en medarbetare förhåller sig till den egna chefen, till andra medarbetare och till övriga avnämare.” (Hällstén och Tengblad, 2006:11)

Medarbetarstrategier 1 Vad är det i mitt arbete som jag värdesätter mest och som ger mig motivation att utföra ett bra arbete? 2 Vad för mål eller tillstånd vill jag helst uppnå genom mitt arbete? 3 Hur skulle jag vilja beskriva mitt eget medarbetarskap med några korta nyckelord? 4 Skulle jag vilja förändra mitt medarbetarskap på någon av punkterna nedan och i så fall på vilket sätt? a Hur jag agerar gentemot mina närmaste arbetskollegor? b Hur jag agerar gentemot medarbetare inom andra avdelningar och funktioner? c Hur jag agerar gentemot min chef? d Hur jag agerar gentemot kunder, brukare och avnämare? e Balansen mellan arbete och fritid/familjeliv? f Min personliga utveckling och arbetstillfredsställelse? g Någon annan aspekt som är viktig för mig. 5 Finns det något hinder som behöver övervinnas för att jag skall kunna åstadkomma dessa förändringar och i så fall vilka? 6 Om hindren är möjliga att övervinna, hur kan detta ske? 7 Formulera på basis av svaren ovan några kortfattade individuella medarbetarstrategier (vägar och handlingssätt för dig som individ att nå ett tillfredsställande arbetsliv). Det är en fördel ifall strategierna är lätta att komma ihåg i det dagliga arbetet. 8 Vilka gemensamma medarbetarstrategier skulle jag vilja att min egen arbetsgrupp utvecklade? (Hällstén & Tengblad, 2006: )