Skurup – en godbit av Skåne Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Advertisements

Hur vi arbetar mot hot, våld, kränkningar och trakasserier
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Likabehandlingsplaner: granskning och förslag till förbättringsområden Presentation för personalgrupp 18 jan Bengt Andersson.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Exempel utifrån ett antal målområden
Plan mot kränkande behandling
Unga14 10 – 21 februari (v 7-8) sker en mätning av folkhälsa bland barn och unga.
Tyresö förskola och skola
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
SET Social Emotionell Träning
Redovisning av uppdrag ang
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
Regional digital agenda för Östergötland
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Konsten att nå resultat – erfarenheter från framgångsrika skolkommuner
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Elevhälsan - nyckeln till goda resultat
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Barns rätt till en trygg skola
i kommuner, landsting/regioner
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Föräldramöte Ht
Behov av habilitering och rehabilitering
Regelbunden tillsyn i Älvdalens kommun
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Detta är God Vård.
En heldag om hälsa, lärande och prevention i skolan. Katrineholm 10 nov Aktuell forskning visar att elever som trivs och fungerar väl i skolan löper.
Forskningspåverkan i praktiken. Vad gör SKL?  Alla kommuner, landsting och regioner medlemmar  Intressebevakning  Medlemsstöd  Utvecklingsfrågor.
Aktionsforskning en del av kvalitetsarbetet i Falköping
Skärpta krav i SKOLLAGEN fr o m ht-11 Skollagen kap 6 Skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling.
BUN DAGAR Resultat- och Kvalitetsuppföljning
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
En liten plan för likabehandling
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Riktlinjer Dokumentation Kompetens- utveckling Stödmaterial.
Elevdemokrati i praktiken
SET= Socio Emotionell Träning
Rektor/förskolechefens roll i införandet av ny läroplan
I Gymnasieförvaltningen Mölndals stad I I Kvalitetsredovisningar i dagsläget Ett led i den.
Kunskapsbaserat förebyggande arbete.
Nämndplan 2015.
Källängsråd Föregående protokoll bordlagd punkt Säkra skolvägar 2. Övriga frågor PRAO 3. Skolans verksamhet Brukarenkäten Utvärdering likabehandlingsplan.
Gör barn starkare i kommuner, landsting/regioner Vägledning politiker.
Lönekriterier för lärare inom samtliga skolformer inom Utbildning Gävle och Näringsliv & arbetsmarknad Gävle (gäller från och med 2016 års löneöversyn)
Värdegrund. Presentation Syfte Värdegrund Presentation av workshop Utvärderingar Framtiden Summering Frågor Kontakt.
Föräldraråd Syfte: En möjlighet för föräldrar att medverka i och ha inflytande på skolans verksamhet som helhet Att vara en diskussionspart.
Skoldialogen - samverkan för bästa skola Växjökonferensen den 27 januari 2016 Marie Sedvall Bergsten, Undervisningsråd.
Beardslees familjeintervention Lisa Wallander Linusson
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Skolledarföreningen - för 2000-talets skolledare.
Emma Arneback Med kränkningen som måttstock – Planerade bemötanden av främlingsfientliga uttryck i gymnasieskolan Emma Arneback
Skolors arbete för att motverka kränkningar av elever på nätet
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Bilaga 1 sektor EEVF Främjande arbete lå 2017/2018
V I S I O N Bättre, Starkare och Roligare Sigtuna IF Fotboll
Organisation & Arbetsgivaransvar
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Heby kommuns kvalitetspolicy
Bilaga 1 sektor Fordon och transport
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Team förebygg Samverkan mellan skola och socialtjänst
Kumla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling
Vi är varandras arbetsmiljö
Särskilt begåvade och högpresterande elever
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Samverkansråd
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
Presentationens avskrift:

Skurup – en godbit av Skåne

Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) projekt ”Framgångsrika Skolkommuner” under 2009 Syftet med projektet var att lyfta fram goda exempel och bidra till att inspirera kommunerna i deras utvecklingsarbete

Åtta framgångsfaktorer 1.Att leda rätt – både på politisk-, förvaltnings- och rektorsnivå 2.Lyft fram kompetenta lärare 3.Höga förväntningar på skolans resultat oavsett förutsättningar 4.Systematisk uppföljning och återkoppling 5.Fungerande relationer 6.Tydlig ansvarsfördelning 7.Fånga upp barn och elever i behov av särskilt stöd 8.Samsyn om mål och inriktningar för verksamheten

Fungerande relationer Det finns idag omfattande forskning som lyfter fram vikten av lärarens kompetens och hur goda relationer mellan lärare och elev har betydelse för utveckling och lärande Varför använder vi oss av Lions läromedel "Tillsammans"? Jo, därför att "Tillsammans" utvecklar färdigheter i att: arbeta tillsammans visa respekt för andra människor ta ansvar fatta positiva och sunda beslut handskas med konflikter sätta upp mål

Vad säger lagstiftningen? Lagstiftningen är tydlig med kravet på nolltolerans mot kränkande behandling i skolan. Kränkande behandling är ett vidare begrepp av beteenden som även omfattar enstaka händelser. Det kan till exempel handla om att retas, frysa ut, knuffas, nedsättande tillmälen verbalt samt via sms och chat och så vidare. Den årliga planen mot kränkande behandling, Likabehandlings- planen, är ett bra verktyg eftersom det ligger en systematik i hur den ska upprättas och uppdateras. Skadeståndsansvaret ligger hos skolhuvudmannen, liksom uppföljning och utvärdering.

Goda exempel på hur vi arbetar i Skurup för att få väl fungerande relationer Vi arbetar aktivt på olika nivåer för att alla relationer ska präglas av ett respektfullt förhållningssätt och god kommunikation Vi bedriver ett aktivt värdegrundsarbete genom bl.a. att alla utbildas i ett gemensam system (Lions Quest) Vi utbildar kontinuerligt nyanställda lärare i ”Tillsammans” Vi har schemalagt ”Tillsammans” dvs praktiska övningar utifrån materialet genomförs varje vecka i klasserna

Goda exempel… Vi ser eleverna som de verkliga experterna – involverar dem i likabehandlingsarbetet bl.a. genom att förebygga mobbning och kränkningar Vi använder föräldramötena till bl.a. samtal om värdegrundsfrågor. Arbetet mot kränkande behandling i skolan ska vara en stående punkt på dagordningen Vi kommunicerar skolans värderingar i bemötandet av eleverna Vi låter lärarkollegiet diskutera aktuella ärenden för att lära av det som hänt och hur man kan agera bättre nästa gång

Hur arbetar vi förebyggande i verksamheten? Vi kommunicerar att Lions Quest ska gälla på kommunens skolor samt planerar och genomför utbildningen kontinuerligt Vi ger förutsättningar för systematisk uppföljning och utvärdering av verksamheten Vi har integrerat skolan och socialtjänsten och samordnar befintliga resurser Vi har skapat en organisation för att hantera kränkande behandling i skolan samt ett kommunövergripande nätverk

Hur följer vi upp effekterna i verksamheten? Kräver återrapportering om hur eleverna deltar i värdegrundsarbetet Besöker skolorna tillsammans med politiker – träffar rektorerna och känner på atmosfären – för att få veta vad som sker i verksamheten Vi genomför en årlig enkätundersökning till elever och föräldrar där vi bl.a. frågar om hur vi lyckats med värdegrundsarbetet