Småskalig vattenkraft VATTENDAGEN 2014 Vattenrådet – Vänerns sydöstra tillflöden.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund LRF:s 3-stegsmodell för vattenskydd NY TID – NY PRÖVNING LRFs syn på vattenverksamhetsutredningens förslag Svensk Energis.
Advertisements

Prövning av vindkraft och kommande regelförändringar
Äldre Tillstånd - Vattendomar
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Nya miljöprövningsdelegationer
LANDSBYGDSPROGRAMMET Bakgrund Landsbygdsprogrammet är ett verktyg för att nå målen för landsbygdspolitiken. Programmet innehåller satsningar.
Reglering av vattnet och fysisk påverkan. Johan Kling johan
Mörka orosmoln över vattenkraften
Elcertifikatsystemet i Förändring
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
SMÅSKALIG VATTENKRAFT
Staffan Jonsson, Teknisk direktör
Kulturmiljöfrågor i PBL
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
EL-OCH CERTIFIKATMARKNADEN SERO:s seminarium den 16 april 2011 Olof Karlsson.
Skånskt fiske det mesta av det bästa
Restaurering och Miljöbalken (MB) Magdalena Lindberg Eklund (vattenverksamhetsgruppen på Länsstyrelsen) Vad är vattenverksamhet? Måste man söka tillstånd?
Magnus Edström Vattenhandläggare Miljöenheten/Länsstyrelsen
Kammarkollegiet Kammarkollegiets uppgift är att bevaka allmänna miljö- och naturvårdintressen enligt miljöbalken från juridiska utgångspunkter.
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Mark- och miljööverdomstolen dom den 24 januari 2012 i Mål M
Bakgrund Länsstyrelserna fick ett uppdrag i regleringsbrevet för 2012, ”uppdrag 57” Länsstyrelserna ska utöva ökad tillsyn enligt miljöbalken av vattenverksamhet.
Energikällor.
Resmål och resvägar Hållbar turism.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Sigtunastiftelsen 17 maj 2006
EL-OCH CERTIFIKATMARKNADEN SERO:s seminarium på Westerkvarn den 24 augusti 2011 Olof Karlsson, SERO.
Bygg- och miljökontoret Ånge Kommun
Vattendirektivet Vattenförvaltning
1. Begränsad klimatpåverkan
Får jag lov? Om planering och byggande
MKB-processen i infrastrukturprojekt
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
SMÅSKALIG VATTENKRAFT Lars Rosén Nässjö, 25 april 2009
Vattenkraft – påverkan på strandvegetationen Källa: Länsstyrelsen i Värmlands län.
Miljömålen och förorenade områden
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Strandskydd PROP. 2008/09: 119.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Vad händer 2010? Fiskvägar vid dammar Juridiska processer och lobby kring genomförandet Restaureringsåtgärder i kalkade vattendrag Jerån Skälsjöbäcken.
Krav på privata aktörer i välfärden SOU 2015:7
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Kerstin Lundin-Segerlund Miljömålsarbete i Norrbotten Jörgen Naalisvaara ”Norrlandsmöte”, Umeå 19 oktober 2011.
1 Vindkraft och PBL Svårigheterna i de nya reglerna avseende detaljplan och bygglov.
Länsstyrelsensinformation vid Länsträffen i Skinnskatteberg Länsstyrelsens information vid Länsträffen i Skinnskatteberg  Personalförändringar på Miljöenheten.
Länsstyrelsen i Västmanland
Välkomna! 9:15 - Inledning Kia Andreasson
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
Vatten i gränsen mellan stad och land Tilla Larsson Jordbruksverket Vattenenheten i Alnarp.
Vattenverksamhet Miljöbalken, 11 kap. Evgenia Pavlovskaia Juridiska Fakulteten, Lunds Universitet
REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM.
Incitament för energieffektivisering Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången.
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Vad ska en vägplan innehålla?
Miljö Ekonomiska Sociala
Miljökvalitetsnormer vatten
Validering inom Lärarlyftet
Nätverk för energieffektivisering (EEnet)
EU:s energieffektiviseringsdirektiv
Miljömålen Emilia Högquist, Miljömålsenheten
Malin Thorsén Producentträff, Bixia 2018
Miljömålen består av tre slags mål
Övervakningskommittén
Nationellt genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter
Energiförsörjningen och miljön
Miljömålen består av tre slags mål
Riksdagspartierna och energipolitiken
Miljöledning i staten 2018 En redovisning Rapport 6877, april 2019
Miljömålen Emilia Högquist, Miljömålsenheten
Elförsörjning. elförsörjning Bakgrund Budskapet - Lobbyism flera avsändare och aktörer Ledningsnätet utbyggnad Regionnät – stamnät Eleffektbrist Men.
Presentationens avskrift:

Småskalig vattenkraft VATTENDAGEN 2014 Vattenrådet – Vänerns sydöstra tillflöden

Om Svensk Vattenkraftförening Ideell, politiskt oberoende, intresseförening för småskalig vattenkraft Grundades 1980 Cirka 800 medlemmar –oftast småföretag/familjeföretag –många bor intill och värnar kultur och miljö Sedan 1995 medlem i ESHA, European Small Hydropower Association Foto Bengt Spade

Försörjer två städer av Malmös storlek – och lite till De mindre vattenkraftverken bidrar med en elproduktion på 4 – 5 TWh/år i genomsnitt, d.v.s. ca 3 % av den totala elförsörjningen, eller ca 7 % av den el som kommer från vattenkraften Detta motsvarar mer än vad två städer av Malmös storlek förbrukar under samma tid.

Produktionsökning och återstarter De småskaliga vattenkraftverken (ca med en produktion om 4,5 TWh per år) kan genom effektivisering fördubbla sin produktion utan att ”bygga ut” eller öka vattenuttaget Ca 2000 nedlagda kraftverk kan återstartas (historiska miljöer ges liv och dammar tas om hand) vilket ger ytterligare en fördubbling av elproduktionen i småskaliga vattenkraftverk EU finansierar projektet RESTOR Hydro, som löper från juni 2012 till juni 2015 där Sverige och SVAF är ett av åtta partnerländer. Syftet är att återstarta så många historiska anläggningar dom möjligt över hela EU.

Strömkraftverk = ”Run of the river mill” De småskaliga vattenkraftanläggningarna är också ofta strömkraftverk, d.v.s. någon reglering av strömfåran sker inte; produktionen följer vattnets rytm Det finns sällan stora dammar eller torrfåror Många verksamhetsutövare gör frivilliga insatser för fiskvandring jämte skydd av flora och fauna

Målkonflikt eller möjlighet att nå flera mål? Sverige har som mål att hälften av vår energianvändning ska vara förnybar år 2020 Samtidigt har vi mål om att skydda vattendrag, biologisk mångfald och hotade arter Är det möjligt att uppnå båda målen? Ja Miljöbalken ger möjligheter och sätter ramarna! Hur ser konflikterna ut? Konkurrerande intressen har svårt att kommunicera med oss och vissa vägrar se en win/win-situation

Villkor måste omprövas på rättsäkert vis Det som händer nu är att (vissa) länsstyrelser på löpande band kräver att anläggningar som funnits i (många) hundra år ska söka nya tillstånd. Detta gäller både de som bygger sin verksamhet på hävd, på privilegiebrev eller på vattendom enligt 1918 år lag (som gällde till 1983) om det inte uttryckligen står att domen gäller enbart elproduktion. Detta innebär genomgående en mycket omfattande nyprövning av verksamheten. Det innebär att utgångspunkten är att det (trots månghundraåriga byggnader och lika lång "vattenverksamhet") inte finns någon någonting på platsen, att det föreligger ett orört tillstånd som den sökande måste beskriva. Från det orörda tillståndet (som ingen vet hur det var) ska sedan den månghundraåriga anläggningens påverkan beskrivas.

Mycket kostsamma processer Även om det går att få byggnader och damm och damm laglighetsprövade enligt den lagstiftning som gällde när de tillkom, så är miljöprövningsdelen mycket omfattande och kostsam. Detta beror på att när någon tvingas söka tillstånd enligt 11 kap MB så måste man också betala motpartens (kammarkollegiets, länsstyrelsens, Hav- och Vatten, kommunens, grannars) rättegångskostnader för såväl utredningar som de gör som för deras advokater och ombud. Detta kan bli mycket dyrt - och är det oftast. I ett ärende i Örebro län, exempelvis, som gäller ett litet mycket gammalt kraftverk som ägarfamiljen drivit i generationer kräver länsstyrelsen kronor för sitt arbete.

Kultur och miljö i fokus Svensk Vattenkraftförening värnar också de kulturhistoriska miljöer många av våra medlemmars kraftverk befinner sig i. Vår policy är därför att medlemmarna så långt det är möjligt bevarar och vårdar dessa kulturhistoriska platser och byggnader Ledstjärnan för Svensk Vattenkraftförening är att såväl den lokala som den globala miljön ska värnas genom den verksamhet medlemmarna bedriver

Vad finns det för möjliga lösningar och insatser? En omprövning innebär att nya villkor kan fastställas Verksamhetsutövaren ska tåla att viss volym vatten ska släppas i omlöp eller på annat sätt för faunapassage –Villkor som äventyrar verksamheten får emellertid inte sättas Omprövning är en process som kräver insatser från Mark- och miljödomstolarna Förslag: Förenklat förfarande vid prövningar av befintliga, småskaliga, Foto Bengt Spade

Vad finns det för möjliga lösningar och insatser? SVAF förespråkar ett omprövningsförfarande där utgångspunkten är att anläggning och verksamhet faktiskt existerar och där pengar kan läggas på motiverande och verkningsfulla åtgärder i vattnet för att nå så bra miljöförhållanden som möjligt. SVAF föreslår ett förenklat tillståndsförfarande för små anläggningar efter de modell som finns i Norge. Foto Bengt Spade

Vad finns det för möjliga lösningar För små kraftverk under 1 MW, kan sökanden be Norges Vassdrags- och Energimyndighet, NVE att utvärdera skyldigheten att söka konsession/tillstånd. Samma sak gäller när en befintlig anläggning ska byggas om och/eller byggas ut. Nya kraftverk mindre än 10 MW behandlas av NVE. Detta är mikro-, mini- och småkraftverk. Om en ansökan skulle visa stor miljöpåverkan går den vidare till Olje- och Energidirektoratet, OED, och regeringen. Kraftverk som är större än 10 MW skall behandlas i OED och regeringen. I Norge kan vattenkraftverk prövas för ny konsession efter 30 år vilket stämmer bättre med livslängden på investeringen som genomgående är minst 40 år, än de tio (10) år som gäller i Sverige. Foto Bengt Spade

TACK FÖR VISAT INTRESSE!