Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Individuppföljning inom äldreomsorgen.
Advertisements

Demensvård utifrån palliativ vårdfilosofi
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Brukarfokus i biståndshandläggning
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
Om stöd till anhöriga.
Handläggarnas roll och handläggningens förutsättningar
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård
Socialdepartementet Strategi för funktionshinderpolitiken Nationell konferens 16 mars 2011 Ulrik Lindgren Politisk sakkunnig för Maria Larsson.
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Brukarinflytande Skövde 16 april. Innehållet idag  Vad är brukarinflytande?  Hur kan vi göra? Skövde 16 april.
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Vad innebär ett barnperspektiv
Vård.
Palliativ vård Hälso- och sjukvård i syfte att lindra lidande och främja livskvalitet för patienter med progressiv obotlig sjukdom. Vården innebär beaktande.
Kompetensfrågorna en del av kvaliteten
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Vård- och äldreförvaltningen Vår gemensamma värdegrund
Sjukgymnastik för äldre personer
Vad innebär LSS-lagen ? Rättighetslag
Hemrehabilitering vad, hur och för vem.
Värdegrund, Vision och Verklighet.
Om värdigt liv inom äldreomsorgen
OBS Material bearbetat av GBG: Stad
Individ, familj och funktionsnedsättning (IFF)
Socialpsykiatriska avdelningen
Välfärdsteknologi.
Konferens om Forskning och utvecklingsarbeten inom funktionshinderområdet i Öresundsregionen 5 april 2011 Rafael Lindqvist Från sociala rättigheter.
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
NSPH i Norrbotten (Regionalt nätverk) (Regionalt nätverk) Nationell Nationell Samverkan för Samverkan för Psykisk Psykisk Hälsa Hälsa Bildades
Gemensamma mål för samverkan Strategigrupp äldrevård Samverkansrutiner - primärvård, sjukhus och kommun Habo kommunMullsjö kommun.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Tillgänglighet som diskrimineringsgrund Regionjurist: Sanna Othman
Tillgänglighet på Skolverket Förordning (2001:526) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförande av funktionshinderspolitiken 1 § Myndigheter.
Jämställdhetsintegrering inom förskola och skola
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
EBP-cirkel 4: Delaktighet BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Hur ska sjukvården medverka till kortare sjukskrivningstider? Ilija Batljan, landstingsråd (s)
Bakgrund ”En nationell cancerstrategi för framtiden” SOU 2009:11 Viktiga förbättringsområden- psykosocialt stöd och rehabilitering Sex regionala cancercentrum,
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Idrottslyftet – mer och fler Utformning av kommande arbete.
Utredningen om tvångsvård för barn och unga Utredningen om tvångsvård för barn och unga (2013 – 2015) Håkan Ceder, särskild utredare Sekretariat: Pär Alexandersson.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Landstingets ledningskontor IFB-projektet Intensiv familjebehandling.
Jenny Långström Jämställdhetsutvecklare Tel: Mobil:
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion i Äldres behov i centrum! 4 november 2015.
Vestlin Vår värdegrund Vi utgår ifrån följande tankar och begrepp Alla människors lika värde Värdigt åldrande Respekt, självbestämmande, integritet,
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Målens betydelse i formativt ledarskap. Upplägg Formativt ledarskap Förskolans uppdrag Styrdokument Analysera mål.
Välkommen!. Välkommen! Fortsatt utveckling av e-tjänsten Stöd och behandling Anette Cederberg Programansvarig SKL Rebecca Anserud (H)järn kolls ambassadör.
Kvalitet i särskilt boende
IBIC - NI tillämpad för äldre- och funktionshinderområdet.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Integritet läroplansanalys.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Heby kommuns kvalitetspolicy
Frågor från KPR Oktober 2017.
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
KPR april 2018.
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Utveckling och lärande
Enheten för uppföljning och utvärdering
Politisk samverkansberedning för hälsa, vård, omsorg och skola
Presentationens avskrift:

Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post: Telefon:

Rehabilitering Def. enligt Socialstyrelsen. Insatser som ska bidra till att en person med förvärvad funktionsnedsättning, utifrån dennes behov och förutsättningar, återvinner eller bibehåller bästa möjliga funktionsförmåga samt skapar goda villkor för ett självständigt liv och aktivt deltagande samhälls- livet.

Forts def. Rehabilitering Tidiga, samordnade och allsidiga insatser från olika kompetensområden och verksamheter. Målinriktade insatser av psykologiska, social och teknisk art och kombineras utifrån den enskildes behov, förutsättningar och intressen. Förutsätter den enskildes inflytande vid planering och genomförande och att uppföljning beaktas och säkras.

Allmän rehabilitering – R ehabiliterande synsätt Rehabiliterande synsätt - All personal Är inte specifik hälso- och sjukvård – finns inom socialtjänstlagen och LSS Planering och utförande av stöd sker på ett sådant sätt att brukaren ges stöd att bibehålla sina funktioner, förmågor och sitt oberoende

Statens inriktning Av riksdagen beslutade mål för personer med funktionsnedsättning en samhällsgemenskap med mångfald som grund, att samhället utformas så att människor med funktionsnedsättning i alla åldrar blir fullt delaktiga i samhällslivet, och jämlikhet i levnadsvillkor för alla med funktionsnedsättning Och äldre ska dessutom kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och i sin vardag, kunna åldras i trygghet och med bibehållet oberoende, bemötas med respekt samt ha tillgång till god vård och omsorg

Politikens inriktning för socialtjänsten Åsa Regnér, barn, äldre och jämställdhetsminister Socialtjänsten ska präglas av den enskildes individens ekonomiska och social trygghet och bidra till att skapa jämlika levnadsvillkor. Insatser ska präglas av bästa tillgängliga kunskap, god kvalitet. Utgå och utformas utifrån den enskildes behov och förutsättningar. Alla ska erbjudas en likvärdig socialtjänst där insatser ges med respekt för individens specifika behov och integritet.

forts politikens inriktning. Stöd till personer med funktionsnedsättning (oavsett ålder) Möjlighet att verka i vardagen på lika villkor, delaktighet, tillgänglighet. Jämlikhet och rättvisa. Bygga på de mänskliga rättigheterna, människors lika värde och FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. God kvalitet, kompetens, likabehandling, rättssäkerhet, helhetssyn.

forts. politikens inriktning. Omsorgen om äldre kvinnor och män Tillgång till en rättvis, likvärdig och jämlik omsorg oavsett var man bor i Sverige. Omsorg utifrån individuellt behov och på lika villkor för att kunna leva ett så tryggt, aktivt och meningsfullt liv som möjligt. Bygga på respekt, självbestämmanderätt och integritet, Inflytande och delaktighet. Jämställdhet, omsorg ska vara av lika god kvalitet oavsett kön.

Några av regeringens satsningar 2016 Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen Kompetenssatsning för baspersonal och handläggare med myndighetsutövning Ökad kunskap och information om fallolyckor E-hälsa och välfärdsteknologi Stärkt stöd till personer med demenssjukdom Individens behov i centrum (IBIC)

IBIC – Individens behov i centrum Socialstyrelsen arbetar med utveckling av ett nationellt fackspråk och en enhetlig information och dokumentationsstruktur för hela socialtjänsten IBIC är en modell för kartläggning av behov och utgår från den enskildes behov inom olika livsområden, fysiska, psykiska, sociala och existentiella Utgår från den enskildes delaktighet och egna mål som följs upp, stödjer ett rehabiliterande och evidensbaserat arbetssätt Stödjer en rättssäker och likvärdig dokumentation både för handläggning, utförande och uppföljning av resultat

Ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen Rehabiliterande synsätt – vad innebär det? Stödjer socialtjänstens regelverk ett rehabiliterande synsätt? Vad styr handläggningen?

Allmän rehabilitering – Rehabiliterande synsätt All personal Finns inom socialtjänstlagen och LSS Planering och utförande av stöd sker på ett sådant sätt att brukaren ges stöd att bibehålla sina funktioner, förmågor och sitt oberoende

Rehabiliterande synsätt - Socialtjänstens mål Främja ekonomisk och social trygghet, Jämlika levnadsvillkor, Aktiva deltagande i samhällslivet, Frigöra och utveckla resurser, Bygga på respekt för självbestämmande och integritet LSS Jämlikhet i levnadsvillkor, full delaktighet i samhällslivet, att leva som andra

Rehabiliterande synsätt Socialtjänstlagen 4 kap 1§ rätten till bistånd Biståndet ska utformas så att det stärker hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv. LSS, insatserna ska utformas för att : Stärka självständighet, oberoende, kunna delta aktivt i samhällslivet, påverka sin vardag

Vad styr socialtjänstens myndighetsutövningen? Riksdag & RegeringRiksdag & Regering KommunfullmäktigeKommunfullmäktige SocialnämndenSocialnämnden Socialtjänstlagen (SoL)Socialtjänstlagen (SoL) Lag om stöd o service för vissa funktionshindrade (LSS)Lag om stöd o service för vissa funktionshindrade (LSS) SocialstyrelsenSocialstyrelsen Inspektionen för vård och omsorg (IVO)Inspektionen för vård och omsorg (IVO) Justitieombudsmannen(JO)Justitieombudsmannen(JO) DomstolarDomstolar

Rehabiliterande synsätt – i myndighetsutövningen Att uppmärksamma rehabiliteringsbehov är grundläggande. Samverkan med professioner med rehabiliteringskompetens är viktiga faktorer. Tidiga rehabiliteringsinsatser kan vara avgörande för självständighet och för hur mycket stöd samhället eller anhöriga behöver ge. Källa: Rapport Socialstyrelsen, Rehabilitering i hemmiljö

Handläggnings- processen

Sammanställa beslutsunderlag Utredning Inhämta samtycke Inhämta uppgifter Bedöma behov Förutsättningar för olika beslut Planera och samverka Öppna ärende Kommunicera uppgifter med den enskilde enligt 17§ förvaltningslagen

Kvalitet sker i mötet

Samarbeta i team Socialtjänst och hälso- och sjukvård

Teamarbete ställer krav på spelregler Hälso- och sjukvård Socialtjänst Hälso- och sjukvårdslagen Socialtjänstlagen, LSS

Samarbete i team - framgångfaktorer Kunskap om varandras ansvars och kompetensområden Respekt och ödmjukhet för varandras ansvars och kompetens- områden. Tillit till varandra och att alla gör sitt bästa. Lära av varandra, se teamet som en resurs och kunskapsbank

Teamet ska betyda helheten för de medborgare som har behov av vårt stöd Individanpassat team, den enskildes behov ska styra Den vi möter är huvudperson i sitt eget liv Proffsighet i mötet med den enskilde och anhöriga, inom teamet men även utåt i kontakt med andra aktörer