Miljöcertifiering VHC Hela SLU certifierat 2016

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Miljöutbildning för Kollektivtrafikförvaltningens chefer – en introduktion till din roll i miljöarbetet.
Advertisements

Avfallshantering för kollektivtrafikförvaltningen
Morgondagens datorstöd för ledningssystem Arbetsmiljö. Yttre miljö. Kvalitet.
Vad är Envi-Card? - Ett effektivt intranetverktyg som underlättar
Nyttorealisering på 10 min
ELLÄRA Kapitel 3. Efter avsnittet ska du:  veta vad som menas med att ett föremål är elektriskt laddat  kunna förklara vad elektricitet är  veta vad.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
En översyn av riksintressen pågår
Avvikelsehantering våren 2013 av företagen som erhållit avvikelser
Vad menas med statisk elektricitet?
EIO-Q Ledningssystem - leder till bättre resultat
Praktisk nytta och användning av SS-ISO/IEC och 27002
Vad ledde fram till en bättre skola? En utveckling över åtta år
Affärside Fallskyddspecialisterna är ett komplett fallskyddsföretag vilket innebär att vi förutom försäljning av fallskyddsprodukter och räddningssystem.
Vad innebär val av vårdenhet?
Agenda 21. Arbetsuppgifter  Med hjälp av ett miljöledningssystem arbetar vi tillsammans med alla förvaltningar för att uppfylla kommunens miljömål 
Miljöledningssystem inom Medot– ett systematiskt arbete för ständig förbättring Hur vi gjorde SU/Medot, Bodil Häggström.
MILJÖARBETE på Statens maritima museer
Kort information om lasarettets brandskydds- & säkerhetsarbete,
Vilka typer av vårdboenden kan vi hitta i bygglagstiftningen och vilket brandtekniskt skydd föreskrivs?
Intervju inför ViV-projektet.
Vad gör man vid skada/olycka?
Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete
Miljöledningssystem Ann-Mari Olsson o Yvonne Bäckius
Hållbart Campus - miljöledningssystem
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Interna Miljörevisioner
Varför miljöutbildning?
Johan Sundqvist, Miljöchef
Landstingets miljöarbete
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Mark Särskilt boende.
Utformning av miljöledningssystem
Xxx skolans/universitetsförvaltningens miljöledningssystem Möte ÅÅMMDD
Miljörevision MILJÖREVISION DAG 3
Miljödiplomsutbildning (nystart)
Eddi Omrcen, Miljöchef, Miljöutbildning,
Startade 1997 med ideellt valda miljökommittéer 2005 – Alla klubbar I Hallandsdistriktet har tilldelats SGF:s miljödiplom Arbetet har bestått i framtagande.
Tillsammans för världens säkraste vård
Ellära.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
MKB-processen i infrastrukturprojekt
Kvalitetssäkring ISO 9000.
Jonna Bjuhr Männer Miljösamordnare Miljöenheten.
Miljö och hälsa i ditt boende
1 Kort information om lasarettets miljöhänsyn och miljöarbete, i vilket alla vi medarbetare har ett ansvar. Webinar om Miljö för sommarvikarier 2013 I.
Marknadsundersökning Förvaring sep 2009 Sverige. Genomförande Undersökningen är genomförd av Norstat på uppdrag av JM AB/Seniorgården AB. I Sverige är.
Bibliotekscentrums miljöarbete Uppföljning januari 2009.
Miljöarbete vid IT-fakulteten IT-fakulteten har ett aktiva miljöarbete och alla studenter och anställda är en del i det arbetet!
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Ulf P Andersson Miljösamordnare, Ansvarig för interna miljörevisioner, Göteborgs universitet. Miljöutbildning GU är både ISO14001-
KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Miljörevision på KTH april 2015 På UF 28 april kl
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
Bilaga 2 Äldreomsorgens värdegrund Trygghet Engagemang Hushållning.
Miljörollen Certifieringen av nya standarden ISO varit i fokus Driva miljöarbete på Institutionsnivå Miljösamordnarträffar Informera om och delta.
© Brandskyddsföreningen ”Skydda ditt hem-branden tar allt Ansvar för fastighetsägare - Cirka 120 personer dör varje år i bostadsbränder -
MILJÖREVISION DAG 3 Planering inför miljörevision samt formulering av inledande frågor. Vi genomför en övningsrevision där vi använder våra inledande frågor.
Vägledning 5 steg för att följa Dataskyddsförordningen
Interna Miljörevisioner
Presentation av ledningssystemet
Interna Miljörevisioner
Rylanders Kontorsvägen Lysekil Epost
Lektion Kvalitet och miljö HT 17- Bengt Sigvald
Miljöledningssystem 14 november 2018.
/ Kvalitet/ lager & terminalansvarig/Bengt Sigvald
Kommunikationsprocesser
- en presentation.
Interna miljörevisioner
Interna miljörevisioner
Miljöledning i staten 2018 En redovisning Rapport 6877, april 2019
Klimatsmart och hållbar upphandling
Presentationens avskrift:

Miljöcertifiering VHC Hela SLU certifierat 2016

Miljöcertifiering av VHC

Alla måste ta sitt ansvar! SLU Som anställd Som privatperson

Miljöledningsystemet är en ständigt pågående process Som ska leda till: Miljöförbättringar Ökad kunskap Miljöengagemang Ordning och reda Rutiner Ökat ledningens ansvar Minskade kostnader Ökad goodwill

Miljöcertifiering enligt standard ISO 14001 Ett miljöledningssystem visar hur vi ska arbeta för att minska vår miljöpåverkan. Miljögruppen för VHC som arbetar med certifikatet, utreder bl.a. hur vi påverkar vår miljö avseende luft, vatten, mark och användandet av resurser. Miljögruppen består av en miljöhandledare från varje institution . Theresia Larsson är miljösamordnare för VHC och leder projektet.

Betydande miljöaspekter/miljöpåverkan Negativa betydande miljöaspekter/miljöpåverkan: Anestesigas/Isofluran Inrikes flygresor Tjänsteresor med bil Vattenförbrukning Pappersförbrukning Användning av Kemikalier Användning av läke- Medel. Användning av medicintekniskt- Material. Användning av kemikalier Positiva betydande miljöaspekter/ miljöpåverkan: Utbildning IT resande Vi har satt mål till de betydande miljöaspekterna

Vad du som anställd ska veta gällande avfallshantering: Du ska känna till de rutiner som gäller för källsortering – papper, plast, glas, komposterbart, brännbart, batterier osv. Tillämpas i köken, papperkorgarna på kontoren och i soprummen. För att undvika miljöolyckor och eventuell smittspridning ska du känna till de rutiner du berörs av i ditt dagliga arbete. Du som hanterar kemikalier/läkemedel ska känna till de regler och rutiner som gäller för detta. Rutiner ska finnas upprättade på varje berörd enhet. Du som hanterar riskavafall ska känna till de rutiner som gäller för detta.

Nödlägesberedskap - vad gäller dig som anställd. Vid större olycka, larma 112. Utrymningsvägar, vet du närmaste vägen ut? Vilken uppsamlingsplats ska du gå till vid brand? Vad innebär en brandcell? Var finns hjärtstartare? Var finns ögon duschar/ nödduschar på din avdelning? Vad gör du vid kemikalie/läkemedelsspill? Om du arbetar med farliga ämnen ska du känna till de rutiner som finns för att undvika miljöolycka och brand. All personal måste genomgå brandutbildning.

Miljöhandboken Miljöhandboken är en samling beslutade mål, handlingsplaner, rutiner och regler för SLUs och VHCs miljöarbete. Miljöhandboken förklarar hur miljöarbetet genom rutiner ska fungera. Vid revision kontrolleras att alla anställda vet var man hittar miljöhandboken. Du hittar den på, Medarbetarwebben- - för anställda- miljö- miljöhandbok.

Avdelningschef/prefekt Särskilt ansvar för att: Miljöledningssystemet fungerar Mål för verksamheten fastställs Rutiner, lagar och andra krav efterlevs Kommunicera resultaten av miljöarbetet Tillsätta tillräckliga resurser - Miljöledningssystemet fungerar och är anpassat till verksamheten - Mål för verksamheten fastställs - Rutiner, lagar och andra krav efterlevs - Resultaten av institutionens miljöarbete kommuniceras internt och externt - Fastställa dokument gällande miljömål och ansvarsfördelning - Tillsätta tillräckliga ekonomiska och personella resurser för att miljöarbetet ska kunna genomföras