Servitut och Gemensamhetsanläggning - samverkan mellan grannar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Köp från eget bolag Upphandlingsstödsdagen 8 november 2013.
Advertisements

Olov Kronberg Lantmätare
Checklista för jurister
Axamo Östra Fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp,
Vad är det för skillnad mellan hyresrätt och bostadsrätt?
LTA - Tryckavlopp för småhus
Lantmäteri – fokus på bredband i mark
Johan Alfredsson Stadsjurist Stadsledningskontoret
Organisera vattentjänsterna för framtiden
Dagvatten Dagvatten kallas det regn-, smält- och dräneringsvatten som rinner från byggnader, gator, parkeringsplatser, andra hårdgjorda ytor och markytor.
Fastighetsbildningslagen
INFORMATIONSTRÄFF 2/
1 Rutin hantering av bostadsärenden (reviderat ) Ada och Maria.
Lantmäterimyndigheten
AU Digital samverkan LO Process
Kommunalt VA på landsbygden
Svenskt Lantmäteri en viktig grund för det goda samhällsbygget
Inskrivningssystemet
Lantmäteriets roll vid Bredband på landsbygden Samverkan mellan grannar och rätten att gräva ner en kabel Sara Andersson Byt ut NN mot namnet.
Fiber för snabb landbygd
Gemensamma anordningar
Tredimensionell fastighetsindelning (3D) - en välkommen nyhet
Lokala miljö- och samhällsnyttor med biogas Västervik
Vad är en samfällighet ? Hur förvaltas den ?.
Lag och rätt V
Simhallsöversyn Åke Roxberger och Ingrid Gyllfors
Axamo Fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte
”Vägen mot e-samhället”
Startade 1997 med ideellt valda miljökommittéer 2005 – Alla klubbar I Hallandsdistriktet har tilldelats SGF:s miljödiplom Arbetet har bestått i framtagande.
2014 Karl Rüter Tekniska förvaltningen Lunds kommun
GRÖNA HYRESAVTAL REINHOLD LENNEBO VD FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE HÅLLBAR SAMVERKAN FÖR HÅLLBARA FASTIGHETER 15 APRIL 2014.
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
Kap.13 Vad är en fastighet Jordabalken
Projektekonomi a. Projektering/konsultstöd resultatpåverkande 2011 ( : -) I årsredovisningen 2011 togs en kostnad om : - som projektering/konsultstöd.
Regionstyrelseuppdraget enligt kommunallagen
Fastighets-förvaltning
Organisera vattentjänsterna för framtiden. Vattentjänstorganisationernas utmaningar Klimatförändringen ställer nya krav på dricksvattenproduktion och.
Välkomna till introduktion av REQS System 24/
12 Motioner (forts.) För beslut:  Att samfälldhetens styrelse av stämman får befogenhet att besluta att skapad(e) ny(a) Vatten Ut/In gemensamhetsanläggning(ar)
MIFO fas 1-inventering ”Företagets Namn” Bilden på fastigheten är hämtad från lantmäteriets 50-tals karta. Ev kan man här lägga in en bild kopplad till.
Välkomna till medlemsmöte med Södra Nordanvägens Samfällighetsförening Södra Nordanvägens Samfällighetsförening.
Fastighetsbildningslagen
Pontus Bengtson, OpenBIM/WSP Samhällsbyggnadssektorn – i stora drag yrkesverksamma Årliga investeringar – ca 300 miljarder SEK - Bostäder,
Ledningar i kommunägd mark
Nationella Geodatastrategin – Geodatasamverkan - Standarder Gunnar Lysell Lantmäteriet 19 november 2013.
1 jan Det är ibland oklart vem som ansvarar för en anlägg- nings underhåll och försäkring och om den ingår som kreditobjekt när anläggningen har.
Sociala investeringar – ett nytt synsätt? Stefan Ackerby SKL.
Vattenförvaltning och vattenrådens roll
Gemensamma anordningar Vägar och lokala grönområden VA Vatten och Avlopp (VAD) Fjärrvärme El Tele Fjärrvärme mm.
Genomförande Expropriation Förköp
FV delvis också repetition
Samverka bör man – hur gör man?
Regler om huvudmannaskap för platser där allmänheten ska ha tillträde
Kommunnätverk Giftfri vardag Lync-möte med länsstyrelserna 22 sept
Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor.
Vad innehåller förvaltningsklagan? Studiedag inom barnskyddsfrågor Jurist Tove Lindell 1.
Ägandeförhållanden Församlingar och Pastorat
Kommunalt övertagande av huvudmannaskap för allmän plats
Länsstyrelsen tillsynsvägledningsuppdrag
SLL om tjänster för det kommunala området
Lantmäteriets roll vid Bredband på landsbygden Samverkan mellan grannar och rätten att gräva ner en kabel Sara Andersson Byt ut NN mot namnet.
Ledningar i kommunal mark & ”Utbyggnadslagen” Nätverket SAK 4 maj 2017
Arbetsgruppen Ullvi byvägar Byvägar - röda
Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret
Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret
Vägval Älgö - Analys av genomförande och risker
EXEMPEL Ökade välfärdskostnader 1 2 Brännpunkt Konsekvenser för staden
Året som gått Näringslivs- och destinationsutveckling
LAG OCH RÄTT.
Presentationens avskrift:

Servitut och Gemensamhetsanläggning - samverkan mellan grannar Joakim Durefors Lantmäteriet i Gällivare 2015-09-23 Byt ut NN mot namnet på föreläsaren och uppdatera datumet.

Servitut Rätt att ha exempelvis väg på annans mark Rätten är knuten till fastigheter ej till personer

Vad är gemensamhetsanläggning? Anläggning till nytta för flera fastigheter t.ex. väg, vatten, avlopp, badplats m m Ägs gemensamt av flera fastigheter Fastighetsägarna samverkar och har regler för att bygga och sköta anläggningen Gemensamhetsanläggning är en benämning på en anläggning som är gemensam för flera fastigheter och som består av nyttigheter som är nödvändiga för att fastigheterna ska fungera på lång sikt. Anläggningen ägs gemensamt av flera fastigheter. Ägandet knyts till fastigheten, inte till fastighetsägarna. Enligt anläggningslagen kan, efter lämplighetsprövning i varje enskilt fall, även byggnad eller annan anläggning på ofri grund samt naturreservat jämställas med fastighet. Vid 3D-fastighetsbildning är det särskilt viktigt att ta ställning till vilka delar som ska förvaltas gemensamt; trapphus, hissar, ledningar, ventilation. Gemensamhetsanläggningens behov av utrymme säkerställs genom upplåtelse av servitut. Varje delägande fastighet får andelstal för utförande och drift av anläggningen.

Varför gemensamhetsanläggning? Ekonomiska fördelar att bygga och att sköta Tydliga regler, både för investeringar och framtida kostnader för förvaltning Fastigheterna är anslutna, inte fastighetsägaren – gäller även för framtida ägare Fastighetsägarna beslutar själva Gäller tills den ändras eller upphävs av myndighet Ekonomiska fördelar med gemensam lösning, totalt lägre kostnad för var och en jämfört med separata lösningar. Tydliga regler - vad ska skötas och hur det ska göras - det främjar grannsämjan att alla vet vad som gäller. Fastigheterna är anslutna, inte ägarna. Det innebär - att det som beslutas även gäller för framtida ägare - att fastighetens rätt till anläggningen är säkrad för framtiden - att det finns en ekonomisk trygghet för anläggningens framtida drift och underhåll. ( Kretsen av deltagande fastigheter består och risken för oförutsedda ökningar av kostnaderna minimeras). Gäller för all framtid men kan omprövas om förhållandena ändras, eller om det i ett tidigare beslut föreskrivits att frågan får omprövas efter viss tid. Fastigheters behov av anläggningar som inte ryms inom fastighetens egna markområde kan tillgodoses. Som ägare till en delägande fastighet kan du vara med och påverka din närmiljö.

Gemensamhetsanläggning bildas vid lantmäteriförrättning Lantmäteriet är en opartisk myndighet Förrättningslantmätaren utreder, prövar ärendet och fattar beslut Berörda involveras Besluten redovisas offentligt och kan överklagas Lantmäteriet är en opartisk myndighet som prövar ärenden efter ansökan från fastighetsägare (i vissa fall från kommunen, Trafikverket m.fl. i vissa fall) Det finns även 38 kommunala lantmäterimyndigheter. I övriga kommuner verkar den statliga lantmäterimyndigheten, Lantmäteriet. Prövningen sker utifrån anläggningslagens bestämmelser Förrättningslantmätaren utreder vilka som berörs av förrättningen (utredningsskyldighet), samråder med andra myndigheter, prövar om den önskade gemensamhetsanläggningen är förenlig med lagstiftningen Villkor till skydd för enskilda och allmänna intressen prövas Förrättningslantmätaren leder förhandlingarna och fattar beslut efter dialog med berörda Samförståndslösningar eftersträvas men tvångsmöjligheter finns Besluten kan överklagas till domstol Möjlighet finns att använda gode män

Förvalta – att bygga och sköta Delägarförvaltning - få deltagare, enkla förhållanden Föreningsförvaltning - samfällighetsförening Lagen om förvaltning av samfälligheter (SFS 1973:1150) Delägarförvaltning är den form som gäller om inte en samfällighetsförening bildats. Förvaltningsformen har visat sig fungera främst vid enklare anläggningar med ett fåtal delägare. Delägarna beslutar gemensamt. Måste alltid vara eniga om allt. Finns dock – vid oenighet – möjlighet till delägarsammanträde. Begäran om sådant görs till Lantmäteriet som handlägger ärendet enligt förvaltningslagen. Lantmäteriet är sammanträdesledare enligt huvudregeln. Delägare kan också begära föreningsbildande. Föreningsförvaltning innebär att en förening bildas, stadgar antas och en styrelse utses och föreningsstämma anordnas. Lagen är så utformad att förvaltningen ska kunna fungera smidigt trots att alla inte alltid är överens. Reglerna underlättar för dem som arbetar aktivt i föreningen. Samfällighetsföreningen är en juridisk person och medlemmarna utgörs av ägarna till deltagande fastigheter i gemensamhetsanläggningen. Inom föreningen kan en majoritet bland delägarna besluta om förvaltningen. Sammanträde för bildande av samfällighetsförening ska hållas om någon begär det – det räcker med att en delägare gör det. Lantmäteriet ska hålla sammanträdet för att bilda samfällighetsförening (ev. förordande). Bildandet kan inte överklagas, (ev. klandra beslut). Samfällighetsförening registreras hos Lantmäteriet som för ett särskilt register över alla samfällighetsföreningar. Registret innehåller grundläggande uppgifter om föreningen samt dess organisation, t.ex. styrelsens sammansättning och firmatecknare.