Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Arbetsgruppen Ullvi byvägar Byvägar - röda

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Arbetsgruppen Ullvi byvägar Byvägar - röda"— Presentationens avskrift:

1 Arbetsgruppen Ullvi byvägar Byvägar - röda

2 Arbetsgruppen Ullvi byvägar
Vem sköter våra vägar nu? Kommunen sköter sedan 1973 våra byvägar och Trafik-verket sköter Sågmyravägen. Kommunens skötsel innebär: På sommaren; hyvling och sladdning av vägbana, dammbindning, underhåll av vägtrummor <500 mm (trummor under väg), dikesslåtter samt mindre tillfälligt uppkomna vägskador (tex potthål). På vintern; snöröjning, sandning för ishalka, svallisrivning, ishyvling och trumupptining.

3 Arbetsgruppen Ullvi byvägar
Sedan har det varit tyst i vägfrågan fram till sep 2016 då kommunfullmäktige fattade ett beslut:

4 Arbetsgruppen Ullvi byvägar
Vilka tankar ligger bakom KF-beslutet i sep 2016? Klargöra att byarna själva har ansvaret för att göra upprustningar och förbättringar (= investeringar) i byvägarna Kommunen tänker fortsätta med den väghållning, som man utfört sedan 1973 Kommunen vill ha någon att sluta avtal med om byvägarna. (Idag finns i många byar ingen aktiv organisation - som det gör i Ullvi - som har hand om byvägarna.) Mer info i kommunens info-blad nov 2017 i Magasin Leksand och på kommunens hemsida

5 Arbetsgruppen Ullvi byvägar
Ytterligare kommunala beslut Kommunstyrelsens beslut den 22 maj 2017 § 70 Bidrag till Lantmäterikostnader med max kr per fastighet med fastboende. (kostnad utan bidrag ca kr per fastighet) Fritidsfastigheter ges inget bidrag för. § 71 Kommunen ska teckna avtal med respektive väghållningsorganisation gällande skötseln av enskilda vägar och upphör med skötsel av enskilda vägar där avtal inte har tecknats senast 31 december 2019.

6 Arbetsgruppen Ullvi byvägar
Kommunen ansöker om bildande av GA och SF. Kommunstyrelsens beslut (11 dec 2017, § 177): 1. Ansöka om lantmäteriförrättning för bildande av gemensamhetsanläggning och samfällighetsföreningar för områden där kommunen idag bidrar till skötsel av enskild väg. Skälet till att kommunen ska ansöka om lantmäteriförrättning är att man vill hjälpa byarna så att man kommer igång – lång väntetid Kommunen säger också: ”Om någon by inte vill genomföra en förrättning går det att tacka nej innan förrättningen påbörjas.”

7 Arbetsgruppen Ullvi byvägar
Hur ser det ut i Ullvi? Det finns redan en samfällighet (Ullvi S:4) som äger alla byvägarna. Därför behövs ingen Gemensamhetsanlägg-ning (GA). Sågmyravägen sköts av Trafikverket. Ullvi S:4 förvaltas av delägarna, därför behövs ingen Samfällighetsförening (SF). Kommunen har själv sagt till Förvaltningsrätten: 1. ”Beslutet […] innebär inget krav på att det ska finnas en vägsamfällighet. Det väsentliga är att kommunen och vägs ägare (väg- eller samfällighetsförening eller annan form av väghållningsorganisation) har ett avtal eller överenskommelse som reglerar parternas ansvar och åtagande (rättigheter och skyldigheter).” 2. ”Med väghållningsorganisation avses inte gemensamhetsanläggning och någon lantmäteriförrättning är således inte nödvändig”

8 Arbetsgruppen Ullvi byvägar
Vad vill vi i Ullvi? Vill vi ha fortsatt kommunal skötsel av vägarna? Då måste vi antingen: Sluta avtal med kommunen utan att bilda GA och SF; alltså avtal med Byamännens styrelse Ullvi Byamän och kommunen har genom åren kommit överens om både den löpande skötseln och upprustnings- och förstärkningsåtgärder (t ex vägbeläggning på 90-talet och anläggande av vändplats på Näset). eller Bilda GA och SF och sluta avtal med kommunen genom samfällighetsföreningen.

9 Arbetsgruppen Ullvi byvägar
Om vi väljer att fortsätta som förut: Hur finansierar vi då upprustningar? (dvs återställande av trummor, diken och ytskikt) Alt 1. Byamännens kassa används som tidigare, måste i så fall sannolikt fyllas på enligt alt 2 eller 3 Alt 2. Uttaxering bestämd på bymöte med alla fastighetsägare Alt 3. Uttaxering i överenskommelse med varje fastighetsägare

10 Arbetsgruppen Ullvi byvägar
Om vi väljer att bilda GA Vad ska den omfatta? Bara Ullvi eller flera byar? Vilka?, 2. Med bildande av GA följer bildande av Samfällighetsförening (SF) och vi måste ta ställning till vad den ska omfatta, en eller flera GA? 3. Andelstal i en nybildad GA fastställs av LM. Finns flera alternativ. Vid ändring finns också flera alternativ, men LM är på ett eller annat sätt involverat (=kostnader) Kostnaden för att bilda GA och SF kan beräknas till ca kr efter bidrag.

11 Arbetsgruppen Ullvi byvägar

12 Arbetsgruppen Ullvi byvägar
Hur går vi vidare i Ullvi? Arbeta vidare i arbetsgruppen och skaffa mer information Möten med väggruppen på kommunen om våra frågor på sista bilden Möten med lantmäterikunnig om GA och SF med utgångspunkt hur det ser ut i Ullvi, andelstal och andra detaljer Informera på årsmötena i februari med Byalaget/Hildur

13 Arbetsgruppen Ullvi byvägar
SLUT


Ladda ner ppt "Arbetsgruppen Ullvi byvägar Byvägar - röda"

Liknande presentationer


Google-annonser