Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skola och arbetsliv i samverkan
Advertisements

Patientsäkerhetslagen
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Elevhälsans medicinska insats
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
Samordnad individuell plan
…en del av vård och behandling
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Säkrare vård och omsorg
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan
Sedan den 1 juni 2013 har den då nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst.
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
Tillsammans för världens säkraste vård
Normering, tillsyn, kunskap
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Disposition och utgångspunkter
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Lars Asteborg, Medicinteknisk samordnare Tillsynsavdelningen
Överenskommelse om samordning kring barn
Nya föreskrifter och allmänna råd
Strategier för säker hälso- och sjukvård i Västra Götaland
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Avvikelsekampanj 15 sept -15 oktober inkomna avvikelser Inga händelseanalyser eller Lex-Maria anmälningar I sex ärende (18%) bedöms risk för vårdskada.
Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Patientsäkerhetsarbete
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Nu idag 7 maj Kan ni?? Vad? Vem?
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Korta fakta om IVO IVO lyder under Socialdepartementet Verksamheten finansieras genom anslag och den årliga budgeten är cirka 650 miljoner kronor IVO har.
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Tillsyn och insyn i fristående verksamhet Omfattning i Kristianstad december fristående förskolor,777 barn 2fristående fritidshem407 barn 2fristående.
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
1 Att upptäcka våld mot barn - om rutinfrågor inom elevhälsan Karin Blomgren Tematisk rådgivare/Sakkunnig Rädda barnen.
Patientsäkerhet och god tandvård - var är riskerna störst att misslyckas? Iakttagelser och betraktelser från IVO. Svensk förening för vårdhygien 20 april.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Lex Sarah Gäller för: Äldreomsorgen Individ- och familjeomsorgen Funktionshinderomsorgen All verksamhet som omfattas av SoL, LSS samt socialförsäkringsbalken.
Juridik. Jurist inom LiV Handlägger juridiska frågor inom alla områden som förekommer inom landstinget. dokumentation, ansvar, delegering, psykiatrisk.
Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Lex Maria.
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Kvalitetsarbete.
Övergripande uppföljningar 2017
Framtidens elevhälsa Stockholm september
Kvalitetsberättelse 2017.
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Syfte med avvikelse- och lex-hantering
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna. ​

Tillsynens fokus Tillsynen görs ur ett brukar- och patientperspektiv och inriktas på sådant som är angeläget för enskilda och för grupper av människor. Om inte annat framgår av lag eller förordning ska tillsynen vara riskbaserad och granska det som är väsentligt för att bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet. Tillsynen ska bedrivas effektivt.​

Metoder och verktyg IVO använder olika metoder och verktyg i tillsynen, både kontrollerande och främjande. Val av verktyg görs utifrån vilken förväntad effekt det har på tillsynsobjekten samt utifrån vilka möjligheter lagstiftningen ger.

Exempel på olika verktyg i tillsynen Föreläggande och förbud Krav på åtgärder Kritik Dialog Råd och vägledning Information

Nationell riskanalys Arbetet med riskanalys innebär att utveckla och pröva en modell för att identifiera, dokumentera och prioritera övergripande riskområden inom hälso- och sjukvård samt socialtjänsten. IVO:s egeninitierade tillsyn ska riktas mot verksamheter som är mest angelägna att granska.

Tidigare genomförd tillsyn av skolhälsovården (numera elevhälsan) Ny skollag och vägledning ”Med tillsynen avsåg IVO att få en bild av elevhälsans arbete för att bedöma kvalitet och patientsäkerhet” Vad anser elevhälsan? Finns det riskområden? Hur fungerar ny vägledning? Vilka förbättringsområden finns vad gäller samverkan, hälso- och sjukvårdsinsatser och förebyggande arbete? Hur är elevhälsan organiserad? Hur fungerar remiss- avvikelse- och läkemedelshantering?

Tillsyn 2014 Ny vägledning Organisation (inkl. ansvars- fördelning) Intern och extern samverkan Personal och kompetens Dokumentation /-journalföring Avvikelse- läkemededel- och remisshantering Förebyggande arbete

Arbetssätt och organisation Ny vägledning Vaccinationer, kontroller och hälsobesök Intern samverkan Organisation och ansvars- fördelning Nyanlända Läkemedel s-hantering

Mer tid för generellt hälsofrämjande arbete Rutiner för tidig upptäckt av barn som behöver extra stöd Informationsspridning om olika typer av hälsorisker Samverkan med andra aktörer behöver utvecklas Samverkan med socialtjänsten Samverkan med psykiatrin

Elevhälsan BUPPrimärvården Barn- och ungdoms- habiliteringen Socialtjänsten Barn- och ungdomsmedicins ka kliniken Specialpedagogi skt centrum Asyl- och integrationshälsan Optiker

Utredningskrav i samband med en remiss Svårt att bedöma omfattning av utredningar till BUP Otydligheter när en utredning är nödvändig Otydliga remisskrav Väntetider hos BUP Barn och unga får vänta lång tid för att få hjälp av BUP Utredningar riskerar att bli gamla och måste göras om Vad händer med barn och ungdomar under tiden? Återföring i samband med läkemedels- behandling Brister i BUP:s information angående läkemedelsbehandling och kontroller Brister i BUP:s tillgänglighet när elevhälsan ska rapportera resultat Ansvaret för elever som fyllt 18 år Otydligt vilken verksamhet som har huvudansvaret för ungdomarna Elevhälsan får ibland tillbaka remisser när de remitterar elever till vuxenpsykiatrin

Uppfylla lagstiftarens intentioner när det gäller mera generellt förebyggande insatser. Ge barn och ungdomar med särskilda behov av stöd och hjälp de insatser de behöver inom rimlig tid. Säkerställa att elevhälsan har förutsättningar som behövs för att: Tydliggöra vem som ansvarar för olika utredningsinsatser och dess innehåll. Tydliggöra förutsättningarna för återföring av uppgifter från socialtjänsten. Se över att samverkan med andra aktörer för att skapa en stark och tydlig vårdkedja genom att:

IVO har ett fortsatt projekt där man granskar BUP och elevhälsan Deltar i konferenser där vi berättar om rapportens resultat och IVO:s tillsyn överlag Presentation på IVO-dagen

Något om de(n) nya föreskriften om Lex Maria

SOSFS 2015:12 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utredning av vårdskador Träder ikraft 1 jan 2016 Förtydligar de praktiska konsekvenserna av ändringar i patientsäkerhetslagen Innehåller inte något om HUR anmälningar ska ske.

HSLF-FS 2015:XX Inspektionen för vård och omsorgs föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador (Lex Maria) Ny föreskrift från IVO angående hur anmälningar ska ske. Träder ikraft 1 jan 2016 Information från IVO i mitten av december Ny blankett Inga övergångsregler

Tack!