Jordbävningar Hur uppkommer de?.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
ISTIDEN Vi lever i den geologiska perioden ’kvartär’ (som har varat de senaste 2,4 miljoner åren) Under denna tid = Glacialer och Interglacialer Svårt.
Advertisements

Kraft och rörelse.
Frågor som vi brottats med
Jorden Uppbyggande och nedbrytande krafter
Akustik eller läran om Ljud
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Geografi Henrik Carlsson.
Fritt fall – ett fall i vakuum
Hur kraft och yta samverkar
ENDOGENA KRAFTER.
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Inre kraft: Jordbävning
Tryck I en bomb använder man sig av tryck-kraft för att skapa förstörelse. Nu kommer förklaringen på vad tryck är. Tryck är en kraft – tryckkraft. Tryck.
Jordens processer som formar jordytan
LANDHÖJNINGEN Det stora trycket från inlandsisen gjorde att jord- skorpan pressades ner … ända upp till 700 m. När isen dragit sig tillbaka låg därför.
Tryck.
Lektion 1 Hur kommer det sig att man kan bestämma massan på en kork genom att släppa ner den i ett mätglas innehållande vatten?
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
Planet Earth - Jorden - Men 2/3 av ytan är faktiskt vatten! Vattnet är och luften är grunden för livet på jorden.
Jordens klimat.
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Mekanik Sammanfattning.
Massa, tyngd, arbete & effekt
Jordens inre och yttre krafter
Meteorologi Läran om vädret.
Jorden.
Uppbyggande/nedbrytande krafter Jordens processer som formar jordytan
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Vatten.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Vulkaner Jordens ventiler.
Rörelse Kapitel 7.
Krafter Sid
Kapitel 6 Kraft och tryck
Atmosfär 100 km hög Luftens tyngd trycker på.
Fysik Materia Del 2.
Jorden - Tellus En planet Rör sig i en bana runt solen
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
Vind, vatten och jord
Erosion betyder att jord och berg slipas ner av olika saker, ungefär som när man använder sandpapper i slöjden. Vattnet är den yttre kraft som påverkar.
Svar på arbetsuppgifter
Ekologi Naturkunskap 1.
Atombomb.
Rörelser.
Rörelse Kapitel 7.
Tidskapsel Av Edona, Elin &Josefin.
Arbete och kraft /
Energiformer & omvandlingar
Krafter Vad är kraft? Finns det olika sorters krafter?
Planeten Jorden.
Inre krafter Endogena krafter
Inre krafter Endogena krafter
Kolets kretslopp.
Atomfysik och kärnfysik
Plattor och konvektionsströmmar
Viktiga ord och begrepp
Akustik är läran om ljud
Genomgång 1: mål Känna till hur ljud bildas och hur det sprids i luften 2. Känna till att ljud kan beskrivas som en vågrörelse 3. Veta vilken.
Tryck. Tryck=kraft per areaenhet 1 Pa = 1N/m 2.
Jordytan formas Inre krafter Yttre krafter Anna Samuelsson, Södra skolan, Katrineholm –
Endogena risker (kap. 2-5). För att repetera... Endogena processer = inre processer som formar jordytan –Plattektonik –Vulkanism –Bergveckning –Landhöjning.
KRAFTER KRAFT MOTKRAFT MASSA TYNGD. Krafter påverkar materia  Prova att lyfta din penna  Jämför detta med att lyfta något tyngre, tex din fysikbok.
Rörelse Alla bilder är cc.
Geografi - att studera helheten
Vår jord Geografi åk 4.
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Hav och land 1. a) Vad menas med världsdelar respektive kontinenter?
Jordens inre.
Jordens processer som formar jordytan
Presentationens avskrift:

Jordbävningar Hur uppkommer de?

Vid plattgränser Främst då plattor krockar och glider i sidled längs varandra, uppkommer jordskalv. De kan vara av djup eller ytlig karaktär. Om en jordbävning inträffar på stort djup (300km) är den oftast ofarlig. I den fasta jordskorpan leder de till förödelse.

Spänning Bilden visar San Andreasförkastningen i USA. Pilarna visar hur plattorna rör sig i förhållande till varandra. Då plattor rör sig mot varandra uppstår en spänning. Man kan säga att plattorna hakar i varandra och när fästena sedan brister släpps en enorm kraft lös.

Vågor Jordskalv skapar chockvågor i marken som fortplantas med olika hastighet. Man kan mäta tiden det tar för dessa vågor att röra sig genom marken och på så sätt få fram var skalvet skedde; epicentrum, samt hur kraftigt det är. Man mäter även hur kraftfulla jordbävningarna är med en speciell skala, Richterskalan.

Jordbävningens konsekvenser Island 2000 Japan 2004 6,6

Richterskalan ”Uppfanns” 1935, uppkallad efter Charles Richter som var med och skapade den. Skalan är logaritmisk och i det här fallet innebär det att för varje steg på skalan ökar skakningarna 10 gånger. Kraften eller energimängden i varje steg ökar med 25-30 gånger. Skalan är tio-gradig och ett skalv på 3 är precis kännbart medan ett på 6-7 kan vara förödande.

Richterskalan 1: Två tons lastbil som kör i 120 km/h 3: Minsta jordbävningen som man tydligt känner av. 4: Seismiska vågor från 100 ton dynamit. 6: Kan medföra stora skador (beror sig på konstruktion) 8: San Francisco 1906 (8,3) 9: Starkaste registrerade jordbävningen 9.5 nära total förstörelse. Chile, Santiago 1960. 10: Ungefär all energi som USA använder under ett helt år.

Jordskalv skakade Stockholm SVERIGE 700 skalv registreras varje år, endast 5 känns av människan. De når sällan högt på richterskalan. De beror på spänningar i jordskorpan och på landhöjningen som pågår efter den senaste istiden. Sverige Jordskalv skakade Stockholm 2007

Tsunamis Japanska ordet för våg eller hamn. Uppkommer i samband med en jordbävning på havsbottnen. En del av bottnen höjs och sätter stora vattenmassor i rörelse. Dessa vågor är extremt långa och låga ute till havs och märks därför knappt. Då de närmar sig land däremot bromsas vågen av bottnen och växer på höjden till ibland 10-tals meter.

Indiska oceanen 2004 Tsunami som fick stora konsekvenser och skördade över 200 000 liv, 543 svenskar. Totalt 350 000 dog. Nådde 9,3 på Richterskalan och hade sitt epicentrum strax utanför ön Sumatra, där den indoaustraliska plattan pressar sig ner under den euroasiatiska plattan. Kanten på euroasiatiska plattan hade dragits med nedåt av den sjunkande indoaustraliska, men vid bristningen befriades den från tyngden, studsade tillbaka uppåt och lyfte hela oceanbottnen. Detta skapade vågen.

Epicentrum

Japan mars 2011 9.0 på Richterskalan Orsakade 15,839 dödsfall, 5,950 skadade, och 3,642 saknade.

Fukushima Kylsystemet slogs ut Detta ledde till viss härdsmälta och att radioaktiva ämnen läckte ut. Enligt Japans kärnsäkerhetsorgan NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency) var mängden radioaktivt cesium som spreds i atmosfären efter explosionen lika med 168 Hiroshimabomber.