Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vår jord Geografi åk 4.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vår jord Geografi åk 4."— Presentationens avskrift:

1 Vår jord Geografi åk 4

2 Vår planet Jorden är rund som ett klot. Det finns mer vatten än land.
Jorden förändras hela tiden, både av naturkrafter och av människor.

3 Vår plats i universum Jorden rör sig i en bana runt solen.
Vår jord är en planet i galaxen Vintergatan. Det finns åtta planeter i vårt solsystem. I universum finns det många galaxer som liknar Vintergatan.

4 Vår jord – planeten Tellus
Tellus är speciell i vårt solsystem; här finns vatten och syre som behövs för allt som lever. Syret finns i luften, i det vi kallar atmosfären. Ju högre upp man kommer i atmosfären desto mindre syre finns det.

5 Jorden var ett glödande klot
För 4 miljarder år sedan var jorden bara ett moln av gaser. Det tog 100 miljoner år innan gasmolnet blev en fast himlakropp. Då var jorden först ett glödande klot. De glöder fortfarande längst in i jordklotet. Den glödande massan kallas magma.

6 Jordytan svalnade Efter mycket lång tid svalnade den glödande massan.
Jordskorpan bildades, det är den vi går på. Jordskorpan är mellan 5 och 70 km tjock. Innanför finns manteln och sen inre och yttre kärnan. Manteln kan komma upp till ytan genom vulkanutbrott.

7 Kontinenterna rör på sig
De stora landområdena på jorden kallas kontinenter. För flera miljoner år sedan hängde kontinenterna ihop. För 200 miljoner år sedan sprack de upp och började glida isär.

8 Jordskorpan Jordskorpan finns överallt på jorden, både på land och under havet. Den är inte hel utan det är sju stora plattor. Plattorna flyter på magman i jordens inre. De dras ifrån, glider bredvid och krockar ibland. I sprickorna kan det då hända våldsamma saker som jordbävningar och vulkanutbrott.

9 Mer hav än land Det finns inga gränser mellan de olika haven på jorden, egentligen är det samma vatten. Fast vattnet är olika varmt och olika salt. Det är olika djupt. Djupas är djuphavsgravarna. Det finns tre olika oceaner; Atlanten, Stilla havet och Indiska oceanen.

10 Haven bildas Från början fanns inga hav på jorden, ytan var väldigt varm och flytande. När den svalnade så bildades berggrund. Vattenånga i atmosfären kyldes av och stora moln av vattendroppar bildades. Ur molnen föll massor av regn som fyllde jordens stora och små gropar och efter några hundra miljoner år hade stora hav bildats. Det var för fyra miljarder år sedan.


Ladda ner ppt "Vår jord Geografi åk 4."

Liknande presentationer


Google-annonser