Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hav och land 1. a) Vad menas med världsdelar respektive kontinenter?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hav och land 1. a) Vad menas med världsdelar respektive kontinenter?"— Presentationens avskrift:

1 Hav och land 1. a) Vad menas med världsdelar respektive kontinenter? b) Vilka är världsdelarna? Vilka är kontinenterna? 2. Vad menas med hav? Hur stor del av jordytan är täckt av hav? 3. Vilka är de tre oceanerna? 4. Vad är Marianergraven, Mittatlantiska ryggen och Golfströmmen? 5. Vad är ett innanhav? Ge exempel på två innanhav i Norden? 6. Vad är Nordpolen respektive Sydpolen? 7. Vad kallas den tänkta linje som går mitt på jorden i östlig-västlig riktning?

2 1a) En världsdel är en historiskt, kulturellt och fysiskt avgränsad del av jordytan. Mänskliga gränsdragningar. En kontinent är en stor sammanhängande landmassa. Geografiska/naturliga gränser. b) Sju världsdelar :Afrika, Asien, Europa, Nordamerika, Oceanien, Sydamerika, Antarktis. Sex kontinenter : Afrika, Eurasien, Nordamerika, Sydamerika, Australien, Antarktis 2. Hav = ett sammanhängande vattenområde som avskiljer kontinenterna. Haven täcker 70 % av jordens yta. 3) Ocean = världshav på engelska. Stilla Havet, Atlanten, Indiska Oceanen.(Ibland inkluderas de båda polarhaven, Antarktiska Oceanen och Ishavet) Historiskt sett har man pratat om “de sju haven” och då syftade man på haven inom och kring Medelhavet och Mellanöstern.

3 4) Marianergraven = En djuphavsgrav som ligger i västra Stilla Havet, sydväst om Marianerna. Det är en subduktionszon, markerar gränsen där två tektoniska plattor möts. Den är djupare än vad Mount Everest är högt m under havsytan. “Challenger deep” Mittatlantiska ryggen = En km lång bergskedja mitt i Atlanten där de eurasiska, afrikanska, sydamerikanska och nordamerikanska kontinentalplattorna skiljs åt. Plattorna rör sig långsamt ifrån varandra och det uppstår sprickor i jordskorpan där magmamassor från jordens inre tränger upp till ytan.

4 Golfströmmen: En havsström i nordvästra Atlanten
Golfströmmen: En havsström i nordvästra Atlanten. Den sträcker sig från den Mexikanska golfen via Floridasundet norrut ut i Sargassohavet. En havsström som drivs av vinden och som för med sig värme upp till Europa. Golfströmmen har avgörande betydelse för det varma klimatet längs med hela den nordamerikanska östkusten och i Västeuropa. I januari är till exempel temperaturskillnaden mellan norska kusten och det kanadensiska inlandet som ligger på samma breddgrad i genomsnitt 30°C.

5

6

7

8 5) Innanhav: En avgränsad del av ett hav, kan även kallas bihav. Ex
5) Innanhav: En avgränsad del av ett hav, kan även kallas bihav. Ex. på innanhav är Östersjön, Vänern. Ett bihav kan antingen vara ett randhav (havsområden vid kontinenternas kust ex. Nordsjön, Irlänska sjön) eller medelhav (ett bihav till en ocean som tränger djupt in i kontinenterna och omsluts av dessa ex. Medelhavet, Röda havet, Persiska viken) 6) Nordpolen = den nordligaste punkten på jorden, ligger mitt i Norra ishavet. Sydpolen = Den sydligaste punkten på jorden, ligger på kontinenten Antarktis

9 7) Ekvatorn ligger i en tänkt linje mitt på jorden och skiljer norra halvklotet och södra halvklotet åt. Platser nära ekvatorn upplever de snabbaste upp-och nedgångarna för solen, där detta bara tar några minuter. De länder närmast ekvatorn är också de varmaste. Varför? Orsaken till att det är som varmast just vid ekvatorn är att solens strålar träffar jorden i rät vinkel. Om man däremot bor i t.ex. Sverige träffas vi av solstrålar i en ganska spetsig vinkel. Det gör att samma mängd solstrålar sprids ut på en större yta och det blir inte lika varmt som vid ekvatorn.

10

11 Eldringen Den ring av vulkanisk aktivitet som finns runt Stilla Havet. Där många vulkaner och jordbävningar förekommer. 80% av jordens större jordbävningar förekommer i området.

12 Plattektoni Plattorna rör på sig och man tror att det beror på strömmar i jordens mantel. Strömmar av smälta berg stiger uppåt i jordens heta inre och får plattorna att röra på sig. Värmen kommer av radioaktivt sönderfall i inne i jorden. Trotsa att rörelserna är långsamma , blir det stora spänningar i jordskorpan. Effekterna blir mycket våldsamma som t.ex vulkanutbrott och jordbävningar. Wegeners teori

13

14

15

16

17

18 Elevens uppgifter 1. Rörelser i jordskorpan - sid Svara på frågorna 1,2 och 5 på sid 77. 2. Temperatur - sid Svara på frågorna 1- 5 på sid 33. 3. Vindarna - sid och 4. Nederbörd - sid Svara på frågorna 1-4 på sid 37


Ladda ner ppt "Hav och land 1. a) Vad menas med världsdelar respektive kontinenter?"

Liknande presentationer


Google-annonser