Erfarenheter om pågående forsknings- och utvecklingsarbeten i ett förskole- till högskoleperspektiv Learning och Lesson Studies i matematik och naturvetenskap.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Yrkeskrav inom funktionshinderområdet
Musik, ljud och teknik i Lpfö 98 rev 2010 ”Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik […]” (s.7) ”Multimedia.
Intresset uppstod… (Barns inflytande)
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Föräldramöte 12 september 2011
Handlingsplan för matematikutveckling
Närvaro!!.
reliabilitet vid bedömning av vetenskapliga uppsatser
Barn och ungdomsfrågor
Kompetensutveckling för att ge rätt stöd till arbete och studier Projekt.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Ung Privatekonomi Utvärderingar Läsåret 2008/2009 Lärare.
Pedagogisk dokumentation
Förskola – lärande och yrkesprofession
En reviderad läroplan för förskolan
Vetenskap och beprövad erfarenhet
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
Lesson Study i kemi 1 och fysik 1 läsåret 13/14
Vår resa till Kolmården 12/6-13. Under läsåret 2012/2013 har klass 1 arbetat med djur och natur i vår närmiljö. Vi har arbetat både med vilda djur i våra.
Struktur och ledning Rektor Styrelse samt ansvar: Tony Roth, rektor
Utgångspunkter Skollagen Karriärförslag 2013 Forskningsprop 2013
observation förutsägelser experiment förenklingar.
Mattebron.se Surfa Vad görs? Framtiden? Surfa Vad görs? Framtiden?
Matematiksatsning Stödinsatser
Vi som genomfört denna Learning study är:
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS” Karim Daho Januari 2007.
Lärarlyftet II Haparanda Lärarlyftet Lärarlyftet LärarfortbildningenVALForskarskolor.
PBS i förskolan (Katina Thelin).
 SLIM-forskarskolan – språk och lärande i mångfaldsperspektiv  Ingår i lärarlyftet, en satsning på fortbildning och forskarutbildning för lärare.  Licenciatexamen.
Att synliggöra lärande
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
Bra skolor kännetecknas av:
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Information Anna Klisinska, inriktningsansvarig Gy
Inkluderande intensivundervisning matematik åk 1
Informationsträff för lärare i praktiska och estetiska ämnen :00 – 15:30 Om utvecklingsarbeten på skolor, i syfte att förbättra ämnesundervisningen.
Att upptäcka matematiken med symbolhanterande räknare biennetten 2005 Patrik Erixon.
Ett naturvetenskapligt arbetssätt
MOSAIK Multiorganisatorisk samverkan vid ordinära kriser
Skolutveckling via digitala medier
Skellefteåmodellen – kompetensutveckling med Nämnaren
Gnesta – stadens lugn och landets puls Ett språkutvecklande projekt med syfte att utveckla elevernas SO-texter Anna, Desiré, Hanna, Jannike, Mats, Micaela.
Överbryggningsprojekt i tre steg: Kontinuerlig högskolemedverkan under hela gymnasietiden Valbar matematikkurs i årskurs 3 Utvärdering efter första högskoleåret.
Välkomna till samordnarmöte 18 mars 2014 Välkommen Rundan - Hur är VFU-läget hos er? Övningsskole/övningsförskoleprojektet Utvärderingar av VFU Avhopp.
Kvalitetsredovisning Resultat för gymnasieskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Uppföljningsbesök Uppföljningsbesöken Besöken har givit Delegationen för IT i skolan värdefull information om hur satsningen genomförs.
Gymnasieskolans mål och högskolans förväntningar Nämnaren 2 (2006) HT, Lars Filipsson, Mikael Cronhjort, Civilingenjör & Lärare -
BFL Bedömning för lärande
Ekonomi och styrning i offentlig verksamhet Kurskod 722g39 Hemsida
Att vara professionell
Matematik – Karl Johans skola i Örebro
Ifous Små barns lärande APT 22 april 2015
Om problem och syften Jonas Gustafsson Lärarhögskolan i Stockholm.
da Vinci naturvetenskap, Halmstad Högskolan i Halmstad
Matematiklyftet
Naverlönnskolans uppstart 11 augusti 2015 Michael Rystad Utvecklingsstrateg.
Annika Kraft Biträdande utbildningschef Michael Rystad
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Manada.se Kapitel 4 Ekvationer och formler. 4.1 Ekvationer och uttryck.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Välkomna till styrd helpdesk: Lek
Examensarbete 15 hp Kandidatprogrammet i teckenspråk och tolkning, 180 hp Stockholms universitet.
Presentation av Sociologi och Socialpsykologi
Föreläsning 7 Observation som datainsamlingsmetod
Helena Lennholm, KTH Docent i träkemi
Presentationens avskrift:

Erfarenheter om pågående forsknings- och utvecklingsarbeten i ett förskole- till högskoleperspektiv Learning och Lesson Studies i matematik och naturvetenskap i samarbete mellan Högskolan i Gävle och närliggande kommuner Iiris Attorps & Eva Kellner Högskolan i Gävle

BAKGRUND Under läsåret 2005/06 har arbetsgruppen bestående av lärare från Högskolan i Gävle och lärare från närliggande kommuner gjort en kartläggning av pågående projekt i matematik. Under ett antal möten har kommunens lärare fått presentera vad respektive kommun har för pågående projekt i matematik. Projektdeltagarna har också deltagit i Ference Martons seminarium om Learning study, som har inspirerat oss till våra projekt om Praxisnära forskning i matematik och naturvetenskap.

SYFTE Syftet med våra projekt är att utveckla metoder, som avser att förbättra lärande i matematik och naturvetenskap från förskola till högskolenivån. Vidare är syftet att utveckla en forskningsmiljö för lärande, som skall fungera som en plattform för lärarnas kompetensutveckling såväl i skola som högskola.

FORSKNINGSFRÅGA Hur lärarens sätt att behandla lärandeobjekt i samband med undervisning påverkar elevernas lärande?

FORSKNINGSPLAN VT-07 Pilotstudie (bråkbegrepp) HT-07 Studier i gymnasieskolan ( likhetstecknets betydelse och att tolka och förstå algebraiska uttryck) och förskolan (begreppen area och omkrets) ÅR Utvidga projektet till högskolenivån –utveckla modeller för lärande i matematik såväl i reguljära som distans kurser i matematik

Tillfälle 3 Nu har det blivit dags för idrott. Jag ställde frågor som: Vilken area är störst? Vad kan det bero på att den är störst resp. minst?

Tillfälle 6 Nu var det dags att gå till skogen.

Naturvetenskaplig och matematisk begreppsbildning i förskola/skola Eva Kellner (projektledare), Iiris Attorps, Annika Elm Högskolan i Gävle Eva Johansson Sandviken Minna Jumisko Bollnäs

Barns uppfattningar om djurbegreppet Begreppsutveckling med sagans hjälp Lesson study/Learning study Del 1 (5 åringar) * Intervju Bilder visas. Det här är (en fjäril). Tycker du att (en fjäril) är ett djur? Berätta varför du tycker att (en fjäril) är/inte är ett djur. * Kategorisering av svar. Varför barn uppfattar /inte uppfattar objektet som ett djur. * En saga skrivs, berättas och konkretiseras * Intervju utförs * Kategorisering av svar

Del 2 (4-åringar) * Intervju Bilder visas. Det här är (en groda). Tycker du att (en groda) är ett djur? Berätta varför du tycker att (en groda) är/inte är ett djur. * Kategorisering av svar * En omarbetad saga, videoinspelning * Intervju * Kategorisering av svar/ analys av videoinspelning Ej färdigbearbetat

Erfarenheter av studierna Diskussioner, som uppstod vid planering och analys av lektionsplanering gav upphov till fördjupade kunskaper hos alla deltagande Learning Study modellen är en utmärk arbetsmodell för att undersöka hur lärandeobjekt behandlas i skola/förskola Studier har gett oss lärare och forskare praxisnära kunskap om ämnesspecifik undervisning Learning Study modellen kan användas i samband med kompetensutveckling av lärare (LLU-kurs för gymnasielärare) Den kan även användas när man introducerar såväl nyexaminerade lärare och lärarstudenter i skolverksamhet (Vfu- uppgift) Svårigheter med finansiering för lärare i Learning/Lesson Studies