Susanne Fredén och Karin Kauppi

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Självstudier om Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder
Advertisements

Projekt för att utveckla och ensa kvalitetsvariabler inom omvårdnadsområden Åsa Andersson 3 juni 2013 Syfte att medverka till utveckling och förbättring.
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Uppdrag: färre fall - en möjlig utmaning!
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Sammanfattning av vårdprogrammet Fetma hos vuxna
Hälsofrämjande Hälso- och Sjukvård Helsingborgs Lasarett
Landstinget i Östergötland
Arbetsterapeuter talar om levnadsvanor
AT-undervisning - Undernäring
Undernäringstillstånd
Införande i Landstinget Gävleborg
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Bättre liv för våra äldre
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Handlingsöverenskommelse, HÖK Norrbottens läns landsting 2013
Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder och levnadsvaneprojektet Raija Lenné Raija Lenné 2014.
Vad menar vi med begreppet behov?
Förebyggande åtgärder undernäring
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Patientlagen Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv Börjar gälla 1 januari 2015 Patientlagen ger en samlad bild av vad som gäller.
Lars Weinehall, prioriteringsordförande
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
DIVISION Landstingsdirektörens stab Ny patientlag Lagen träder ikraft den1 januari 2015.
Bakgrund och sammanfattning med inriktning mot primärvård
Två stora regeringsuppdrag till Socialstyrelsen:
Patientlagen och informationsplikten
Patientlagen och informationsplikten 2014:
Patientlagen 1 januari 2015.
Patientlagen och informationsplikten
S E N I O R A L E R T Team: Särkivaaragården, Övertorneå
Levnadsvanor vid sjukdom - etiska aspekter
SAMTAL OM ALKOHOL, TOBAK, FYSISK AKTIVITET OCH MATVANOR
Nationella Riktlinjer för Sjukdomsförebyggande Metoder Varför nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder? Katarina Ossiannilsson Sjukgymnast/Rehabchef.
RMPG Hälsofrämjande strategier
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Hälsosamtal för 40-åringar i Gävleborg Information till medarbetare
Patientlagen och information till patienter och närstående
Stort matsvinn men samtidigt undernäring ? Matprojekt i Hörby kommun tillsammans med Findus Special Foods Hösten 2012.
Landstingets ledningskontor Patientlagen 1 januari 2015 Bakgrund och sammanfattning med inriktning mot specialistvård.
Kompetenslyftet eHälsa i primärvården Dialogseminarium – Levnadsvanor för Rehab Välkommen!
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
Strategier för säker hälso- och sjukvård i Västra Götaland
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Stöd till införandet av nationella riktlinjer om sjukdoms- förebyggande metoder Projektledare Iréne Nilsson Carlsson
- tobak, alkohol, fysisk aktivitet och matvanor
Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
Patientsäkerhetsarbete
Kunskapsseminarium 9 november 2010 Ullevi, Göteborg
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) MAS-kompetensutv.dagar 2015 Carita Fallström
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Inspirationsdag Hälsofrämjande primärvård 15 nov 2012.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Mats Hellstrand, för temagrupp Indikatorer-Avtal-Ersättning Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) Indikatorresultat verksamhetsår 2014.
Ingemar Götestrand Temagrupp Uppdrag/Uppföljning Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) Uppföljning av år 2015 HFS-nätverket.
Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS)
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet Mall där allt underlag finns i denna presentation Datum 2018-XX-XX.
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Rubrik Iréne Nilsson Carlsson
Självstudier Nationella riktlinjer Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Socialstyrelsen.
Behandlingsbegränsningar i vården
Presentationens avskrift:

Susanne Fredén och Karin Kauppi SNAckis- Systematiskt Nutritionsarbete på Ackis Susanne Fredén och Karin Kauppi

Helhetsgrepp om nutritionen Två sidor av samma mynt! Viktigt för patienter på sjukhus!

Sjukdomsbördan i Sverige Ohälsosamma matvanor Hypertoni Högt body-mass index Rökning Fysisk inaktivitet Högt fasteblodsocker Högt totalkolesterol Alkohol Arbetsskador Narkotika De patienter som har ohälsosamma matvanor är de som löper störst risk för kronisk sjukdom. Personer med kronisk sjukdom (äldre) är de som löper risk för undernäring. Dåliga matvanor och måltidsrutiner bäddar för ett dåligt utgångsläge för nutritionsstatus vid akut sjukdom. Källa: Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME)

Förtydligat krav på information. Patientlagen 3 kap. Information 1 § Patienten ska få information om: 1. sitt hälsotillstånd, 2. de metoder som finns för undersökning, vård och behandling, 3. de hjälpmedel som finns för personer med funktionsnedsättning, 4. vid vilken tidpunkt han eller hon kan förvänta sig att få vård, 5. det förväntade vård- och behandlingsförloppet, 6. väsentliga risker för komplikationer och biverkningar, 7. eftervård, och 8. metoder för att förebygga sjukdom eller skada. Vårdgivarens ansvar enligt 2b § HSL medför en skyldighet att organisera verksamheten så att kravet på fullgod information kan upprätthållas. Ett gemensamt ansvar mellan vårdgivaren/verksamhetschefen, hemlandstinget och vårdlandstinget att försäkra sig om att patienten blivit informerad.

Styrande dokument och rekommendationer Socialstyrelsens föreskrift undernäring Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder SLVs rekommendation om måltider på sjukhus Vårdavtal och styrkort Handlingsplan nutrition Kunskapsunderlag i kvalitetshandboken: Organisation nutrition Kvalitetsindikatorer Undernäring Hälsosamma matvanor På gång: Övervikt Barn Enteral nutrition Särnär Nutrition vid operation

Nutrition - Vårdavtal (VAL 2015) Målrelaterad ersättning Säker hälso- & sjukvård Utföraren ska säkerställa en hög patientsäkerhet 1. Redovisning av vidtagna åtgärder med utgångspunkt från resultaten och handlingsplanerna från senaste patientsäkerhetsberättelsen. 2. Redovisning av resultatet från Dagen nutrition 3.- 5. Punktprevalensmätningar trycksår, smärta och patientsäkerhetskulturmätningar (5 miljoner punkt 5) Vi syr ihop föreskriften om god nutrtionsvård Två sidor av samma mynt Kompletterar malnutrtionsceeningen

Hälsoinriktad hälso - & sjukvård 1. ”Redovisa antal enheter per verksamhetsområde som infört ett systematiskt arbetssätt för riskbedömning av malnutrition enligt SoS vägledning näring för god vård och omsorg och systematiskt arbetssätt kring ohälsosamma matvanor enligt SoS nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder.” (4 miljoner) om minst 20 % av enheterna riskbedömmer 2. Antal patienter som får frågor om matvanor 3. Antal patienter med ohälsosamma matvanor (0-4 p) 4. Antal patienter som får enkla råd om hälsosamma matvanor 5. Antal patienter som får rådgivande samtal om hälsosamma matvanor 6. Antal patienter som får kvalificerat rådgivande samtal om hälsosamma matvanor (dietistkontakt)

”Aktörer och medel” Sjukhusledning Nutritionsrådet Klinisk nutrition Nutritionsansvariga sjuksköterskor Utbildning för personalen Pingpong utbildningar Dokumentation och utdata rapporter Verksamhetsutvecklare och HFS

Nutritionsvårdsprocessen

Bedömning av risk för undernäring Under status info insamling ssk BMI utanför normalgräns <20 om pat. är <70 år <22 om pat. Är ≥70 år ≥30 oavsett ålder Ätproblem: Kan du äta som vanligt? Har matintaget minskat? T.ex. aptit, matsmältningsproblem, tugg eller sväljsvårigheter Ofrivillig viktförändring/viktförlust Stabil vikt Ofrivillig viktnedgång Ofrivillig viktuppgång Ej möjligt att bedöma Räcker med ja på ett av ovanstående för att sätta risk. Enbart ett lågt BMI utan viktförlust och/eller ätsvårigheter behöver inte betyda undernäring.

Matvanefrågor Hur ofta äter du grönsaker och/eller rotsaker? Två gånger per dag eller oftare 3 p En gång per dag 2 p Några gånger i veckan 1 p En gång i veckan eller mer sällan 0 p 2. Hur ofta äter du frukt och/eller bär? Två gånger per dag eller oftare 3 p En gång per dag 2 p Några gånger i veckan 1 p En gång i veckan eller mer sällan 0 p

Matvanefrågor 3. Hur ofta äter du fisk eller skaldjur som huvudrätt? Tre gånger i veckan eller oftare 3 p Två gånger i veckan eller oftare 2 p En gång i veckan 1 p Några gånger i månaden eller mer sällan 0 p 4. Hur ofta äter du kaffebröd, choklad/godis, chips eller läsk/saft? Två ggr/dag eller oftare 0 p Dagligen 1 p Några gånger i veckan 2 p En gång i veckan eller mer sällan 3 p

Matvanefrågor 5. Hur ofta äter du frukost? Dagligen Nästan varje dag Några gånger i veckan En gång i veckan eller mer sällan Kostindex 9-12 p = följer i stort rekommendationerna (10 %) 0-4 p = betydande ohälsosamma matvanor (20 %) Frukost ingår inte i kostindexet Indikerar behov av extra uppmärksamhet ihop med låga poäng och samtidig övervikt/fetma Matintaget bygger på en komplexitet som gör att enskilda kostfaktorer inte kan värderas separat. En enkel riskvärdering bör bygga på sammantagen riskvärdering av samtliga frågor. Särskild uppmärksamhet till de med låga poäng, sällan frukost och samtidig övervikt/fetma. Frukostfrågan ingår inte i indexet eftersom den frågan är av annan karaktär. De första avser frekvens aav olikaintag, frukostfrågan har mer med tidpunkt att göra. Frekvens om frukost adderar ytterligare en dimension av matvanorna. Frekvent frukostätande kan leda till minskat överätande under dagen och till att man väljer mindre energität mat resten av dagen. Indikerar också förmåga att planera matvanorna.

Patientsäkerhet och kvalitetssäkring Implementera kunskapsunderlag Dokumentera enhetligt Återkoppla resultat av utdata till verksamheterna Stödja förbättringsarbete Utbilda personal Lokala rutiner och flöden - vem, när & hur?