Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vet du om att klimatet förändras?
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
E n e r g i.
Energi och energiomvandlingar
Värme är rörelse.
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Hur fungerar fotosyntesen? Näringskedjan. Kockarna.
Vi står i dag inför en av vår tids största utmaningar –
Ett kretslopp innebär att ämnen cirkulerar genom ett ekosystem (Tex Jorden), till exempel vatten eller kol. Vad menas när vi talar om 'kretslopp' och.
Klimatförändringar.
Arbete-Energi-Effekt
Arbete, energi och effekt
Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring.
Energi!.
Energiformer och energiomvandlingar. Energiformer • Elektrisk energi – lätt att transportera och omvandla, svår att lagra • Kemisk energi – finns lagrad.
Fysik år9 Inför provet v. 49.
Energiformer och energikällor
Meteorologi Läran om vädret.
MILJÖ.
En resurs att använda klokt
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Energikällor.
Energi Vad är energi?.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Olika energiformer Energiprincipen
Ekosystem Ekosystem.
Fotosyntesen.
Kemisk Energi Kolföreningar används i naturen bland annat för att lagra energi Varifrån kommer denna energi? Och vad är det som händer när den frigörs?
Var finns energi?.
Arbete, energi och effekt
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Ekologi Naturkunskap 1.
Begrepp.
Var finns energi på jorden? På vilka sätt utnyttjar vi jordens energi?
Energi del 1.
Både livsnödvändig och kan leda till global katastrof
Temperaturskalor och hur värmesprids
Energiformer & omvandlingar
Luft Repetition.
EKOLOGI Läran om samspelet mellan levande organismer (djur och växter) och den miljö som de lever i (klimat, jordmån, m.m.)
Jordens energibalans.
Biologi Livets former.
Arbete Energi Effekt.
Kolets kretslopp.
Vad minns du från förra lektionen?
Biologi Livets former.
KEMI Vad är det egentligen?.
Solen ger oss energi -Energin vi får från solen räcker för att täcka världens behov flera tusen gånger om, men då måste två problem lösas. 1. Vi måste.
Cellen.
Meteorologi Vad bli det för väder?.
Grupp : Arvid och gänget
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
En inledning till pararbete i åk 8
Energi och energikällor
Energi Åk
Kunskap – Nyckel – Förändring av natur, miljö och klimat. Ett program av K-G Ahlström, med enkel och saklig fakta om energi. ©K-G Ahlström 1.
Repetition Kraft och Rörelse Prov Ons v.20. Vad menas med begreppet kraft? Något som kan få ett föremål att – ändra formen – ändra rörelseriktningen –
Vad är energi? Åsa Kallebo, Stenungskolan, Stenungsund –
Inför solenergilabben
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Miljö kemi.
Syns inte men finns ändå
Koldioxid SOLLJUS SYRE Fotosyntes VATTEN DRUVSOCKER.
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Vad är klimat? Vad är väder?
Klimat och miljö.
Vad är klimat? Vad är väder?
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
ENERGI Solen driver oss Den del av solensstrålning som når Jorden strålar ut igen som värmestrålning. Innan dess har solstrålningen gett energi till livet.
Presentationens avskrift:

Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen Vilka olika typer av energiformer finns det Vad är växthuseffekten

Energiprincipen All energi kommer från solen Denna energi kan omvandlas till olika former Energiprincipen säger att; den inte kan skapas eller förstöras. Endast omvandlas till andra energiformer.

Kemisk energi Kan bilda värmeenergi och ljusenergi. Finns i en tändsticka, utegrill. Växter bygger näringsämnen genom fotosyntesen då de fångar solljus Kroppen omvandlar kemisk energi till värme och rörelseenergi då vi äter.

Rörelseenergi Allt som rör sig har rörelseenergi En bil tex omvandlar kemiska energin i bensinen till rörelse och värmeenergi.

Lägesenergi Tyngdkraften påverkar oss hela tiden Det läge som vi har till centrum på jorden påverkar oss. För att ta oss upp för en höjd måste vi förbruka energi För att ta oss ner igen så vinner vi tillbaka den energin.

Elektrisk energi Samhället har energiverk Där omvandlar man olika sorters energi till elektrisk energi. Det kan vara läges energi hos vatten, kemiska energi, rörelseenergi. Den elektriska energin skickas ut till konsumenterna via kraftledningar. Ett vanligt batteri omvandlar kemisk energi till elektrisk energi.

Ljud- och ljusenergi Ljudenergi(akustisk) är ljudvågor som rör sig i luften. Ljusenergi är atomers rörelser i den olika atomskalen som skapar ljus

Elastisk energi Saker som är töjbara på ngt sett kan skapa denna När man böjer dessa tillför man energi som lagras. Då man släpper denna ”böj” så omvandlas det till rörelseenergi

Värmeenergi Allt blir till slut värme Mycket svår att lagra

Växthuseffekten All värme vill lämna jorden Stängs dock in av atmosfären till vis del Detta är det som gör att vi kan ha en jämn temperatur på jorden Det som stoppar värmen är främst koldioxid, vattenånga och metan(dessa kallas växthusgaser)

Växthuseffekten När man förbränner fossila bränslen ökar mängden växthusgaser i atmosfären Detta gör att mer värme stannar kvar på jorden Detta förändrar villkoren för liv på jorden som vi känner det.