Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Klimatförändringar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Klimatförändringar."— Presentationens avskrift:

1 Klimatförändringar

2 Väder och klimat: Skillnad
Väder och klimat är begrepp som hör ihop, men de innebär inte samma sak. Väder är ”vad vi får”. Beroende på vad som pågår i atmosfären får vi olika väder, till exempel högtryck, lågtryck, regn eller solsken. Normalt förutspås vädret några dagar framåt i väderprognoser. Klimat är vad vi förväntar oss. Klimat är vädret under långa tidsperioder. Klimatförändring är förändringar i jordens klimat, oftast över långa tidsperioder.

3 Klimatförändringar: Då
Klimatförändringar är naturliga och har alltid funnits. Klimatet har blivit kallare eller varmare. Orsaker: Jordens bana, lutning och varierande avståndet till solen. Kontinenters rörelser. Kemiska sammansättningen i atmosfären. Naturlig växthuseffekt 

4 Klimatförändringar: Nu
I dag betyder ordet klimatförändring att det har blivit varmare på jorden (global uppvärmning). Klimatförändringen är som en kedje-reaktion: Människans utsläpp av växthusgaser ändrar atmosfärens sammansättning. Mer växthusgaser i atmosfären hindrar den utgående värmestrålningen. Återstrålningen till jordytan ökar. Temperaturen stiger. Ytans värmestrålning ökar.

5 Orsaker till klimatförändringar
Klimatförändringar orsakas av den förstärkta växthuseffekten. Växthuseffekten orsakas av människans utsläpp. Energisektorn orsakar 36 % av de totala utsläppen. = Användning av fossila bränslen (gas, olja och kol). Transportsektorn ligger på andra plats, med 27 % av alla koldioxidutsläpp.

6 Konsekvenser Konsekvensen av den förstärkta växthuseffekten är att jorden blir varmare. Värmen ökar dödligheten och gynnar sjukdomar som tidigare bara fanns i exotiska klimat. Glaciärer smälter och vattennivån stiger. Översvämningar och naturkatastrofer. Brist på färsk vatten och mat. Ökad antal av flyktingar  Krig?

7 Bra hemsidor http://klimatforandringen.nu/konsekvenser/


Ladda ner ppt "Klimatförändringar."

Liknande presentationer


Google-annonser