Formellt, skarpt och snyggt

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Utredande text - källkritik.
Advertisements

I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Källkritik.
Referat En sammanfattning.
Att svara på tentafrågan - Strategier Språkhandledningen på IT-fakulteten.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Mål och betygskriterier
Rapportskrivning – rep.
Examensarbete • Planering •Planeringsrapport •Genomförande •Ett utfört arbete •Skriftlig rapport •Opponering •Muntlig •Skriftlig dokumentation.
Formellt, skarpt och snyggt
Att skriva en artikel.
DÖDSBRAND OFFRENS HÄMND
ATT PRODUCERA EN UNDERSÖKNING
Att hålla en presentation
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Svenska p Svenska p.
Skriv till jag säger stopp, sen läser ni upp.
Hur går forskning och vetenskapligt skrivande till?
Eller formativt lärande…
Ett arbetsområde om poesi
Vad är du för typ av person?
Hur presentera och opponera?
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
UPPSATSSKRIVNING ENTRÉSKOLAN
1. Uppgiften presenteras
Om konsten att bedöma trovärdigheten hos det du ser, hör och läser
Vetenskapligt PM Svenska 3 Svenska som andraspråk 3.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Kandidatuppsats i Statistik F3
Hur gör man en debattartikel?
Källkritik ID1A 25/ Svenska.
Camilla Widmark Inst för Skogsekonomi
Sort, art, stilart, område, fack o.s.v.
En guide för arbeten i SO
Aranäsgymnasiets bibliotek
Referat Hur och mall.
Framsida Rubrik Underrubrik, namn, ort och månad.
Diskussionstillfälle 4
Dystopia I litteraturen en skildring av ett inhumant, oftast totalitärt framtida samhälle. (Nationalencyklopedin) An imaginary place where people live.
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
Nationellt prov Sv – I andras ögon.
Referat Vad är det?.
Att referera och ange källa!
Essäprov = uppsats.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Att återge och sammanfatta vad någon sagt eller skrivit
Att referera och ange källa!
Livsfrågor Vad är meningen med livet? Vem är jag egentligen?
Litteraturhistoria – epoker och analys av textutdrag
Att skriva vetenskapligt
VETENSKAPLIG TEXT Att göra en vetenskaplig undersökning Bollnäs Folkhögskola – Svenska 3.
VETENSKAPLIGT SKRIVANDE SSA 220/230 MAGISTER/MASTERUPPSATS I SVENSKA SOM ANDRASPRÅK JULIA PRENTICE.
Uppsats. Du ska skriva en uppsats om något som har med musik att göra! Det kan till exempel vara en grupp eller ett instrument Du kommer att få lektionstid.
4 processer att behärska:
Veckans mål: Insamling av fakta och material. Sammanställning av avhandlande del.
Ny termin – nya möjligheter. Sista rycket i grundskolan.
Svenska som andraspråk 3
Att göra en vetenskaplig undersökning Bollnäs Folkhögskola – Svenska 3
Att skriva essä.
Referat och referatmarkörer
Att använda källor i text Inför nationella provet och utredande text
Vetenskapligt skrivande
Bli säker på utredande PM
Att skriva en utredande text
Utredande text Labbrapport.
Presentationens avskrift:

Formellt, skarpt och snyggt – vetenskapligt skrivande

Vad ska vi göra? Det här är ett skrivmoment där vi framförallt tränar oss på att vara formella i text – att skriva precist och inte personligt. Först kommer vi studera vetenskapliga texter. Vi kommer också träna på att producera skarpa texter som bygger på andra texter. Vi ska öva oss i att välja ut passande texter för vårt ämne och vår vinkel, det vill säga vår frågeställning. Du kommer i slutet av momentet att skriva ett pm – en typ av vetenskaplig text.

Vad är en vetenskaplig text? Vi läser de två textutdragen och diskuterar: Syftet med texten? Hur är tolkningsbar är texten? Vad bygger texten på, var hämtar den sin information? Hur skulle du beskriva språket i texten?

Gemensamma drag i vetenskapliga texter Utgångspunkt: ett problem/en frågeställning som ska utredas/ska besvaras Given disposition och struktur (inledning, syfte & frågeställning, bakgrund, metod & material, resultat, diskussion med slutsatser, källförteckning etc) Genomskinlighet (läsaren får följa med i undersökningens alla delar. Inget döljs) Baseras på källor som redovisas rättvisande Sakliga och opersonliga Språkligt koncentrerade och inte ”pratiga” Objektiva förutom i slutsatsen

Sakprosa – vetenskaplig text PM Uppsats Essä Populärvetenskap Läs på om ”ditt begrepp” i 5 minuter och beskriv det för varandra i gruppen. Jämför likheter och skillnader. Anteckna ner detta och lägg i mappen.

Att bygga en vetenskaplig text Grunden i texten är innehållet. Utmärkande för vetenskapliga texter är att de bygger på fakta - ofta andra texter. Sedan skapar man en ny text utifrån dessa texter.

Att källhänvisa – referera och citera För att detta textbygge ska fungera behöver man tydligt visa var fakta kommer från. Man måste hänvisa, peka på andra texter/källor. Det gör man genom att referera och citera.

Varför källhänvisningar? Görs för att läsaren ska kunna skilja på vad som är dina åsikter och vad som är skrivet/sagt av någon annan. läsaren ska kunna hitta de källor som du använt för att själv läsa. Grundregeln är att man i en källhänvisning ska få reda på: Boken/artikelns namn Författarens namn Förlag/tidning texten publicerats i Vilket år/datum texten gavs ut

Hur ser källhänvisningarna ut? Oftast skrivs källhänvisningarna ut i texten. Vi tittar på uppsatsexempel. Denna gång utifrån hur det källhänvisas i texten. Var finns källhänvisningar? I vilka delar? Var står de i texten? Är det något ni är förvånade över?

Källhantering i en text – vad tittar man på? Presentationen av frågeställningen. Hur väl referaten återger relevanta delar av källorna. Hur väl de formella kraven på källhanteringen uppfylls. I vilken utsträckning textens slutsats är relevant och bygger på källmaterialet. Ur väl texten uppfyller kraven på saklighet.

Saklighet? Fokus i din text ska ligga på innehållet i källorna och dina egna slutsatser ska vara tydligt grundade i en analys av texterna. Du kan absolut låta ditt ”jag” finnas med i texten, men endast där det är relevant. Skriv inte: Jag tycker att det har varit jätteintressant att skriva om Alice Munros författarskap och jag har lärt mig massor. Skriv hellre: Denna studie har belyst Alice Munros författarskap under tre decennier och har visat hur hennes texter har influerats av de stora omvälvande händelserna i Kanada under samma tidsperiod.

Referat definition En sammanfattning av något du läst, sett eller hört. Handlar om att ta ut det viktigaste i en noggrant läst och förstådd text Använda dels egna ord för att sammanfatta, dels ordagranna citat ut texten där det är lämpligt Redovisa källan på korrekt sätt så att läsaren kan hitta den Använda referatmarkörer (Enligt Larsson…, Larsson skriver vidare att… Larsson beskriver i sin text…) Vara neutral, saklig och rättvis mot källan. Inte tillåtet att lägga in egna åsikter eller kommentarer

Exempel på referatmarkörer En referatmarkör visar att det är någon annan som säger/tycker eller påstår något: Här får du exempel: Anser, menar, tycker, påstår, hävdar, understryker, förklarar, diskuterar, belyser, utreder, påminner om, framhäver, betonar, försäkrar, påtalar, gör gällande, insisterar, meddelar, berättar. I längre referat kan man behöva påminna om att det är ett referat. Se i uppsatsen:

När du refererar Skriv med egna ord och formuleringar Var neutral och utan att vinkla/tolka Citera ”….” Ange källa: I artikeln ”Brottsligheten ökar” (Dagens Nyheter, 2012-12-12) skriver Lars Larsson om…