Svensk svamp Sammanställd av Anders Tullander

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
LRF LRF är en intresse- och företagarorganisation för alla om äger eller brukar jord, skog och trädgård och för deras gemensamma företag inom lantbrukskooperationen.
Advertisements

Mat från mark och vatten
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Hur gör vi med skolhuset?.  Nuläget i förhandlingarna med Vännäs kommun om eventuellt köp  Fakta om eventuellt köp – kostnader, intäkter, möjligheter,
Geografi Henrik Carlsson.
Nedbrytning av plast i Naturen
Marknadsekonomi eller planekonomi?
1. Varför finns det pengar?
~ Den första mobiltelefonen ~
Ruschkomposten Förbundet Organisk Biologisk Odling FOBO
Hushållningssällskapet Rådgivning Nord AB Vår kompetens ger näring till din verksamhet! Vi erbjuder företagsrådgivning och driver utvecklings- projekt.
Imperialism - När ett land tar över, styr och använder sig av en annan del av världen.
Innehåll 1. Planeten jorden – vårt hem 2, Maten – vår viktigaste resurs 3. Konsumtion - lycka och avfall 4. Sopor – det ingen vill ha 5. Energi.
Tema: Uppfinning Av Thomas Mesumbe.
Ekonomisk foderoptimering- Verklig foderstrategi!
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Sandra Lindström Hushållningssällskapet Projekt 2009 Kompetensutveckling inom Landsbygdsprogrammet Mitten av april? Nationella projektstöd inom Landsbygdsprogrammet.
Ekomatsligan Olle Eriksson Säljpartner Häll & Co.
Block 4: Att driva företag
Handel – ord och begrepp
Behov av guider och reseledare
HUR GÖR BORN GLOBALS? – OM FÄLLOR OCH FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR UTLANDSFÖDDA FÖRETAG Sara Melén och Emilia Rovira Nordman Handelshögskolan i Stockholm.
Hur hantera komplexa frågor?
Hushållningssällskapet Rådgivning Nord AB Vår kompetens ger näring till din verksamhet! Vi erbjuder företagsrådgivning och driver utvecklings- projekt.
ULLFROTTÉ AB.
Arbetsmarknadsprognos för kultur och media 2011och 2012.
Fältforsks ämneskommitté Odlingssystem
Förslag till rådgivning i olika faser av Greppa Näringen Stina Olofsson, Jordbruksverket.
SydostTrampar Cykelkampanj för arbetsplatser i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län Har funnits sedan 2010 Målgrupp – företag, regionala myndigheter, sjukhus,
Vad är Peak Oil? En utblick i nådens år 2011 Olov Fahlander.
Marknadsförarens mall för att skapa köpares persona!
Mat och klimat.
Sveriges 4H – lära genom att göra. Sveriges 4H Internationell organisation: 80 länder 100 år gammal organisation medlemmar i Sverige bred verksamhet.
Landsbygdsprogrammet
Alger och Svampar.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Lantmännen – först ut med klimatdeklarerade livsmedel
Makt och Demokrati.
Äkta matglädje. Vad gör Middagsfrid? Middagsfrid hjälper hushåll som har en ambition att äta hälsosam och varierad mat lagad från riktiga råvaror, men.
AMSTERDAM.
Innovationsperiod för Arbesko. Företaget utvecklar mängder av tekniska innovationer som på olika sätt märks i deras skor. Först i Europa med.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Ekonomiska system Viktiga begrepp
Prospekt - Biogas Färs -Röddinge. Tillståndsansökan för lokalisering till Röddinge Nio tänkbara lokalisering i Sjöbo och Tomelilla har studerats Samråd.
Varför vill företagen bli större?
Affärsidé Den yttre affärsidén Vad skall produceras ?
Gustaf Forsberg SeedGard AB ThermoSeed -Resultater for termisk bejdsning af udsaed.
Overshoot Hur mycket av våra aktiviteter tär på vårt sparade kapital.
Kapitel 15 Budgeten.
Breddtjänster - ett nytt skede i IT-politiken IT-kommissionen och Region Skåne Lund 26 september 2002.
Miljövän naturligtvis
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2013 Årskurs 8 BMSL
Geografi – Produktion, handel och transporter
I mitokondrien sker det förbränning.
Svenska växter och djur
Evolutionen.
1800-talet.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
S AMHÄLLSEKONOMI. Ordet ekonomi betyder hushållning -alltså att få det man har att räcka till.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Hur blir du en kunnig konsument? Du vill ju inte bli ”blåst”
Naturlandskap blir kulturlandskap
Konsten att göra bra inköp
Geografi Henrik Carlsson.
Vi driver omställningen
Utvecklingen av antalet mjölkföretag
Produktion, handel och transport
Papper Produktion och leveranser
Presentationens avskrift:

Svensk svamp 1930-2014 Sammanställd av Anders Tullander TullAnders ByggnadsUtveckling

Innehåll Svampodlarföreningen SSF Kompetensutveckling, projekt 2012-13 Viktiga begrepp i svampodling Utvecklingen från hantverk till industri Svensk svampodling Champinjoner Ostronskivling och Shiitake Framtid

Svenska Svampodlarföreningen SSF Ideell förening för Svampodlare Startad 1986 Verkar för främja och sprida odlingen av svensk svamp och fungera som ett kontaktorgan mellan odlare och myndigheter. 20 odlare och 8 stödmedlemmar.

Svensk Svampodling 2014 22 champinjonodlare, storlek 7- 230 ton /år 1400 ton såld svamp (prel) ca 15% marknadsandel av färska champinjoner 4 st enmansföretag < 15 ton/år 7 st familjeföretag (2 pers.) 15-30 ton/år 7 st företag med anställda 30-100 ton/år 4 st företag med anställda > 100 ton/år. En stor odling av ostronskivling ca 100 ton/år. Ostronskivling och Shiitake m.fl. exotiska svampar odlas av en större och någon mindre odlare.

Kvalitet och miljö De flesta odlarna är IP-certifierade, enligt Svenskt Sigill, ett krav från de flesta butikerna. All odling i Sverige sker utan bekämpningsmedel. Odling finns av både konventionell och ekologisk svamp. En stor odling av Ostronskivling KRAV-godkänd, ca 100 ton svamp/år.

SSF Kompetensutveckling Jämförelse av champinjonodlingar 2012-13 12 Champinjonodlingar studeras. Odlingsjournaler från 8 omgångar per odlare. Besök med genomgång av odling, arbete, odlingsklimat, energiförbrukning, distribution och kostnader. Sammanställning bara till de deltagande företagen. EU-stöd, Landsbygdsprogrammet via Jordbruksverket

SSF Kompetensutveckling Slutredovisning 2014 Odlingsresultaten är goda i genomsnitt. Stora variationer fanns på bland annat plockhastighet och skördeutbyte emballagekostnader och försäljningspris. Expertföreläsningar. Uppdatering av hemsida med bilder och beskrivningar om svampsjukdomar. Stora möjligheter till förbättringar

Indelning av Svamp Svamp är svamp, inte växt eller djur Kolhydrater som näring Ingen fotosyntes Avger värme, fukt och CO2 Kompostsvampar, Champinjon Vednedbrytare, Ostronskivling, Shiitake med flera exotiska svampar. Mykorrhizasvampar lever i symbios med en växt, Kantarell, Karl-Johan m.fl.

Fammarps I Sverige börjar Fammarps på 30-talet med frilandsodling av champinjoner Odling inomhus först på golv och sedan i små trälådor Störst i Europa på 40-talet

Arbetskrävande ”sillådor” Manuell hantering av lådor här för pastörisering respektive plockning

60-talet stora lådor Med truckhantering och stora lådor blir Fammarps Europas modernaste odling Egen konservfabrik 2/3 av skörden för konserv

70-talet rationalisering Holland satsar på forskning och utbildning Bättre kompost och rationell hantering Centralisering Utvecklar nya odlingssystem Säck eller hyllodling

Hyllsystem Kompost dras in på hyllan Täckjord dras in Ruffling sker mekaniskt Vattning sker mekaniskt Skörd för konserv sker mekaniskt

1976 Politisk styrd import av Polska champinjoner slog ut nästan hela den svenska champinjonodlingen 10 odlingsföretag och 400 arbetstillfällen 3000 ton champinjoner per år 2000 ton konserverades Billig import av konserverad svamp från Kina kommer in på den svenska marknaden

80-talet Nya mikroodlingar Lantbrukare omskolas Varje odlare gör egen kompost Odling i plastsäckar Många odlingsrum Försäljning direkt till butik Lars Stridsberg får igång 10-15 odlingar

1990 Satellitodlingar Fammarps och HS Halland utbildar ca 150 odlare som köper färdig kompost i lådor, skördar och säljer svampen till Fammarps Mantorps Champinjoner startar egen komposttillverkning och bildar en egen odlargrupp Nedkyld kompost i block för förenklad transport till odlare Svenska Svampodlarföreningen bildas genom sammanslagning av Champinjon-, Ostron- och Shiitakeföreningarna

1990-talet Fas III kompost börjar görs i tunnel och alla odlingar kan öka sin produktion med 30% Överskott på svamp med prisras som följd Grossistpriset sjunker från 24 till 16 kr/kg I Sverige byggs 3 kompostanläggningar med nya tunnlar i storleken 60-100 ton Två nya stora hyllodlingar och en stor lådodling byggs Ingen av de stora nya satsningarna i Sverige överlever i mer än 5 år. Fammarps lägger ner

2000-talet 15 små odlingar kvar som säljer direkt till butik Alla byter kompostleverantör Fas IV kompost i lådor färdiga att skörda Hög och jämn kvalitet Komposttillverkaren har gjort de svåra odlingsmomenten Större skörd Kortare tid i odlingen gör att produktionen kan öka

Utveckling 1930-2014 Skördeutbyte från 10% till 30% Arbetstid i odling och svamppris har minskat

Ostronskivling Tålig svamp Små enklare odlingar byggs under 80-talet Substrat av halm och hö enkelt att tillverka Arbetskrävande Sporer som kan ge allergi

Funginova har blivit Fungigården Stor rationell odling byggs 1992 Göran o Lena Hansson svampforskare utvecklar en egen odlingsteknik Säljer till grossist Ny ägare 2013

Shiitake Några få odlare startar på 80-talet Odling på sågspånssubstrat från Finland Substrattillverkning kräver mycket hög hygien

Shiitake HS Västerbotten bygger anläggning för substrattillverkning för egen odling och försäljning 1996, i Stenfors. Utbildning av odlare sker. Saknade resurser för utveckling och marknadsföring. 2010 Småskalig produktion av substrat startar i Sverige. 2012 Import av substrat för exotisk svamp från Europa (kyld) och Kina (frusen).

Nameko, PomPom blanc, Maitake, Pioppino, Enoki, Kejsarhatt

Framtiden för svamp - - hela kedjan måste fungera Svampsorter Odlingssystem Kommersiella odlingar Marknad Konsument