Kemins karaktär och arbetssätt Hur skaffar vi oss kunskaper om verkligheten? Att baka bröd Hur beskrivs ett brödbak?
Vad består ett bröd av? Erfarenheten av att baka bröd samlas i recept för olika slags bröd
Recept på vitt lantbröd Hur blev resultatet? Det förväntade Ingen jäsning För kraftig jäsning Övergräddat Om resultatet inte vart det förväntade. Vad gick fel? Analys och felkällor!
Nu har vi fått kunskap om brödbak genom att följa ett recept. Hur gör vi om vi vill skaffa oss kunskap om processer / händelser i vår omgivning?
Hypotes, möjliga förklaringar Varför brinner ett ljus? Vad i ljuset brinner? Veken brinner och stearinet smälter Stearinet brinner och veken brinner Stearinet brinner och veken löses upp Stearin och veke kan brinna var för sig Hypoteserna prövas var för sig
Vidare funderingar Vad är stearin? Vad bildas vi förbränningen? Varför frigörs energi? Varför kan inte stearin brinna utan veke? Undersök och pröva olika hypoteser. Dokumentera Analysera och dra slutsatser.
Dokumentation - labbrapport Titel Inledning / bakgrund Frågeställning /hypotes Material och kemikalier Metod Resultat Diskussion, felkällor Slutsats