Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kemins karaktär och arbetssätt

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kemins karaktär och arbetssätt"— Presentationens avskrift:

1 Kemins karaktär och arbetssätt

2 Exempel på olika grenar av naturvetenskapen
Fysik – undersöker krafter och beskriver som lagar Geologi – jordklotets byggnad och rörelser Biologi – livets processer och utveckling Kemi – ämnens sammansättning och egenskaper Ett exempel på olika storleksnivåer:

3 Gemensamt för naturvetenskapen
Syftar till att beskriva omvärlden med teorier och modeller. Vetenskapliga teorier är byggda kring det man vet men de granskas hela tiden kritiskt och kan göras om. Vetenskap handlar om att vara nyfiken men samtidigt tänka kritiskt

4 Den naturvetenskapliga metoden
Om hypotesen visar sig stämma kallar man den för en vetenskaplig teori Experiment och undersökningar för att bekräfta hypotesen Utifrån observationer formuleras en hyptes Teorin fortsätter att ständigt granskas kritiskt och om den visar sig inte stämma så börjar man om….

5 Ett kritiskt förhållningssätt
I media möts man av mängder av information om ex kost/hälsa, smittspridning och miljö Viktigt att lära sig tänka kritiskt: ex vem/vilken organisation står bakom informationen? Vem kan tjäna på informationen? Att tänka kritiskt är inte samma som att vara negativ. Viktigt att kunna ta till sig budskap om ex klimatförändringen.

6 Ovetenskap (pseudovetenskap)
Områden som utger sig för att vara vetenskapliga utan att vara det kallas ovetenskap eller pseudovetenskap Exempel: auraterapi, homeopati, astrologi, ufon, healing, slagrutor, intelligent design…

7 Vad sker när ett ljus brinner?
Hypotes: syre förbrukas, stearinet brinner och förbrukas, tråden brinner och förbrukas Expriment: låt ljuset brinna och studera vad som sker Resultat: det krävs värme för att tända. Det bli varmt och lyser. Veken blev svart. Stearin försvinner. Slutsats: en teori om hur ljuset brinner: stearinet förbrukas. Tråden brinner.

8 Äkta samband och skensamband
Naturvetenskapen handlar ofta att hitta statistiska samband Ett statistiskt samband är inte samma sak som er orsakssamband! Det kan finnas flera saker som påverkar ett samband!

9 Moderna myter I folkmun frodas ibland myter = talesätt om hur saker är
Man bör vara kritisk till ”talesätt” och ”sunt förnuft”

10 Sammanfattning Vetenskap kännetecknas av nyfikenhet men också kritiskt tänkande. Hypotes – expriment - teori Kunskaper krävs för att avgöra vad som är vetenskapligt eller inte.


Ladda ner ppt "Kemins karaktär och arbetssätt"

Liknande presentationer


Google-annonser