Läroplansnätverk förskola 27/1-2012 Välkomna!. Dagordning Återblick från förra träffens arbete med språklig begreppsförståelse Kort genomgång av dagens.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Rektor /förskolechef Att jobba som ledare i en mål och resultatstyrd verksamhet - korstrycket mellan stat, kommun och medborgare Rektorsprogrammet Fagerudd.
Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
Planering om Ämnesområdet Afrika år 6
Protokoll föräldraråd Plats: Bjälbotullsförskola Tid: 17,30 •Tankar efter mötet med våra politiker. Finns det politiska frågor som vill lyfta.
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Föräldramöte 12 september 2011
Utvecklingsdagar för rektorer och förskolechefer Storhogna 5-6/9
Exempel utifrån ett antal målområden
Källbystugans kvalitetsarbete
Närvaro!!.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Läroplansträff grundskola + gymnasium Välkomna!
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Förändringar i skolan En sammanfattning av de förändringar som påverkar er föräldrar Urban Åström Förvaltningschef BoU Lars Thorin Utvecklingsledare BoU.
Mål och betygskriterier
Föräldraråd
Pedagogiskt ledarskap
Tema Feedback och hållbar utveckling Välkomna!
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Läroplansträff Välkomna. Dagens arbete Björkbackaskolan presenterar sitt framgångsrika arbete med lärandeuppdraget Bedömning för lärande -
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff förskolan
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Läroplansträff Välkomna. Program för förmiddagen 8.30 Uppföljning av lektioner som planerades förra gången. Berätta för varandra gruppvis om.
Läroplansträff Välkomna.
Läroplansträff Välkomna.
Nätverk No/Tk 25/ Välkomna!.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Förslag till fortsatt arbete med kunskapsuppdraget Rektorsträff
Kollegahandledning Siggi Òlafsson Preventions och Utvecklingsenheten
Läroplansnätverk förskola
Träff BFL-piloter 15/11 Kollegiesamtal Dokumentationsmall
Välkommen till Kattfots föräldramöte!
Läroplansträff fritidshem
Elevaktiva utvecklingssamtal
Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan skall lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling.
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansträff fritidshem
1:a tillfället. vi går till biblioteket där Anna presenterar Kubbes museum. Hon läser boken och vi få se film på datorn. 2:a tillfället. Vi läser boken.
Nätverksträff i Aronsborg mars 2007 Att få en djup förståelse av vardagsverksamheten.
Välkomna till Edboskolan
KVALITETSREDOVISNING En dokumentation över kvalitetsarbete.
Nätverk kursplanepiloter
Läroplansnätverk förskolan
Läroplansträff Välkomna!.
Dagordning Träff med lärledare och skolledare Avesta
Rektor/förskolechefens roll i införandet av ny läroplan
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
pedagogisk dokumentation
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Läroplansnätverk förskolan Välkomna!. Dagordning Examinationsuppgift i grupperna, vad har ni lärt er under detta första år i nätverket? Sker.
Förskolechefsträff Välkomna. Dagens arbete Kenth inleder med lite ekonomi Arbetsgång för barn i behov av stöd Implementering av läroplanerna.
Läroplansträff Välkomna.
Läroplansnätverk skola Välkomna!. Dagordning Nyckelpersonernas uppdrag Kort återblick från studiedagen om bedömning den 20/8 Ca 9.30 fika Bedömning.
Livsfrågor Vad är meningen med livet? Vem är jag egentligen?
IKT – spaning Bjälbo förskola 2014
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Välkomna till styrd helpdesk
Lära för livet!.
Cummins modell för reflektion
Språk och kommunikation Skapande och estetiska uttrycksformer
Idag: Vi övar vidare på: att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
Verksamhetsbeskrivning
Presentationens avskrift:

Läroplansnätverk förskola 27/ Välkomna!

Dagordning Återblick från förra träffens arbete med språklig begreppsförståelse Kort genomgång av dagens tema Modersmål i förskolan Fika Lärande samtal om modersmål Arbete med att ta fram hur man kan arbeta med modersmålsstöd i förskolan. Varje grupp tar fram en planering

Modersmål, vad finns i regelverket? Skollagen 8 kap 10§ ”Förskolan ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål” Läroplanen ”Varje barn som har ett annat modersmål än svenska utvecklar sin kulturella identitet och sin förmåga att kommunicera såväl på svenska som på sitt modersmål” Skolinspektionens bedömning ”Det finns förskolor som inte arbetar för att barn med annat modersmål än svenska”

Lärande samtal om modersmål Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden Utse en person som skriver ned era reflektioner och lärdomar Fundera enskilt på frågan under ca 3-4 minuter Gör en runda där alla kort ( ca 2 min )beskriver hur vi arbetar idag och vilka erfarenheter vi har av det. När presentationen är klar får alla ställa fördjupande frågor till den som berättat Avslutningsvis så tittar ni om ni kan se några generella mönster i hur vi arbetar idag och vad som är framgångsrikt

Ramar för samtal Tid en timme Utse en samtalsledare Utse en sekreterare Håll tiderna Var noga med att ställa förståelsefördjupande frågor till varandra, då uppstår intressanta resonemang och ett lärande uppstår Var noga med sammanfattningen och försök att se vad som fungerar bra och vad vi behöver utveckla

Lärgruppsfråga Hur arbetar vi med modersmålsstöd i vår förskola och vilka erfarenheter har vi?

Sammanfattning av era samtal Hur fungerade samtalet? Vilka erfarenheter har ni gjort? Vad är framgångsrikt? Vilka hinder finns? Hur går ni vidare?

Lite inspirationsmaterial för er Bildteman Växelvis