För ett bättre samarbete runt barn och ungdomar med psykisk ohälsa

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

NORRBUS Gemensamma riktlinjer för barn- och ungdomar
Landstinget och Kommunerna i Kalmar län - i samarbete
Ledning & Styrning i Samverkan UTKAST FÖR VIDAREUTVECKLING Reflektioner och summeringar från intressentdialog den 25/9 på St Gertud i Malmö.
Psykisk ohälsa – överenskommelse 2014 mellan staten och SKL
PSYNK – Nuläge Östra Norrbotten.
Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0
Varför ska vi mäta? Spridningsseminarium barn och unga
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Samverkan kring förebyggande barn- och ungdomsarbete Dokumentation
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Goda exempel Samarbete Skåne Nordost.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Systemförståelse och systemiskt tänkande
Riktlinjer för övergångar. Bakgrund  Allt fler samverkanspartners och med olika huvudmän  Svårigheter att uppfylla styrdokumentens intentioner  Utredning.
Behov av habilitering och rehabilitering
Uppdrag: Att utarbeta förslag till riktlinjer för barn med språkstörning för att tydliggöra uppdrag och ansvarsgränser Syfte: Att kartlägga hur många och.
LÄNSLEDNING VÄLFÄRD Presentationen ger en bild av:
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Attraktiv kust - Norra Bohuslän - Förutsättningar och strategier.
KOMMUNIKATIONSPLAN – Psynk – skarpt läge 2014
Resursgruppmöte 1:a mötet inom 3 månader
Socialtjänstens utrednings- och behandlingsinsatser
1 EVENTUELL VINJETT Södertäljes Lotsfunktion.
Forsknings-plattform
Samordnad individuell plan (SIP)
Samordnad Individuell Plan
Överenskommelse om samordning kring barn
Bakgrund Iden att samla specialister i barnsjukvård föddes under 1990-talet. Detta möjliggjorde ett tvärvetenskapligt arbete över de olika teamgränserna.
Samordnad Individuell Plan
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Modellområde psykisk hälsa barn och unga
SAMVERKAN För att bygga upp en stabil och varaktig samverkan krävs ett strukturerat och systematiskt arbetssätt. En metod kan vara att arbeta utifrån en.
Gävleborg/Hudiksvall
Beskrivning av några viktiga funktioner och egenskaper för IT-stödet PDU (Personcentrerat Dokumentations- och Uppföljningsverktyg), som en del av testbäddsprojektet.
Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i
Case Management (CM) I vår modell samarbetar landstinget och länets 12 kommuner Sammanhållet stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning En service.
Case management I Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Handlingsplan, ännu bättre service Vi vill bli ännu bättre! Vi ska bli ännu bättre!
Fem generella perspektiv i utvecklingsarbetet
Samverkan barn- och unga Syfte nå en effektiv samverkan i frågor som berör samtliga parter Generellt uppdrag Samverkansgruppen ska stimulera, bevaka och.
Åsa Heimer, projektledare, vårdutvecklare BHV-Nord, Stockholm
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Västbus Samverkan barn och unga Västbus
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Verksamhetsansvariga Personligt Ombud 6 oktober 2015.
Västbusmöte Varför? Inför mötet Under mötet Mål och uppföljning Avslut och utvärdering Västbus.
Information om VästBus/SIP till nyanställda. Skaraborgs Sjukhus Aktivitetsplan Genomförandeplan Vårdplan Handlingsprogram MVC & BVC HABILITERINGEN BUP.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Samverkan kommun - landsting. Historik Första samverkansavtalet 1993 Wreta-projektet 2001 Samverkansråd för vårdens övergångsställen 2003 Wreta och Samverkansråd.
Landstingets ledningskontor IFB-projektet Intensiv familjebehandling.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
Resursteam Pinocchio Barn med normbrytande beteende Barn och Elevhälsan Stadsdelsförvaltningen Norr.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
SIP - ett makalöst samverkansverktyg!. Vad är en SIP ? Varför behövs en SIP ? Vem kan ta initiativ till en SIP ? Hur går SIP-arbetet till?
Barn- och utbildningsförvaltningen, Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Kultur- och fritidsförvaltningen och.
Barn- och ungasatsningen
Åtgärdsarbete via Miljömålsrådet 2017 Lena Sommestad Landshövding Halland, länsstyrelsernas representant i Miljömålsrådet.
Västbus Samverkan barn och unga Västbus
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Samordnare samsjuklighet
Projektplaner maj 2018 för förstudie tidiga insatser på skolans arena vid, eller risk för, psykisk ohälsa.
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvård (SVU)
Presentationens avskrift:

För ett bättre samarbete runt barn och ungdomar med psykisk ohälsa Lotsmodellen Håkan Ewerman, specialpedagog i Barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad kommun. Arbetar i Stöd- och hälsoenheten som är en central resurs för elevhälsa och förskolor. Arbetsuppgifterna består av handledning, konsultation och råd/stöd till pedagoger i verksamheterna. Välkomna. Ett Exempel på preventiva eller tidiga insatser för att främja psykisk hälsa bland barn och unga i Skåne. Det här är ingen metod utan en modell för samarbete som har som mål att förbättra för familjen/barnet. Jag kommer ge en kort bakgrund, en introduktion och prata lite kring de erfarenheter vi gjort sedan starten 2008. Vi har 40 minuter på oss och jag hoppas att vi ska hinna med lite frågor och diskussion på slutet. För ett bättre samarbete runt barn och ungdomar med psykisk ohälsa

Bakgrund Miltonprojektet – barn och ungdom Skåne Nordost – arbetade fram Lotsmodellen 1.Miltonprojektet- Nationell psykiatrisamordning var en offentlig utredning som arbetade under åren 2003–2006. Särskild utredare var Anders Milton. Åren 2005–2006 genomförde regeringen också en ekonomisk satsning på psykiatri och socialtjänst. Satsningen omfattade dels 500 miljoner i projektmedel till landsting och kommuner, dels 200 miljoner för ett antal nationella utvecklingsprojekt. Projekten som genomfördes inom ramen för den här satsningen kallas ibland för ”Miltonprojekt”. 2. Region Skåne och kommunerna Krsd, Hholm, Ögöinge, Bmölla, Osby, Perstorp Koordinater Johan Larsson

Att göra ett bättre jobb för familjer och individer i behov av stöd Överrenskommelse Avtalat – skyldiga att delta och följa modellen Lotsmodellen är en del av ett avtal. Från början mellan socialtjänst och psykiatri. Lotsmodellen riktar sig till barn och unga. Skola/förskola och andra regionala verksamheter har tillkommit (anslutit sig). BUP, BOU och barnklinik. Att göra ett bättre jobb för familjer och individer i behov av stöd

Deltagande verksamheter Kommuner Förskola, skola, socialtjänst och omsorgsverksamhet i Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby, Perstorp och Östra Göinge Region Skåne nordost Barn- och ungdomspsykiatrin, Barn- och ungdomshabiliteringen, Barn- och ungdomsmedicin, Enheten för Familj och Ungdomshälsa och BVC Oklarheter om ungdoms mottagning Dilemmat 18 år - övergång

L O T S Modellen Skola Socialtjänst Familjen Habilitering BUP Tillsammans Förenkla Helhetssyn Klargöra Olika perspektiv Samordna Syftet. Ett erbjudande till familjerna. Familjen alltid i centrum. De professionella runt ska samarbeta. Grunden för modellen. Det som är särskilt – lotsen. Enkelt på pappret Familjen Habilitering BUP

Initiativtagande till samarbete Utvärdering & Kvittens Tid: 4v Nätverksmöte1 Inventeringsfas Lots & Individuell plan (IP) Utrednings – & Bedömningsfas 4m Processen – flödet, förståelsen för det. Rollerna . Tre möten med olika syften. Tidsaspekten Nätverksmöte2 - Samarbetsfas: Professionellt nätverk genomför insatser för familjen Genomförande Utvärdering & Kvittens

Målet Att göra ett bättre arbete för familjer och individer i Skåne nordost Huvudmålet – bättre jobb, Ringar på vattnet – samarbete, kontakter, förståelse för varandras verksamheter. Det professionella nätverket. Individnivå – förenklingar. Lots är en modell för samarbete.

Mötet Struktur – skilja från andra möten Sekretess Förberedelse Dagordning Roller Normer Klargöra varför lots – koppla mötet till processen. Utgångspunkterna – behov av flera verksamheter, inte akut Samtycke – diskuteras innan, under mötet och i processen, särskild blankett. Tillsammans med familjen, stötta/skapa trygghet och förståelse. Mål, syfte och krav. Erbjudande. Initiativtagare Viktigt att följa. Familjens berättelse. Skapa perspektiv för aktörerna. Fyll alla roller och skapa förståelse för dem. Samtalsledarens viktigaste uppgift. Konstruktivt, tillitsfullt, tryggt.

Rollerna Familj/barn/ungdom Initiativtagare Lotsen Verksamhetsaktör Samtalsledare 1. I centrum för hela processen 2. Ansvara för inledande stöd till familjen och det praktiska vid första mötet 3. Nästa bild 4. Jag här och nu perspektiv Observera att 2,3 och 4 kan vara samma person 5. Ansvara för strukturen i mötet med neutralt perspektiv

Varför samtalsledare? Neutral/opartisk - Inte ”inne” i ärendet - Fri från påverkan av tidigare eventuella konflikter Koncentrerad på att leda mötet - Hålla strukturen - Ansvara för ”klimatet”

Dagordning Presentationsrunda. 2. Initiativtagaren (samtalsledaren) tar upp sekretessen. 3. Initiativtagaren (samtalsledaren) inleder och beskriver syftet med mötet. 4. Vårdnadshavare/ungdom ger sin berättelse. 3. Att påbörja en inventering kring vad vi vet om barnet och därigenom få tillräckligt med information för att veta vad som behöver ytterligare kartläggas. 4. (ostört). Sammanfattas i barnets individuella plan under nulägesbeskrivning.

Dagordning 5. Frågestund. 6. Diskussion inom hela nätverket. a) Mönster b) Val c) Åtgärder 6. Individuell plan. 7. Val av Lots. 8. Ny tid och utdelning av individuell plan: 4 månader framåt eller tidigare. 5. De olika professionella aktörerna ställer frågor för att utveckla vårdnadshavarens och initiativtagarens berättelser. Klargörande frågor. 6. av vad som framkommit under berättelsen och frågestunden. Ett sätt att systematisera denna diskussion är att dela upp diskussionen i två delar: a) – se samband och skapa gemensam förståelse b) – vilka lösningsförsök har hittills gjorts och vad har ännu inte prövats? C) - Alla i nätverket berättar vad de kan bidra med utifrån sitt uppdrag till nästa gång nätverket samlas. Nedtecknas i individuell plan under Åtgärder.

Individuell plan Den gemensamma dokumentationen Sekretess Kontaktlista Namngiven Lots Nuläge – berättelse Mål Åtgärder Uppföljning Ingen annan gemensam dokumentation (minnesanteckningar).Varje verksamhet ansvarar för sin egen dokumentation. Planen ska godkännas av vårdnadshavare/ungdom. Nytt medgivande för det fortsatta arbetet. Alla aktiva aktörer Byten dokumenteras i IP. Familjens berättelse som kan kompletteras av t. ex. skolans. Utifrån familjen/barnets behov. Det gemensamma – varje verksamhet kan sedan definiera sina egna mål. Jag, här och nu perspektiv. Första mötet av inventerande karaktär. Måste finnas med. Vid avslut – diskutera vad som händer om nya behov uppstår.

Lotsambassadörerna Varje verksamhet har utsett en ambassadör Stöd till sin verksamhet Uppdatera Utveckla Koppling till beslutsnivå Verka på olika nivåer. Egen verksamhet (stöd), förvaltning, interkommunalt och region-kommun. Motsvarande koordinatorns uppgift. En grupp som träffas 2ggr i halvåret. Också en form av nätverkande som gynnar samarbete.

Samarbete Tillitsregel nr. 1 för samarbete: Vi måste ha tillit till att varje aktör själv känner till vilket uppdrag som de arbetar utifrån och ha tillit till att de gör en riktig bedömning Prata med varandra – inte om varandra Samarbete är en krock mellan perspektiv, lagar och s.k. kulturer. Det är sällan initialt enkelt att samarbeta, samtidigt som det är en av lösningarna för att vi gemensamt ska kunna ge dessa barn det stöd som de behöver. När samarbete fungerar har vi möjlighet att se barn och familj utifrån olika perspektiv - olika uppdrag och olika professioner – vilket är en av förutsättningarna för att barnets behov ska bli tillgodosedda utifrån ett helhetsperspektiv. Johan Larsson

S som i samarbete Styrning – legitimera samverkan, ge mandat och resurser Struktur – avtal, riktlinjer, handlingsplaner och ansvarsfördelning Samsyn – gemensam problemförståelse, tillit och förståelse för varandras uppdrag De tre essen Tydlig på alla nivåer förvaltning och politisk Begrepp behöver tydliggöras. Syfte och målgrupp för samverkan behöver klargöras Förutsätter kontaktytor och kommunikation

Vill du veta mer? www.skane.se/lots - här finns lathund/manual, blanketter och information