Slutprojekt II Slöjd i relation till hållbar utveckling Projekt : Tillverka en cirkelsåg.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Varför förlorade jag mitt favoritjobb?
Detta har du vetat länge…. Klicka för att gå vidare.
Mio min strumpa av Josef och Elin. Det var en gång en kille som hette Mio. Han hade en pappa som hade ett slott. Hans lillebror var fångad av den mäktiga.
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele.
Barnanpassad utredning
Hans och Greta.
Patientenkät sommaren -13
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
Så här har vi haft det under våren En presentation av vad klass 3 på Krika Bygdeskola har gjort under vårterminen 2001.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Källbystugans kvalitetsarbete
Gå till första sidan Med användarna i fokus Användarundersökning som utgångspunkt för vidareutveckling av sökguide Borås Blekinge Tekniska Högskola.
Kognitiva funktioner Verbal förmåga Logisk-Analytisk förmåga
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
Tema: Uppfinning Av Thomas Mesumbe.
Det va en gång en katt och hund del 1
Migrationsverket - Asyl, besök, bosättning, medborgarskap medarbetare
Hela världen talar… Global Issues in Context är en lektion i att lyssna! Hulebäcksgymnasiet, Härryda. Västerhöjdsgymnasiet, Skövde.
Slutprojekt II Pedagogiska Fakulteten
Process beskrivning av valfri produkt Martina Rosenback 2002
Att skriva en artikel.
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Det industriella genombrottet
Syftet med en personlig handlingsplan
Veronica Maggio Veronica Maggio.
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
ERGONOMI Vad är det?.
Tekniskrapport Båt vt.14 Av Lukas Edin 9a.
Malin Junerfält Mitt Syslöjdsarbete.
Affärssystem som en aktör Linda Askenäs Linköpings universitet.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Tunneln Av: lovisa ♥. Val av plats  Jag valde vägen mellan gallerian och synsam. Först tänkte jag välja utanför bibblan men jag visste jag inte vad jag.
Luncha och lär! hjälpverb.
+ stadsplanering Dansande robot!. + Motivering Vilken plats valde du, och varför?
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Cecilia Lundberg Projektkoordinator HHÅA, MEN tidigare assistent i miljöbiologi.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Linnéa. Gode Gud Jag skriver för att säga förlåt för att jag var arg igår när du ignorera mina böner och ingenting blev som jag ville.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Aktionsforskningsinspirerat utvecklingsarbete - inriktning barnbiblioteksverksamhet Att använda forskning i biblioteksarbetet Stockholm 15 september 2011.
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Sköldpadda. Material: Bomullsgarn I grönt och rosa. Och de verktyg jag använt är en virknål, sax och en rya nål.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Skriva noveller.
Lärande i arbetslivet. kombinerar ett individuellt och ett organisatoriskt perspektiv syftar till att utveckla en individuell förmåga att ta kontroll.
Background Egenskaper FritidsintressenArbetslivserfarenheter.
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
Dagordning Träff med lärledare och skolledare Avesta
Textilarbete Alice Höök.
1800-talet.
Resultat: Under 5 veckor valde vi att mäta hur många gånger vi fick borsta tänderna minst 1 gång/dag på fyra av våra svåraste demenssjuka boende. Vi gjorde.
Experiment med vatten Densitet.
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Elev loggbok.
Kommunikationspass Jag heter
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
GJORD AV: Erik Hassléus
Min friggebod Skiss i 3D Miljö/omgivning Vad den ska användas till Material Motivera materialval Jämför med ett annat material, varför är ditt val bättre?
Presentationens avskrift:

Slutprojekt II Slöjd i relation till hållbar utveckling Projekt : Tillverka en cirkelsåg

Kurs mål Att erhålla Fördjupade kunskaper och färdigheter inom ett valfritt ämnesteknologiskt område, samt även att få ett tillfälle att tillämpa slöjdpedagogiska teorier och kunskaper från andra ämnesområden i samband med genomförandet av projektet Att erhålla Fördjupade kunskaper och färdigheter inom ett valfritt ämnesteknologiskt område, samt även att få ett tillfälle att tillämpa slöjdpedagogiska teorier och kunskaper från andra ämnesområden i samband med genomförandet av projektet

Vad skall man göra Jag konstaterade i ett ganska tidigt skede att jag ville arbeta med något annat än trä i mitt andra slutprojekt. Det blev ett val mellan ämnesområdena metall eller maskin eftersom eltekniken inte kändes så inspirerande. Jag valde mellan att renovera en gammal motorcykel eller att tillverka något nytt i metall. Efter en tids funderande kom jag fram till att det skulle vara intressant att tillverka...

En Cirkelsåg Varför jag sedan började tillverka en Cirkelsåg var att jag ville göra något jag skulle ha nytta av. Det fick också vara ett lite utmanande projekt. Hade inte gjort några större saker i metall och framför allt inga maskiner tidigare, så jag tyckte det skulle bli inspirerande Varför jag sedan började tillverka en Cirkelsåg var att jag ville göra något jag skulle ha nytta av. Det fick också vara ett lite utmanande projekt. Hade inte gjort några större saker i metall och framför allt inga maskiner tidigare, så jag tyckte det skulle bli inspirerande

Hållbar utveckling Hållbar utveckling var temat som vi skulle arbeta kring i Slutprojekt II. Min produkt blev en nytillverkning där jag försökte beakta ekonomisk hållbarhet samt återanvändning. Det jag hade att utgå ifrån när jag började arbetet var en renoverad trefasmotor och ett par lagerhållare. Vissa delar som tex. lyftanordningen fixades med en gammal bildomkraft. Skivmaterial som bordsytan är restmaterial från en trävaruhandel. El-grejerna är nya men biligt inköpta som överlopps från ett elföretag i vasa. Jag har försökt skaffa material som jag tror är bra och som kommer att hålla rätt länge, dessutom har jag gjort alla detaljer på cirkeln så hållbara som jag kunnat samt beaktat att det skall vara service vänligt. På så vis hoppas jag att cirkeln jag tillverkat skall få en lång livstid, med många användningstimmar. Hållbar utveckling var temat som vi skulle arbeta kring i Slutprojekt II. Min produkt blev en nytillverkning där jag försökte beakta ekonomisk hållbarhet samt återanvändning. Det jag hade att utgå ifrån när jag började arbetet var en renoverad trefasmotor och ett par lagerhållare. Vissa delar som tex. lyftanordningen fixades med en gammal bildomkraft. Skivmaterial som bordsytan är restmaterial från en trävaruhandel. El-grejerna är nya men biligt inköpta som överlopps från ett elföretag i vasa. Jag har försökt skaffa material som jag tror är bra och som kommer att hålla rätt länge, dessutom har jag gjort alla detaljer på cirkeln så hållbara som jag kunnat samt beaktat att det skall vara service vänligt. På så vis hoppas jag att cirkeln jag tillverkat skall få en lång livstid, med många användningstimmar.

Processen När jag bestämt mig för vad jag skulle tillverka, började tillverkningen av stommen det vill säga själva bordet. När jag bestämt mig för vad jag skulle tillverka, började tillverkningen av stommen det vill säga själva bordet. Det krävdes en del tankearbete förrän tillverkningen av vaggan kom igång, själva hjärtat av maskinen där klingan och motorn sitter. Det krävdes en del tankearbete förrän tillverkningen av vaggan kom igång, själva hjärtat av maskinen där klingan och motorn sitter.

Fortsättningen Hur man skulle göra lyftanordningen för klingan, var också ett problem som skulle lösas. men tillsammans med Juha löste vi det med en modifierar Nissan domkraft. Hur man skulle göra lyftanordningen för klingan, var också ett problem som skulle lösas. men tillsammans med Juha löste vi det med en modifierar Nissan domkraft.

Detaljer

Mera bilder

El kopplingarna För att få kopplingarna rätt hade jag hjälp av min bror. Jag ansåg det vara nödvändigt eftersom det var starkström vi arbetade med. Dessutom ville jag att cirkeln skulle ha en nödstopp, vilket innebar att en kontaktor skulle kopplas in i kretsen. För att få kopplingarna rätt hade jag hjälp av min bror. Jag ansåg det vara nödvändigt eftersom det var starkström vi arbetade med. Dessutom ville jag att cirkeln skulle ha en nödstopp, vilket innebar att en kontaktor skulle kopplas in i kretsen. Men framför allt är det olagligt att koppla själv. Men framför allt är det olagligt att koppla själv.

Så bär det iväg hem Det var från början tänkt att det skulle bli en byggnads cirkel, vilket det också blev, men en aning tyngre än vad jag planerat. Huvudsaken är att man orkar flytta på den, men att den ändå är så tung att den hålls på plats då man sågar. Det var från början tänkt att det skulle bli en byggnads cirkel, vilket det också blev, men en aning tyngre än vad jag planerat. Huvudsaken är att man orkar flytta på den, men att den ändå är så tung att den hålls på plats då man sågar.