Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Slutprojekt II Pedagogiska Fakulteten

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Slutprojekt II Pedagogiska Fakulteten"— Presentationens avskrift:

1 Slutprojekt II Pedagogiska Fakulteten
Institutionen för lärarutbildning Frank Hjulfors

2 Projektmål Beakta principen om hållbar utveckling
Fördjupning av nya eller tidigare kunskaper Inom områden metall, maskin, elteknologi eller trä och kompletterande material

3 Beskrivning Jag valde att gör en våtslipsmaskin eftersom jag ville fördjupa mig inom metallteknologin. Dessutom har jag inte jobbat så mycket tidigare med remskivor och lagerfastsättningar. Vidare så kommer jag att ha stor nytta av maskinen i framtiden. En annan faktor som låg bakom valet av produkt var att jag hade hittat en gammal slipsten i min farmors lider som jag ville återanvända med tanke på den hållbara utvecklingen som projektet gick inom. Stenen var ganska illa medfaren och stora bitar av kanten hade ramlat bort.

4 Naturstenar Naturen har på ett perfekt sätt blandat stora och små slipkorn med varandra. En sådan sten ger därför en överlägset fin slipfas och en tunn råegg. Efterhand som slipkornen blir slöa bryts de loss så att nya vassa kommer fram. Naturstenens nackdel är att det går ganska långsamt att slipa och att det kan bli problem att slipa hårt härdade verktyg. Sammanfattningsvis tar det längre tid att slipa med natursten men man får en perfekt egg med lång hållbarhet. Vattnets roll i slipningen Vatten kyler verktyget och fungerar också som smörjmedel mellan slipkornen och verktyget. Vattnet transporterar också bort slipat material och håller slipstenen ren under slipningen.

5 Arbetsbeskrivning Jag började med att förbättra slipstenen genom att svarva bort den söndriga delen. Svarvandet visade sig vara svårt eftersom stenen är just till för att slipa metall. Detta betyder att inga svarvbett biter riktigt bra på den. Därför valde jag att ta bort den söndriga delen genom att sticka in ett vanligt fyrkantjärn från sidan och därmed liksom skära bort en bit av stenen. Innan jag var igenom med fyrkantjärnet hade ca cm gått åt av det.

6 Början Redan innan vi började med slutprojekt II hade jag klart att jag skulle göra en våtslipmaskin. De viktigaste ingredienserna hade jag , nämligen slipstenen och en gammal motor som jag fått av min morbror. Dessa två ingredienser var viktiga dels med tanke på själva arbetet och dels med tanke på temat för slutprojektet. Det visade sig dock när jag påbörjade själva arbetet att det var svårt att få växlat motorn så att slipstenen skulle snurra med rätt varvtal d.v.s varv/minut.

7 Lättnaden Jag skrapade nu mina små grå för att försöka komma underfund med hur jag skulle få den gamla motor att gå med rätt varvtal. Efter några försök med att beräkna omkrets på remskivor konstaterade jag att det inte kommer att bli lätt. Till min lättnad påstod Juha att han hade en gammal mangel hemma som kanske kunde komma till pass och därmed kunde arbetsprocessen fortsätta.

8 Demolering För att kunna använda motorn var jag tvungen att demontera mangeln och för att få rätta varvtal på axeln som ska igenom slipstenen var jag också tvungen att ta bort tre kugghjul från mangeln. Jag valde också att demolera ena sidan av mangeln för att på ett lätt sätt kunna använda mig av de existerande kugghjulen

9 Konstruktion Nästa steg var att göra en ramkonstruktion och svarva axeln till slipstenen. Svarvandet tog väldigt lång tid eftersom så mycket material måste bort för att axeln skulle passa. För att jag skulle få stenen att snurra var jag tvungen att svarva två remskivor av materialet pom. För att ytterligare utnyttja maskinen valde jag att på andra ändan av axeln som går genom slipstenen svarva en skiva av trä som jag beklädde med läder.

10 Slutspurten För att slutföra arbetet och göra produkten snygg var jag tvungen att utföra lite elarbete och plåtarbete. För att allt skulle bli korrekt med elkablarna fick jag hjälp av en kompis som går på el-linjen vid tekniska. Plåtarbetet gick relativt lätt och blev ganska snyggt samtidigt som det skyddar elkablarna från att bli vattenstänkta.

11 Hållbar utveckling För att beakta den hållbara utvecklingen har jag mest satsat på att ta tillvara begagnade och redan använda föremål. Med det så menar jag slipstenen som jag hittade i farmors lider och den gamla mangelmotorn som jag fick av Juha. Skulle jag inte ha använt dem hade de troligtvis hamnat hos ekorosk. Med tanke på tekniker och materialval har jag strävat till att välja material och lösningar så att maskinen har hög kvalité och därmed en lång livslängd. Jag har också försökt göra maskinen så användbar som möjlig. Bland annat lädret som är fastlimmat på sidan av polerskivan ger möjligheter att finslipa eggen av större föremål, t.ex. yxor. Att slipstödet är tillverkat lika som på Tormek ökar ytterligare på användningen, t.ex. med hjälp av olika jiggar.

12 Biprodukter Efter att nästan krossat Juhas hjärta genom att jag karvade sönder mangeln lyckades han repa sig genom att fixa till en enastående biprodukt av mangelns gavlar. Väskan blev en nödhjälpslåda till bilen.


Ladda ner ppt "Slutprojekt II Pedagogiska Fakulteten"

Liknande presentationer


Google-annonser