Information för tillståndshavare/serveringspersonal

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Välkomna.
Advertisements

Köp från eget bolag Upphandlingsstödsdagen 8 november 2013.
Säkerställd intern styrning och kontroll
Hösten 2011 Nortech Telecom
Prövning av vindkraft och kommande regelförändringar
Tryckfrihetsförordning (1949:105) 2 kap
Patientsäkerhetslagen
Patientsäkerhetslagen
Europeiska kommissionens förslag till:
LSO på skadeplatsen.
Betyg gymnasiet Denna bild skall användas som 1:a bild/välkomstbild vid varje seminarie-start. I rubriken anges namnet på seminariet I underrubriken anges.
Vårdförbundet avdelning Västra Götaland
Pedagogisk omsorg Februari – mars 2013.
Serviceundersökning 2011 Nöjd-Kund-Index undersökning om företagares uppfattning om Tyresö kommuns service under 2010.
Välkommen till Vikenskolan
Förändringar 1 juli 2013 Samma grundstruktur som tidigare •Avgifterna fastställda av regeringen i förordning •Avgifterna kopplade till prisbasbeloppet.
PSI Vad är det? Vad är på gång?
Grunden i en Förening Stadga Reglemente Instruktioner Policys.
ALKOHOLLAGEN (2010:1622).
MILJÖSAMVERKAN VÄRMLAND
Välkomna! Förskrivarens juridiska ansvar kontra patientens egenansvar
Landstinget i Östergötland
Undergräver Internetspriten alkoholmonopolet? Alkoholpolitiskt forum Seminarium onsdagen den 3 juli 2013 kl EU-advokat Ida Otken Eriksson.
Personuppgiftslagen (PuL) och Polisdatalagen (PdL)
Planering.
Tillfälliga serveringstillstånd till allmänheten
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
1 kap. Inledande bestämmelser
Personuppgiftslagen (PuL) och
Kammarkollegiet Kammarkollegiets uppgift är att bevaka allmänna miljö- och naturvårdintressen enligt miljöbalken från juridiska utgångspunkter.
Ofta förekommande frågor
Beslut i Riksdagen Betänkande 2013/14:UbU6 Vissa bestämmelser om legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Regeringens proposition.
Legitimation för lärare och förskollärare - Förskolan
Handläggning enligt SoL
FÖRARINFORMATION Södermanland-Västmanlands Bilsportförbund 1/21 VÄLKOMMEN !
Hygienrutiner i förskolan
Farligt spel – Inte bara ett arbetsmiljöproblem
Serviceundersökning 2011 Nöjd-Kund-Index undersökning om företagares uppfattning om Lidingö stads service under 2010.
Om energieffektivisering och miljöbalkstillsyn Miljöjurist Dr. Margaretha Svenning.
B-31 Samuel Gustaf Hermelin
Tillsynsplan Gällivare kommun
Rättsregler för rättsintyg
Mansfrid? - Offer på lika villkor?
Hyreslägenhet och bostadsrätt kap.12
Pernilla SMITH Stockholm Vice ordförande 5 november 2013.
Planbesked Möjlighet för enskilda Öka förutsägbarheten
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Jag visar alla respekt, tar hänsyn och ansvar
CE-märkning och tillsyn i praktiken Hearing Näringslivets hus Nils Ahlén.
Spara kvittot! När du handlar en vara av ett företag/butik har du alltid rätt att få ett kvitto. Erbjuder ett företag/butik inte ut kvitto riskerar man.
Tillsyn över tobakslagen
Risk- och sårbarhet för dricksvattenförsörjning Boden den 9-10 mars 2010 Länsstyrelsen om vattenskyddsområden Malin Andersson Länsstyrelsen i Norrbotten.
Landstingsdirektörens stab Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 ( Del 2; från 7 kap, 23 §) Träder i kraft den 1 januari 2011 Britta Svensson, oktober 2010.
Delegering Vem får delegera?
Trivselregler Under revidering -gäller tillsvidare Jag visar alla respekt, tar hänsyn och ansvar Snöbollskastning är inte tillåtet på skolans.
1 Vindkraft och PBL Svårigheterna i de nya reglerna avseende detaljplan och bygglov.
Serviceundersökning 2011 Nöjd-Kund-Index undersökning om företagares uppfattning om Upplands-Väsby kommuns service under 2010.
Polisen och Tillståndsenheten i samverkan
Om Ideella föreningar & ekonomiska föreningar
God man God man enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sin rätt,
Juridiska skillnader mellan offentlig och privat hälsovalsenhet
Tillsynens juridik och dilemman Miljöjurist, Dr Margaretha Svenning.
Tiggare och socialt utsatta- så jobbar Polisen
Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor.
Anstånd och studieuppehåll
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
KIF dagen 13 maj F 08/09 har ansvaret för chokladhjulet
Nya tillstånd och tydligare krav i IVO:s tillsyn från 1 januari 2019
Presentationens avskrift:

Information för tillståndshavare/serveringspersonal Nya alkohollagen 2010:1622 Information för tillståndshavare/serveringspersonal

Lag och förordning Alkohollagen SFS (2010:1622) Alkoholförordningen SFS (2010:1636 FHI föreskrifter enl. FHIFS 2010:1 Tillståndsbevis Kunskapsprov Anmälan: cateringlokal, kryddning, provsmakning

Formalia Nya paragrafnummer Nya former av tillstånd Nya anmälningsplikter Enklare språk Medför ändringar i Blanketter, anvisningar och tillståndsbevis Information och hemsidor Avgifter Riktlinjer

3 kap Allmänna bestämmelser Skyddsaspekter - Ordning, nykterhet - Åldersbestämmelser - Langning - Bjudning

Serveringstillstånd Stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten Stadigvarande serveringstillstånd till slutna sällskap Tillfälliga serveringstillstånd till allmänheten Tillfälliga serveringstillstånd till slutna sällskap Stadigvarande serveringstillstånd för cateringsverksamhet för slutna sällskap Serveringstillstånd för gemensamt serveringsutrymme Särskilt tillstånd för provsmakning vid tillverkningsställe Tillälligt tillstånd för provsmakning vid arrangemang

Gemensamt serveringsutrymme 8 kap 14 § Tillstånd för flera tillståndshavare att utnyttja ett gemensamt serveringsutrymme (lokal eller plats) Varje sökande ska ha ett eget serveringstillstånd för sin verksamhet Prövas noggrant Varje tillståndshavare ansvarar för ordning och nykterhet och har serveringsansvarig Vid misskötsamhet återkallas tillståndet för den restauratör som varit misskötsam, om detta kan utredas (dock inte vid tillfälliga arrangemang) Vid misskötsamhet som inte kan härledas till en viss restauratör återkallas det gemensamma tillståndet

Provsmakning vid tillverkningsstället 8 kap 7 § Tillverkare Från råvaror som produceras på den egna gården Provsmakning, liten mängd Inga krav på matservering Tillverkningsställe med serveringstillstånd - Serveringsrörelsen ska finnas i anslutning till tillverkningsstället - Anmälan ska göras till kommunen Särskilt tillstånd för provsmakning vid tillverkningsställe - Samma regler som för serveringstillstånd, bl.a. lämplighet

Tillfälligt tillstånd för provsmakning vid arrangemang 8 kap 6 § Arrangemang riktade till allmänheten Ställs inga krav på matservering vid provsmakning Det är viktigt att skilja provsmakning från servering Med provsmakning ges normalt en mycket liten mängd, oftast motsvarande en matsked eller mindre Kan avse en eller flera utställare

Vem kan få stadigvarande tillstånd? 8 kap 12 § Personlig och ekonomisk lämplighet Laglydig och benägen att fullgöra sina skyldigheter till det allmänna (obligatorisk remiss till polisen) 8 kap § Lokal och matkrav Eget kök i anslutning till serveringsstället Lagad eller på annat sätt tillredd mat under hela serveringstiden (får efter 23.00 begränsas till ett fåtal enklare rätter) godkänt ur brandsäkerhetssynpunkt 8 kap 17 § Bedömning av risk för olägenheter Obligatorisk remiss till polis, även remiss till miljö

Föreskrift FHIFS 2010:7 Användarhandledning Kunskapsprov Föreskrift FHIFS 2010:7 Användarhandledning

Stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten Köksutrustning Livsmedelsanläggning som är godkänd Eget kök med viss standard i anslutning till serveringslokalen Lägenhetsspis och mikrovågsugn är inte tillräcklig Sous-vide teknik (dvs. uppvärmning av förberedda matportioner) är i sig inget hinder

Matkravet Lagad mat eller på annat sätt tillredd mat - Enbart enklare rätter såsom smörgåsar, hamburgare eller varm korv med bröd, d.v.s. café, gatukök och enklare serveringar kommer inte heller i fortsättningen i fråga. råvaror ska på något sätt ha förädlats Varierat matutbud av maträtter Inget krav på varm mat Efter kl. 23.00 ställs inte lika höga krav på ett varierat utbud. Ok, med enklare rätter t ex kalla maträtter som värms upp i mikrovågsugn. Snacks inte tillräckligt

Cateringtillstånd Köksutrustning Eget kök – inte lägenhets eller villakök Matkrav Lagad eller på annat sätt tillredd mat Varierat utbud av maträtter (samma krav som för stadigvarande tillstånd till allmänheten)

Serveringstillstånd och rättigheter Rättigheter knutna till serveringstillstånd Serveringstillstån på hotell med rumsservering och minibar Kryddning av snaps efter anmälan Provsmakning på serveringsställe med stadigvarande serveringstillstånd efter anmälan Saknas stadigvarande tillstånd kan särskilt tillstånd för provsmakning sökas

Rumsservering och minibar, kap 8:5 Tillåtet för hotell som i sina lokaler har restaurangverksamhet med serveringstillstånd Ingen begränsning av serveringstiden Inget krav på tillsyn under den tid då förtäring pågår Åldersgräns, serveringsansvarig person mm som gäller även för rumsservering Hänvisning till FHIFS 2010:3

Kryddning av snaps Gäller de som har stadigvarande serveringstillstånd Anmälan ska ske till kommunen Rätt att krydda spritdryck för servering som snaps i den egna rörelsen Handlar o brännvin som har kryddats på restaurang enligt eget recept Risken för att illegal sprit ska användas bör kunna motverkas genom en aktiv tillsyn och skattekontroll Hänvisning till FHIFS 2010:8

Anmälan ska ges in till kommunen innan arrangemanget äger rum Provsmakning på serveringsstället med stadigvarande serveringstillstånd vid arr. Riktad till allmänheten 8:6 1 st Anmälan ska ges in till kommunen innan arrangemanget äger rum I anmälan ska anges tid, plats, utställare, drycker, biljettförsäljning, hur ordning och nykterhet ska säkerställas Arrangören har ett stadigvarande serveringstillstånd för aktuella dycker och lokal. Hänvisning till FHIF:s 2010:8

Tillsyn – ett led i folkhälsoarbetet Förebyggande tillsyn information stökfritt positiv tillsyn Inre tillsyn bevakningssystem samverkan med andra myndigheter Yttre tillsyn egen samordnad tema

Återhållsamhet och under kontrollerade former, 8 kap 18,20 §§ Tillståndshavaren har alltid det yttersta ansvaret Måste ha kontroll över serveringen till gästerna och över de serverade dryckerna Inte förenligt med kravet på måttfullhet att servera helfalskor av spritdrycker, ölhinkar, shotsbrickor, drinkvagnar och liknande

Sanktioner 9 kap Erinran 17 § kommunen får Varning 17 § kommunen får Återkallelse 18 § kommunen får

Sanktioner Syfte: Tillståndhavaren ska ges möjlighet att rätta till förhållanden Införa ett alternativ och mindre ingripande påföljd än vanlig återkallelse

Erinran eller varning 9:17 Erinran eller varning ska vara ett förstahandsalternativ. I allvarliga fall ska återkallelse kunna ske utan föregående varning Erinran – lindrig förseelse Varning – allvarlig förseelse

Återkallelse 9:18 Kommunen ska återkalla då: Tillståndet inte längre utnyttjas Tillståndshavaren tillåter brottslig verksamhet på serveringsstället Tillståndshavaren har brutit mot alkohollagen eller vad som i övrigt gäller för tillståndet på ett sådant sätt att varning inte är en tillräckligt ingripande åtgärd, eller har tilldelats en eller flera varningar utan att de förhållanden som föranlett varningen har rättats till.

Ex då återkallelse måste ske utan föregående varning (prop 2009/2010:125 s 118) Allvarlig ekonomisk misskötsamhet Tillståndshavaren gjort sig skyldig till brott som gör honom olämplig Förekommit brottslig verksamhet i eller i anslutning till serveringstället med tillståndshavarens vetskap utan att han ingripit Mer än tillfällig servering till underårig eller upprepade fall av ordningsstörningar har förekommit Grundförutsättningar för serveringstillstånd inte längre är uppfyllda

Prissättning och marknadsföring 8 kap 21 § Minst 25 % påslag på inköpspriset Måttfull, ej påträngande marknadsföring Two for one – nej Mängdrabbat – nej Alkoholdryck i pris i tävling – nej Bjuda på alkoholdryck – nej Happy hour – ja, om både på mat och dryck

Märkbart påverkade 11 kap 8 § Alkohol får inte lämnas ut till den som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel Det är straffbart att servera underåriga eller berusade. Olovlig dryckeshantering, böter eller fängelse i högst sex månader. Det är alltid den som lämnar ut alkoholen som har ansvaret

Ekonomi 9 kap 14 § Bokföringen ska vara möjlig att kontrollera Tillståndshavaren är skyldig att lämna restaurangrapport Kassaregisterlagen (Skatteverket) All försäljning skall redovisas i certifierade kassaregister (även entréer) Gästen ska erbjudas kvitto vid varje försäljningstillfälle Inget undantag för den som har tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten