Informatören ”Att förmedla information till olika grupper i samhället. Beslutsfattare,allmänhet och myndighet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Andreas Bergh Gissur Ó Erlingsson Mats Sjölin Richard Öhrvall
Att identifiera och utveckla ledare
Slutförvaring av använt kärnbränsle en beslutsprocess som pågått i mer än 30 år Kristina Glimelius KASAM 15 november
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Bra villkor för akademiker i staten
Från bonddräng till yuppie Del 2 – 1920 till 1990
Staten och det civila samhällets organisationer
Kvalitet och utvärdering Några reflektioner bakåt och framåt
Minnesanteckningar från förtroendevaldsträff 15/
NEA E-legitimation för företrädare för juridisk person 9 november 2009.
Föräldramöte 12 september 2011
Kön, genus och jämställdhet Lokal pedagogisk planering Sh åk 9
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
Jämställdhetspolicy- Vad planerar vi på institutionen?
Regler och lösningar för uppdragsutbildning
Den nya bibliotekslagen. Ny bibliotekslag Ändamål 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling.
EN GEMENSAM EUROPEISK INTEGRATIONSPOLITIK – I SVERIGE?
Vår förening - Så kan du vara med och påverka!
Förändring och kunskapsunderlag Krister Olsson Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
ÄR GENERATION Y EN SAMHÄLLSENTRERENÖRIELL GENEREATION?
Massmedia och reklam.
”Det finns inga säkra läkemedel” Ewa Lundborg Chefredaktör Läkemedelsvärlden.
Projekt Skaftö Framtid
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Så Styrs Sverige Regering Myndigheter Folket väljer Politisk Parti
Logga in i Fronter och klicka på:  Rum  Alla rum  Biblioteket  Projektarbetet En plats att börja på Här hittar du massor av råd och tips – följ länkarna!
Organisationskultur, makt och konflikt
Användargrupper Användargrupper Övergripande mål Öka och bredda användningen av geodata i samhället Kunden förstår sina möjligheter.
Veteranen – en pigg 70-åring Årets tidskrift 2010
Förbundsfullmäktige Jokkmokk den 24 april
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Tillgänglighet och den nya bibliotekslagen Göteborg 1 september 2014 Örjan Hellström,
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Välkomna till en dag om eArkiv
Trender inom statsförvaltningen
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
INFORMATÖRENS YRKESETIK
Kapitel 12 Marknadsföringen påverkas av omvärlden.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Önskemål om omplacering Ärendet föredras för Au/Au:s delegater Ärendet bereds inom förvaltningen Ärendet återförs till Au/ Au:s delegater Beslut Omplaceringsprocess.
Sveriges förenade studentkårer SFS Robin Moberg Vice ordförande SFS SFS 10 september 2009.
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
Entreprenörskap Initiativ Problemlösning Samarbetsförmåga Handling
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Riksantikvarieämbetets arbete med kunskapsunderlag Krister Olsson Kristin Lindgren Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
1 Innehåll Branschen  Vision  Förhållningssätt  Fjärrvärmens idé Föreningen  Verksamhetsidé  Rollfördelning  Strategiska prioriteringar Mål  Kommunikation.
Teckenspråk på Språkrådet
BILD 1 1. Frågeställningar - underlag för diskussion med offentliga myndigheter Hur ser arbetskraftsförsörjningen ut i er kommun under de närmaste 20 åren?
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
MIK och digital delaktighet Göteborg 9 september 2015 Örjan Hellström, Kerstin Wockatz,
Vad menas med demokrati? Ungdomsstyrelsen Ersta den 17 november 2010.
BIG DATA. Så här går det till : Varje webbplatsbesök används för att bygga upp en personlig profil. Den kan innehålla information om personliga intressen,
Den offentliga sektorn och idéburna organisationer hand i hand - utvärdering i en tid av partnerskap. Josephine Massie Förvaltningshögskolan.
––– Närmare koppling till sakfrågor Stockholm
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Vilket är INTE ett värdeord i moderna språk, åk 9 Enstaka enkla Flera olika strategier Finna flera olika lösningar Enkel form.
Köp, köp, köp! Om reklamens påverkan.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
SMGAO Jan-Olof Åberg Utvärdering I SMGAO Jan-Olof Åberg.
6. Hur påverkas politikerna?
Pensioner och försäkringar
De finlandssvenska förbundens roll i medborgarsamhället
Risk- och sårbarhetsanalyser
Effektkarta för extern webbplats
Hur grupper utvecklas och hur folk beter sig i grupper
Framtidens fritid och civilsamhälle
Presentationens avskrift:

Informatören ”Att förmedla information till olika grupper i samhället. Beslutsfattare,allmänhet och myndighet

Journalisters och informatörers roller i kommunal informationsverksamhet. Gemensamma mål : Främja en offentlig debatt om den kommunala verksamheten genom att: Journalistens roll:Informatörens roll: -Bevaka och kritiskt granska myndighet. -Ge innehåll och mening åt offentlighetsprincipen. -Garantera öppenhet i förvaltningarna(rutiner i samband med diarium,handlingar och sammanträden.) -Väcka debatt och delta i den. -Ge underlag för debatt.-Ge underlag för debatt men inte delta. -Plädera, aktivt söka väcka opinion i viss riktning. -Väcka intresse för den kommunala verksamheten i allmänhet, så att folk lägger sig i mer. Förmedla kunskap inom ett brett värderingsfält i syfte att öka medborgarnas valfrihet. -Informera om alternativa förslag. -Väcka intresse, förmedla kunskap och informera om alternativ utan att ta ställning. Källa: Björklund 1984

Journalistik Nyhetsjournalister Veckopress Specialtidningar Information Statliga tidskrifter Personaltidningar Kundtidningar Copy Marknadsföring Informationsbehovsundersökningar Interninformation. Extern information- företag Produktreklam

Journalistik Information Marknadsföring Journalistik Marknadsföring Information Journalistik Information Marknadsföring HISTORIK

Två perspektiv Extern information Information som riktar sig utåt mot andra företag, organisationer och myndigheter. Syftet är i första hand att skapa kännedom om verksamheten men inte att sälja varor och tjänster. Intern information Den interna informationens uppgift är är som regel att skapa intresse och motivation hos de anställda. På senare tid har man börjat prata om den anställde som representant och ”säljare” av ”gott rykte” åt företaget eller organisationen. Det kallas då intern marknadsföring.

Informationsverksamhet Det enklaste sättet att klassificera verksamheten är att utgå från vilken typ av intresse som ligger bakom denna. - Företag - Organisationer - Myndigheter

Public Relation Begreppet PR är lite diskutabelt då det ligger i fältet närmast marknadsföring. Det är också en verksamhet som ligger närmare ledningsfunktionen hos ett företag eller organisation. ”Ett hjälpmedel för företagsledningarna när det gäller att anpassa företagets verksamhet, organisation o.s.v till samhälls förändringar”. Ur Timerdal Arne Anpassning och påverkan En studie i företagens informations och PR – verksamhet. Stockholm 1977, Studieförbundet Näringsliv och samhälle.

Offentlig informations verksamhet Den offentliga informationsverksamheten i stat och kommun har som huvudsyfte - att göra medborgarna medvetna om deras rättigheter och skyldigheter. - att göra det möjligt för medborgarna att hävda sina idéer och intressen i den demokratiska processen. Proposition 1971:56

Organisationers information LO säger i en utredning att: ”Det grundläggande syftet för all facklig information är att medlemmarna ska bli kunniga, intresserade och aktiva. På det sättet bidrar de till att vitalisera den fackliga demokratin och ge den ett innehåll.” LO 80 utredning (Information och aktivitet 1982: 11 )