”Picknick i sängen” och andra erfarenheter Annette Leger Barndiabetessjuksköterska Lund 6 mars 2012.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Samtala om böcker.
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
FÖRA BARN PÅ TAL En metod att stärka föräldraskapet när
Arbetsterapi i skolan.
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Barnanpassad utredning
Livets Söndag - en dag i glädje inför och i värnande om livet
Att leva med multipel skleros
Ny frikostighet Filipperbrevet. Paulus tar emot – och ger…  Tar emot Jesu tilltal  Ser klart  Får förlåtelse  Får förtroende.
Patientenkät sommaren -13
Kamratstödjar konferens 5/ Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick.
Pronomen.
Markör Marknad och Kommunikation AB 2009
Alla har inneboende.
Muntligt Jag kan….
Hur bör samhället organiseras
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
SET Social Emotionell Träning
Workshops för närstående - vad har det tillfört? 4.e Strokekonferensen med Anhörigfokus Ylva Lyander & Daniela Bjarne.
Vilka är vi? Utväg barn/ungdom
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Trollet Handlar om ett troll.. Det var en julafton som Maja fick ett litet låtsas troll, den blev hon glad för. Trollet som hon fick såg ut så här: Mörkt.
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Klok filosofi … ?.
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Lena Persson Lena Persson beteendevetare, magister i psykologi arbetar med frågor som handlar om: våld i nära relationer.
Lära sig leva med cancer
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
Klok filosofi.
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Barnens egna ord om sin psykiska ohälsa
Vad är du för typ av person?
Någon nära blir psykiskt sjuk… Från demensvård 1982 till dagens psykiatri. Min utgångspunkt; Psykosteam i Uddevalla. Hur skulle jag vilja bli bemött/behandlad?
Livskvalitet hos anhöriga som vårdar en äldre närstående med inkontinens “Det var inte så här jag hade tänk mig livet” Gunnel Andersson, Med dr, uroterapeut,
Skärp dig! – Hur svårt kan det vara att förändra?
Fitnesskultur i ur och skur Birgitta J Huuva Ordförande samverkansgruppen för Hälsofrämjande sjukvård ÖLL.
Eva de Fine Licht Konsultationsinternat Ulricehamn april
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Avresan Stenungsund – Göteborg Äntligen ger vi oss av på våran efterlängtade resa. 10:30 släpper vi förtöjningarna från Steungsund. Första.
Nycklarna till framgångsrik stresshantering. Anmäld dig redan idag om du …: … känner att du provat allt och vill ha ”nycklar” som verkligen fungerar …
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
RIALTO Jenny Alvolin Barn- och ungdomsombud Broschyren: Kartläggning av barnets förmågor och behov. Underlätta för barnets vistelse i fsk/skola.
Välkommen till Kattfots föräldramöte!

Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Vilket stöd kan IPS-modellen erbjuda
Behovsanalys och brukardialog 2011
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
och tankar har lika mycket värde som vuxnas.
SIM TEAM.
Betydelsen av processorientering - Hur kan vi tillsammans med patienten utveckla vårt sätt att tänka och agera! Linköping 18 maj 2010 Regionala gruppen.
Arbetsförmedlingens insatser för dem som deltagit i programmet arbetslivsintroduktion Siri Persson Avdelningen Rehabilitering till arbete, Strategienheten.
Självbild, självkänsla & Självförtroende
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Kriser Vad är en kris? Följande kännetecken brukar användas att definiera en ”normalkris”   Individen upplever att något viktigt behov är starkt hotat.
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
Kaktusen är taggig, har en mjuk insida, och är en riktig överlevare. Alla kaktusar kan blomma om förutsättningarna är de rätta!
Sjuka barn – vad behöver barn och föräldrar?
Distansuppgift Klass 7 v ”Bilden av mig själv”
Musslan … för dig som har en närstående som dricker för mycket alkohol, tar droger eller mår psykiskt dåligt.
Autism och Asbergers Syndrom
Jag önskar att det fanns ett magiskt trollspö som gjorde att allt fungerade, men det gör det inte! Svenska föräldrars upplevelse av att ha ett sängvätande.
Självkänsla.
LEDSTJÄRNOR HSL-ENHETEN
Anpassad för barn till den som drabbats av en hjärnskakning
Presentationens avskrift:

”Picknick i sängen” och andra erfarenheter Annette Leger Barndiabetessjuksköterska Lund 6 mars 2012

TYP 1 DIABETES

Träffar riktade till föräldrar till barn med typ 1 diabetes i alla åldrar

För föräldrar kan omvårdnaden av ett litet barn med diabetes innebära;  konstant vårdbörda  ständig övervakning  avancerade kliniska beslut och åtgärder  behandling som kan påverka relationen mellan barn och förälder  barnet kan inte förstå symtom eller orsak till störande behandling  känslor hos föräldrarna såsom skuld, stress, oro, depression och sårbarhet  svårigheter att överlåta vården till någon annan person.

Att ansvara för barnets insulinbehandling och blodsockervärden 24 tim/dygn Ingen semester från insulinbehandlingen

Möjliggöra möten mellan föräldrar som lever under liknande betingelser

Grupper om barndiabetes Små barn 0 – 5 år Mellanbarn 6 – 12 år Stora barn år Celiaki och diabetes Mor-och farföräldrar Skolpersonal

Dela erfarenheter med andra Diabetes typ 1, nätterna, vännerna, sjukvården, barnens kamrater Känna igen sig Andra ”normala människor” har det också så här Grupperna som AA möten

”Vi har ju er i teamet men nu fick vi äntligen träffa andra som verkligen förstod, som också var uppe på nätterna”. ”Jag ville ha ett kvitto på att allt vi gör är rätt”. ”Äntligen fann vi ett forum där vi fick lite mer tid”.

”Vi har ju alltid sett fram så emot besöken på mottagningen, men det är för lite tid, särskilt det första året efter debuten”. ”Någon sade, låt det gå ett år”.

”Första träffen var bara frustrerande, jag såg bara att den enda gemensamma nämnaren var att vi alla hade sjuka barn och att behandlingen var oerhört krävande” Någon sade, låt det gå ett år, det var sant, nu har jag en helt annan distans”.

”Det där är inte vi. Jag valde att bara ta med mig det positiva” ”Vi måste skapa vår egen resa”. ”Vi lärde oss att rita ett djur på magen för att kunna variera injektionerna”

”jag kände nog ett behov av att förringa allt. Det var för tungt att ta in en så krävande behandling”

Allvar – humor Praktiska tips Skrivna upplevelser Facebookupprop Personliga möten Träffar med barn och syskon

Presentationsrunda Deltagarstyrt Föräldrarna sätter agendan Blädderblocket med punkter Att släppa på prestigen och bjuda på sig själv Det är pratet i pauserna som blir mest prestigelöst – och berör mest

Rollen som gruppledare Styra upp Ev korrigera Bromsa Fördela Avbryta Uppmuntra och aktivera Summera

Vem är jag i gruppen? Diabetessjuksköterska Representant för sjukvården Proffs Lyssnare Rådgivare Föreläsare Tjuvlyssnare Broms Resurs Medmänniska

Picknick i sängen Ladda pangaren Ska vi byta krokoodilen när du sover? Ella har sockersjuka

Varje grupptillfälle är unikt Möten mellan människor Nätverk Utflykter Facebook Bok & manus Prejudikat för resurs i skolan

Egna erfarenheter Varje grupptillfälle är unikt En oas Ger kraft, stimulans och näring Går stärkt till rutinarbetet

Rådgivning Information Checklista

Djupare förståelse Förmedla vidare ( patienter, team, avdelning) Förändringsarbete