Tekniska system Spisplatta.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

Kemdykare och kemdykning
Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
Atomer och kemiska reaktioner
Tekniska System - Elvispen
Värmelära.
Ledarutveckling över gränserna
Vi VINDENERGI.
Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!
Ellära.
Vår tids paradox Klicka för nästa sida .
Elektrokemi What???.
Vad menas med statisk elektricitet?
Hur går det till att rapportera in betyg idag?
10.3 Magnetism.
Injustering värmesystem
Våningsplan •Se sektionslokaliseringar på upp till 32 våningsplan •Se & hämta våningsplan •Öppna sektioner blinkar •Visar systemstatus.
Syskonförtur och beräkning av kötid Ur ett medborgarperspektiv Utförarmöte förskolor
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Spisens historia.
Arbete, energi och effekt
Hälsa och Kondition.
Energi!.
Ellära Fysik 1 / A Översiktlig beskrivning av en del av innehållet i Ellära – Fysik A För djupare studier hänvisar jag till kurslitteratur som finns.
Tekniken, fördelar och nackdelar Av Elin och Johan Olofsson ht-07
Elektrisk energi och effekt. Elektrisk effekt  Elektrisk effekt anger hur många elektroner som förflyttas av spänningen varje sekund.  Effekten beräknas.
Energiteknik Kondensor, värmeväxlare, turbin och generator
Konsten att leda sig själv
Energi Energi är partiklar som rör sig. Ju högre fart, desto mer energi. Energi är också värme. Ju högre värme, desto mer energi. I en atombomb finns mycket.
Av: Sara, Louise, Moa, Sofija, Marija ♥
Elektricitet Trådkurs 6
ELLÄRA.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Inför solenergilabben
Handel i världen - varför då?
EN KOMPLETT INDUSTRIPARTNER ! ALLMÄNT OM MELSEC STYRSYSTEM.
Induktion, del 2 Induktion innebär att en elektrisk spänning alstras (induceras) i en elektrisk ledare, om ett magnetfält i dess närhet varierar. Detta.
För att förstå hur batterier fungerar behöver vi veta följande:
Glödlampa Av: Johanna Wermlund och Sanna Stenberg.
Laddomat / 33P -Effektiva brännarstyrningar
System för jordfrysning samt exempel på konstfrysning av jord
Mat och hälsa åk 6.
Ellära.
Föreningar Kemi.
Arbete, energi och effekt
Väder.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Brandlarm/Brandvarnare
Snilleblixtar 2010 Ånge kommun Välkommen till en spännande resa mot ny teknik och tekniska innovationer som kan rädda vår planet!
Elektricitet Vad är det egentligen?.
Magnetism Hur fungerar det då?.
William Sandqvist Optokomponenter Alla halvledarkomponenter har optiska egenskaper och detta utnyttjas numera i en rad viktiga komponenter.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Resistans, enkla kretsar
DePiep.
Mål för kursmomentet Ellära-Magnetism i ämnet Fysik år 8.
Hälsa och Kondition.
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Biologi Livets former.
Dessutom leder de värme väldigt väl. Leder ström Har metallglans
Hur går det till att rapportera in betyg idag? Varje lärare fyller i ett Excel- dokument där varje delmoment i kursen fylls i. När betyget är satt skickas.
En inledning till pararbete i åk 8
KONSUMTIONSSAMHÄLLET. V AD ÄR KONSUMTIONSSAMHÄLLET ? Vi handlar mer än vi behöver för att överleva – ökad konsumtion av mat, kläder, saker mm Massproduktion.
Induktionsspis En induktionsspis fungerar helt annorlunda än andra värmekällor. På en sådan spis är det nämligen bara grytan eller stekpannan som blir.
DEN ELEKTRISKA MOTORN I en elektris motor finns två rektangulära trådslingor som sitter i rät vinkel mot varandra. De omges av en magnetfält. Läs vad som.
Elektrisk energi. Effektlagen Hur stor effekt en elektrisk apparat har räknar man ut genom att multiplicera spänningen med strömmen. Sambandet kallas.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
ELLÄRA.
Ellära Elektricitet. Vad kommer laddningarna ifrån?
ELLÄRA.
Presentationens avskrift:

Tekniska system Spisplatta

Tekniska system i allmänhet Ett tekniskt system är två eller flera sammankopplade tekniska prylar. Prylarna har olika uppgifter i systemet för att den ska uträtta sin funktion. Prylarna man använder sig av kan ha helt olika egenskaper när de är kopplade till systemet än vad de har var och en för sig.

Spisplatta När man skickar ström genom en elektrisk ledare utvecklas värme på grund av friktion mellan elektronerna. Desto högre resistans och ström desto mer värme utvecklas. Detta fysikaliska fenomenet använder man sig av i en spis.

Genom ett motstånd regleras hur mycket ström som ska gå genom ledaren och därmed också värmen. Ledaren ligger snurrad i plattan och värmen överförs till gjutjärnet som för den vidare till kastrullen eller det man önskar att värma. Man använder gjutjärn för att värmen ska bli jämnare samt att man ska ta tillvara på så mycket energi som möjligt.

Spishällens utveckling Spishällen förr – gas Innan ström var något som fanns tillgängligt i varje hus använde man sig av gas vid uppvärmning av olika saker, tillexempel spisen. En gasspis fungerar som så att man med hjälp av ett vridbart munstycke reglerar mängden gas som ska förbrännas (hur stor låga man vill ha). För att underlätta har man konstruerat en upphöjd fot som man ställer kastrullen på (foten är placerad ovanför lågan). För och nackdelar med gasspisen + Snabbare varm + Lättare att reglera - Eldsvådor uppkommer lättare - Risk för gasutsläpp

Den moderna spisen- Induktionshällen En induktionshäll fungerar användarmässigt på samma sätt som en ”vanlig” spis men alstrar värmen genom induktion. Detta system är effektivare och förbrukar mindre ström vilket gör den till ett miljövänligare alternativ. Spisen är under ständig utveckling för att bli så effektiv och miljövänlig som möjligt. Man utvecklar den även i säkerhets perspektiv, dagens spisar är tillexempel brandsäkrare än vad en gasspis är. En fördel med induktionsspisen är att den mycket snabbt blir varm, samt att den lätt går att reglera värmen på. Att den inte kan bli varm utan en kastrull på är också en bra säkerhet.