Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Induktionsspis En induktionsspis fungerar helt annorlunda än andra värmekällor. På en sådan spis är det nämligen bara grytan eller stekpannan som blir.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Induktionsspis En induktionsspis fungerar helt annorlunda än andra värmekällor. På en sådan spis är det nämligen bara grytan eller stekpannan som blir."— Presentationens avskrift:

1 Induktionsspis En induktionsspis fungerar helt annorlunda än andra värmekällor. På en sådan spis är det nämligen bara grytan eller stekpannan som blir riktigt varm, medan själva plattan bara blir svagt uppvärmd. Hemligheten är en elektrisk spole under kokplattan

2 När ström passerar genom spolen bildar den ett högfrekvent magnetfält. Detta magnetfält skapar en elektrisk ström i grytans eller stekpannans botten, och på grund av det elektriska motståndet blir metallen i grytan eller stekpannan varm

3 Denna värme fortplantar sig därefter till maten. Induktionsspisar är lite dyrare än traditionella spisar. I gengäld förbrukar de mindre energi, bland annat för att de är mycket snabba på att värma upp maten och lätta att reglera.

4 Kokplattan blir dessutom snabbt kall, och som extra säkerhet slås spisens elektronik automatiskt av när grytan tas bort från plattan. Nackdelen är att man bara kan använda grytor och stekpannor som har en botten som en magnet kan fästa på, till exempel en botten av järn eller titan.

5 Enstaka kritiker menar att det magnetiska fältet från en induktionsspis kan vara hälsovådligt, men i de undersökningar som har gjorts har det inte varit möjligt att påvisa några nämnvärda hälsorisker. Under alla omständigheter avtar magnetfältet ganska snabbt med avståndet.

6 Metalldetektor

7 Magnetfält mäts i tesla

8 Eltransport

9 in ut

10 Upptransformering Nertransformering

11 Generator

12 Elmotor

13 Högtalare Till att börja med omvandlar den elektriska signaler till ljud. Den omvandlar elektriska signaler till mekanisk rörelse. Elektriska signaler skickas till spolen som in sin tur börjar vibrera olika mycket på skillnad av signalens styrka. Vibrationerna från spolen fortsätter till membranet som ger ifrån sig hörbara ljud. Detta är nog svårt fast fråga Bengt- Göran om du är intresserad (Han kan förklarar bättre). Ljud är svängningar som gör att luftens molekyler och atomer åker iväg från saken som vibrerar. Sedan omvandlar våra öron luftens rörelse till ett ljud.


Ladda ner ppt "Induktionsspis En induktionsspis fungerar helt annorlunda än andra värmekällor. På en sådan spis är det nämligen bara grytan eller stekpannan som blir."

Liknande presentationer


Google-annonser