ÖP-läget i kommunerna. Den 21 juni tog riksdagen beslut om en ny plan- och bygglag som börjar gälla den 2 maj 2011. I och med förändringen stärks översiktsplanens.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Advertisements

En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Regional tillväxtpolitik
Vad säger utvärderingar av tidigare programperioder
Informationsmöte om detaljplanering av Raksta, etapp 8
Kursen Regional utveckling och strategiskt tillväxtarbete Uppdragsutbildning vid Örebro universitet 2009/2010 I samarbete med Regionförbundet Örebro, Tillväxtverket.
Det finns ett flertalfrågeställningar gällande Tynningö. Dessa kommer tas upp och läggas fast i arbetet med projektplanen. Bland annat kommer följande.
Nationell Strategi Vattenbruk • Varför en strategi • Målsättning • Hur vi tänkt göra.
Länsstyrelsens uppdrag transporter och miljö
K-märkt? Skydd av kulturhistorisk bebyggelse i den kommunala planeringen Kerstin Andersson och Roger Lind Länsstyrelsen Västra Götalands län.
Förändring och kunskapsunderlag Krister Olsson Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
Nationell samordning av kommunala öppna data 22 maj 2014.
Ändamålsenliga planbestämmelser
VISION Kommunplaner – strategisk planering
Fler studentbostäder i Stockholmsregionen 7 december 2012.
Regionala kompetensplattformar - bakgrund
Kulturdepartementet Kulturpolitik – regeringens tre prioriteringar Barn och ungas rätt till kultur Vård av kulturarv Förbättrade villkor för kulturskapare.
1 Ny LTP , 4 april 2013 Direktiv och tidplan Dialogmöte ny LTP 4 april 2013.
Klimatanpassning i den fysiska planeringen
Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/18/EU av den 4 juli 2012 om åtgärder för att förebygga och begränsa faran för allvarliga olyckshändelser där.
Hur kan informationsflödet i detaljplaneprocessen effektiveras
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1.
Tillsynsvägledning enligt Miljöbalken
Anpassning till ett förändrat klimat Uppdrag för länsstyrelserna Regeringens proposition En sammanhållen klimat- och energipolitik – Klimat 2008/09:162.
Strategi för biologisk mångfald
Ofta förekommande frågor
Medfinansiering av transportinfrastruktur Utredningens förslag i korthet: Planeringssystemet: Stark koppling till den statliga budgetprocessen och de statliga.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Behov av habilitering och rehabilitering
Havsplanering – till glädje och nytta för alla
Det regionala planeringen och växande arbetsmarknadsregioner
Får jag lov? Om planering och byggande
MKB-processen i infrastrukturprojekt
Ambition och ansvar SOU 2006:100
ÖP resan ett projekt om miljömål och översiktsplanering
Vad är metadata? Data som beskriver data.
Planbesked Möjlighet för enskilda Öka förutsägbarheten
Riksantikvarieämbetets arbete med kunskapsunderlag Krister Olsson Kristin Lindgren Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
Program Tillväxtverket och Boverket Projekt: ”Strukturer för tillväxtarbete med rumsligt perspektiv” Lunch Attraktiva Storuman Strukturbild Skaraborg.
Kulturdepartementet Nationell samordning för en positiv supporterkultur och mot våld och annan brottslighet i samband med idrottsevenemang Agneta Blom.
Inger Krekula Länsstyrelsens handläggning av översiktsplaner (äv. ändring) Samråd om program Samråd om avgränsning MKB Samråd om förslag till.
Växtplats Ulricehamns stad - FÖP ”Översiktsplanens innebörd och konsekvenser ska kunna utläsas utan svårighet.” PBL 4 kap 1§
Sammanfattande redogörelse
Boverket Byggregelenheten
Länsträff Miljö och hälsoskyddshandläggare Västerås den 27 maj 2008 Klimat- och energistrategi för Västmanlands län -ett regeringsuppdrag.
Plan-, bygg- och bostadsdagarna Planbesked Meningen med planbeskedet är att alla som har för avsikt att genomföra en åtgärd ska kunna få ett.
Lokala miljömål och nationellt stöd Kerstin Blom Bokliden, Sveriges Kommuner och Landsting Nobelmötet 2013.
Miljökvalitetsnormer för vatten
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Inger Krekula Strategisk översiktsplan Ett nytt begrepp? PBL 1987:10 PBL 2010:900 -bestämmelser om ÖP:s innehåll -ett led i kommunens utvecklings-
Detaljplan enligt nya PBL seminarium på länsstyrelsen Sammanställning av diskussionsfrågor.
Bostadsmarknadsanalys 2013 Anna-Karin Abrahamsson Länsstyrelsen Norrbotten Plan- och bostadsenheten LULEÅ Telefon: E-post:
Samråds- och Samverkansförfarande Samverkan avser den dialog och samarbete som sker mellan självständiga och sido- ordnade samhällsaktörer för att samordnat.
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten
1. 2 Smart TillväxtHållbar TillväxtTillväxt för alla Innovation « Innovationsunionen » Koldioxidsnål ekonomi « Ett resurseffektiv Europa » Nya jobb «
Organisation Styrelse Dekanat DM Nämnd kansli * DM Nämnd kansli * EF Nämnd kansli * EF Nämnd kansli * IL Nämnd kansli* IL Nämnd kansli* KB Nämnd kansli*
Länsstyrelsen roll och uppdrag
Pågående eller nyligen avslutade statliga utredningar
Sverige tillsammans Boverket - myndigheten för samhälls- planering, byggande och boende Boverket är förvaltningsmyndighet för: Frågor om byggd miljö,
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Planbesked Möjlighet för enskilda Öka förutsägbarheten
Förtätning Furuvägen.
ÖP resan ett projekt om miljömål och översiktsplanering
Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser.
Lantmäterimyndighetens roll i detaljplaneprocessen
Regionkommun i Västerbotten
Strategisk VA-planering
Färdplan CAP Bilaga 1 till rondpm CAP
Presentationens avskrift:

ÖP-läget i kommunerna

Den 21 juni tog riksdagen beslut om en ny plan- och bygglag som börjar gälla den 2 maj I och med förändringen stärks översiktsplanens strategiska funktion, samtidigt som den tydligare ska visa regionala förutsättningar och mål av regional betydelse. Nya PBL

5 § Av översiktsplanen ska framgå 4. hur kommunen i den fysiska planeringen avser att ta hänsyn till och samordna översiktsplanen med relevanta nationella och regionala mål, planer och program av betydelse för en hållbar utveckling inom kommunen, 9 § När kommunen upprättar ett förslag till översiktsplan eller ändring i planen ska kommunen samråda med länsstyrelsen samt med de berörda kommuner, regionplaneorgan och kommunala organ i övrigt som har ansvar för regionalt tillväxtarbete och transportinfrastrukturplanering. 22 § När ett beslut att anta eller ändra översiktsplanen har vunnit laga kraft, ska kommunen utan dröjsmål skicka följande handlingar till Boverket och länsstyrelsen samt de berörda kommuner, regionplaneorgan och kommunala organ i övrigt som har ansvar för regionalt tillväxtarbete och transportinfrastrukturplanering