Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Advertisements

Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Det kognitiva perspektivet
Att skriva en krönika Hur och vad.
Lösningsinriktad Pedagogik.
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
Att leva med multipel skleros
Daniel Ståhl & Tomas Gustavsson
En utbildningssatsning i samproduktion mellan
Hur tänka och göra som processtödjare
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Syftet med en personlig handlingsplan
Konsten att leda sig själv
ERGONOMI Vad är det?.
Samma fast olika eller olika fast samma?
Affärssystem som en aktör Linda Askenäs Linköpings universitet.
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
Att samtala med ungdomar om tobak
Det kognitiva perspektivet
Ett arbetsområde om poesi
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
GIRAFF TEST Linda Törnström och Anders Rapp.
Ett helt normalt samtal vid frukostbordet:. Hon: Vad skulle du göra, om jag plötsligt dog?
Lovisa Zaunders, Tensta gymnasium, Spånga –
När ska man använda de och när ska man använda dem.
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
Utvecklingspsykologi
Ta ställning och handla!
Nonviolent Communication NVC”Giraffspråk”. Marshall Rosenberg Vad är det som gör att vi tappar kontakten med vår medkänsla? Varför beter sig människor.
Hantera en kronisk sjukdom
KÄNSLOR OCH SOCIALA FÄRDIGHETER – FÖRÄLDERN SOM VÄGLEDARE
Ibland finns det gånger då man nog önskar att man inte blev fotograferad… ☻
Flickors psykiska ohälsa
Hyväksymis- ja omistautumisterapia Acceptance and Commitment Therapy
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Kommunikation för yrkesverksamma -vad händer i mötet mellan människor?
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Introduktion till Motiverande samtal (MI)
Argumenterande text.
En ångestreaktion har fyra delar.
Hur vi sätter mål och förankrar till vårat undermedvetna
Anställningsintervjun
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Inlärnings – och psykodynamiskt terapi
Kognitivt perspektiv.
Kap 9: Kognitiv psykologi ( )
Att förstå beteenden- grundläggande inlärningsteori
Medveten nävaro Du kan öka din förmåga att göra det bästa av varje situation. Du minskar ditt automatiserade sätt att reagera och ökar din valfrihet och.
Idrottspsykologi.
Idrottspsykologi.
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Det va en gång en katt och hund del 1
Men vad är ’fri vilja’ för något?
Socialpsykologi.
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Självkänsla.
Etik & moral.
Etik & moral.
Varför gör du inte det du vill göra? Tror du att det är fel på dig?
Kognitivt perspektiv.
Presentationens avskrift:

Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig. Varför gick det dåligt? Ni blir iakttagna av en okänd person på en biograf, vad är din första tanke

Det Kognitiva Perspektivet Hur vi tar emot information från omgivningen. Hur hjärnan bearbetar och lagrar informationen. Hur vi resonerar och löser problem. Medvetna tankar antas ha stor betydelse. Verkligheten uppfattas olika. Olika antaganden om verkligheten. Olika tolkningar av vad vi ser.

Organisation. Anpassning. Människan har två medfödda tendenser som har betydelse för hennes förmåga att klara livet. Organisation. Kognitiva schema: styr vårt sätt att tänka och uppfatta nya situationer Anpassning. Assimilation: innebär att vi anpassar nya erfarenheter i vårt gamla tankemönster. Ackommodation: innebär att vi måste ändra på vårt gamla tankemönster för att kunna ta till oss de nya erfarenheterna.

Ali och den kognitiva psykologen Tanken kommer före känslan: hur vi uppfattar och tolkar situationer avgör hur vi reagerar känslomässigt. Ali och den kognitiva psykologen En kognitiv psykolog skulle inte fokusera på Alis känslor, han skulle fånga in Alis tolkning av situationen ”stranden var full av skamlösa kvinnor som bjud ut sig” därefter skulle han försöka se vilka antaganden om kvinnors beteende som får Ali att tolka situationer som han gör.

Tanke – känsla – beteende Sömnproblem Tanke: Tänk om jag inte klarar att somna. Känsla: Tanken leder till oro. Handling: Känslan av oro leder till att du vrider dig i sängen. Kropp: svettig, krypningar med mera. Och så börjar man om  Handlingen att ligga och vrida sig i sängen kan vidare ge andra tankar som förvärrar situationen. Det finns alltid en stor ömsesidighet mellan tanke, känsla, handling och kropp.

Psykodynamisk förklaring av Alis beteende Kan man ”tänka fel”? Dysfunktionell: en uppfattning som ”leder fel” och inte fungerar bra för innehavaren. Kommer verkligen tanken före känslan? Exempel huset brinner: Tanken ”det brinner” kommer före känslan. Ångestfylld person som tror att det brinner. Känslan av ångest kommer före tanken.

Psykologisk konservatism: våra grundläggande uppfattningar styr våra observationer och tolkningar så att vi får dem bekräftade.

Kognitiv terapi I den kognitiva terapin skiljer man mellan tankar och känslor. De depressiva känslorna vill man förändra genom att komma åt de bakomliggande tankar som styr dem. Kognitivt grundantagande: Jag är inkompetent. Grundantagandet leder i en ny situation till en tolkning av denna: Chefen anser att jag kan för lite - jag kommer att misslyckas med kursen. 3. Tolkningen följs nu av känslor. Jag skäms och är rädd.

Sokratiska frågor En sokratisk fråga syftar till att få patienten att tänka själv och upptäcka att en del av de egna tankarna inte stämmer med verkligheten. T: Du säger att du är inkompetent och ofta misslyckas på jobbet. K: Ja, så är det. T: Ditt arbete handlar ju om företagets bokföring. Blir det ofta fel? K: Nej inte så ofta. T: När hände det sist? K: Det var för fem år sedan. T: Var det ett stort fel? K: Nej, det var faktiskt ett bagatell. T: Hur pass ofta brukar du misslyckas på jobbet? K: Jaa, det är nog sällan faktiskt. T: Kan man säga att du sköter ditt arbete väl? K: Ja, så kanske man kan säga.

Hemuppgifter Patienten kan få i uppgift att göra något som han inte prövat tidigare, eftersom han tror att han inte klarar av det. Om patienten klarar uppgiften har han motbevisat en negativ tanke. Man ifrågasätter och förändrar grundantagandena och på så sätt de depressiva känslorna.