Abrahamitisk religion

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Världsreligioner – Ni ska känna till:
Advertisements

En genomgång av de kristna idéerna och trosuppfattning
Världsreligioner och Judendom
Texter med stor betydelse inom de fem världsreligionerna
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
Islam – den yngsta monoteistiska världsreligionen
Islam.
Katolska kyrkan Läs sidorna
Levnadsregler Levnadsregler är regler inom olika religoner som säger vad du får äta,dricka,döda, hur du ska leva som en god troende osv…
Innehåll Profeten ’Isa (Jesus) Introduktion Profeten Nuh (Noa)
De abrahamitiska religionerna
De Abrahamitiska religionerna
Judendomen.
Islam.
Judendom, kristendom & islam
Judendom Läran.
De Abrahamitiska religionerna
De abrahamitiska religionerna: Kristendom
Världsreligionerna Åk 8 V
Muhammed Profeten Muhammed föddes omkring år 570. Man tror att han dog omkring år 632 i Medina nuvarande Saudiarabien. Han är grundaren av Islams historia.
Innehåll Profeten ’Isa (Jesus) Introduktion Profeten Nuh (Noa)
Kristendomens historia
Innehåll Profeten Muhammad Introduktion Profeten Nuh (Noa)
De abrahamitiska religionerna: Islam
Judendomen Det utvalda folket.
ISLAM ”islam” Sunna ”muslim” världens näst största religion
De abrahamitiska religionerna
Islam.
UTBREDNING Islam spreds snabbt i världen.. Redan hundra år efter Muhammeds död behärskade muslimerna Arabien, Nordafrika och det område som nu är Spanien.
Kristendom.
Världens snabbast växande religion
Islam -en världsreligion.
Judendom Lektion 1.
Världens största religion
Kristendomen Del 1 Cecilia Larsson vt 2014.
Judendomen Del 1.
KRISTENDOMEN.
De abrahamitiska religionerna
Kristendomen Rehab & Anna.
Islam.
Abrahamitiska religioner
Bokens religioner En gemensam bakgrund.
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Abrahamitiska religioner
Bokreligionernas skrifter:
Av: Linus, Clara och Agnes!
De bibliska berättelserna Finns inte några andra källor som kan bekräfta att Abraham, Mose och David verkligen har funnits.
Vem är Gud?. Jesaja 46:9 ”jag är Gud, och det finns ingen annan Gud, ingen som jag.” Svenska Folkbibeln.
Sammanställning av världsreligionerna Och underlag för jämförelser.
Kristendomen Länk. Jesus När en lite pojke vid romartiden föddes så fick han namnet Jesus. Jesus var född i Betlehem som var i Palestina. Vid den tiden.
Judendom Kristendom Islam
Islam. Islam är den religionen som är en utav de största religionerna i världen Muslimer 1 miljard troende.
ISLAM källakälla. Namn: Flag av Alash Av: Kira. Islam i Samhället Islam är den andra största religionen i världen efter Kristendomen med 1.7 billioner.
Tre religioner – systerreligioner. Judendomen, kristendomen, islam Tre olika religioner men mycket gemensamt Kommer från samma del av världen Abraham.
Abrahams religioner Judendom Kristendom Islam. Förbundet Abraham är urfadern till de tre religionerna – han var den första människa som slöt ett förbund.
Judendom Kristendom Islam.  Alla religioner finns i olika tolkningar  Personliga eller något som följs av en större grupp  De flesta större religioner.
Guds utvalda folk - förbundsfolket
Kristendom.
Abrahamitiska världsreligionerna
Islam – Vad tänker du på?.
Islam.
Abrahams barn – bokreligionerna
Tre religioner – ABRAHAM gemensam stamfar
Heliga platser i världsreligionerna
JUDENDOMEN.
Kristendomen.
Frågor och svar: judendom, kristendom och islam
JUDENDOMEN.
Muslim: en som ger sig hän. Islam: underkastelse.
Islam.
Presentationens avskrift:

Abrahamitisk religion Syskonreligioner

Vilka är syskonen? Abraham är deras gemensamma stamfader Judendom, Kristendom och Islam Abraham är deras gemensamma stamfader Abrahams söner är stamfäder åt Judendom och Kristendom (Isak) och Islam (Ismael).

Abraham som patriark Första Mosebok beskriver honom som judarnas och arabernas stamfader I nya testamentet kallas han “de troendes fader”, de som tror är “söner till Abraham” I Koranen sägs att “Abraham var varken jude eller kristen - han sökte och fann den rena, ursprungliga tron och underkastade sig Guds vilja

Vilka likheter känner vi till?

Likheter De delar liknande historiska och kulturella bakgrunder. Flera berättelser inom religionerna är lika. De religiösa upplevelserna grundas på uppenbarelser. De delar tron på änglar och profeter. De delar som sagt grundare, stamfader. De kallas ofta för bok religioner, då de samlat sina gudomliga uppenbarelser i en bok, en helig skrift. Tidslinje

Uppenbarelser Abraham får en uppenbarelse och välsignas och uppmanas av Gud att vandra till det heliga landet. Moses uppenbarelse kommer ifrån en brinnande buske, där Gud uppmanar Moses att leda det judiska folket ut ifrån Egypten. På berget Sinai uppenbarar sig Gud igen, och Moses mottar de 10 budorden och andra uppenbarelser som leder till de fem Moseböckerna. Maria får en uppenbarelse av ärkeängeln Gabriel att hon ska föda Guds son. Jesus blev en levande gudomlig uppenbarelse. Jesus leverne och predikan leder till Nya testamentet. För Muhammed kommer ännu en gång Guds ord och uppenbarelse ifrån ängeln Gabriel. Muhammed får uppdraget att vara Guds profet och hans uppenbarelser blir Koranen.

En del skillnader finns Judendomen tror inte att Jesus var messias. Kristendomen tror på Treenigheten, Fadern, Sonen och Den Heliga Anden. Islam menar att Jesus var en framstående profet. Det viktiga i varje historia varierar mellan religionerna.

Judendom Relativt liten religion idag, men utbredd och etablerad. Judendomen är särskilt knyten till sitt folk, det är en etnisk religion. Jude är den som fötts av en judisk moder Det går att konvertera i vissa inriktningar, men det är ingen lätt process.

Kristendom Världens största religion, flest utövare och kraftigt utbredd. Har alltid varit missionerande, lärjungarna spred Jesus läror och ord. Har mängder av indelningar, men störst är Romersk-katolska kristendomen, därefter protestantiska och ortodoxa.

Islam Världens näst största religion! Till viss del missionerande Även här förekommer viss indelning och olika riktningar. Vanligt är att tala om Sunni och Shia, de är störst, men flera förekommer .