Tillsammans gör vi det hållbara möjligt! 090-107358.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Positive Footprint Housing Ett föredöme inom hållbart boende
Folkhälsa och funktionshinderspolitiken - hälsa på lika villkor
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Maria Ågren, Generaldirektör för Naturvårdsverket
Länsstyrelsens uppdrag transporter och miljö
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Lerums vision Att vara Sveriges ledande miljökommun om 11 år.
Former för klimatanpassning på kommunal nivå Annika Nordenstam, Clim-ATIC, Lycksele kommun Lägg in loggorna här underst i det gråa fältet.
Arbetsplan för skolbiblioteket
Hållbar service i Västerbotten
KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERBOTTENS LÄN
Miljömål och klimatstrategi
Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västerbottens län
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Strategi för biologisk mångfald
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Leadermetoden… Bygger på - Nära samverkan mellan sektorerna …underifrånperspektiv …fokus på lokal landsbygdsutveckling Bygger på - Nära samverkan mellan.
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
miljömål.se Miljömålens syfte: - Strukturerat miljöarbete
Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Från RUP till RUS Möjligheter nära dig Styr regionala utvecklingsarbetet Grund för regionala program med betydelse för hållbar.
Världsklass 2015 ”Tillsammans utvecklar vi Örnsköldsvik”
Effektiva hemtjänstresor - Effektiv planering i hemtjänsten ger energieffektiva transporter Workshop 13 mars Uppsala.
Tillsammans fördubblar vi kollektivtrafiken
Främja hälsa – en nyckel till hållbar utveckling
Miljömålen och förorenade områden
Ortsutveckling Skebokvarn
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Regionalt folkhälsoarbete i Gävleborg
Uppföljning och analys av regional hållbar utveckling i Umeåregionen
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Serviceprogram (RSP) Remissutkast Jämtlands län - att längta till och växa i.
Åtgärdsprogram för miljömålen Anna Bredberg och Åsa Eklund Öberg Miljömålssamordnare/Energi- och klimatstrateg.
Miljömålen Linda Tollemark
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Ortsutveckling Skebokvarn Välkommen! Stormöte 2 september 2013.
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Nya Landsbygdsprogrammet
De sex kommunerna i Sundsvallsregionen Hudiksvall Härnösand Nordanstig Sundsvall Timrå Ånge Tillsammans är vi nära invånare i regionen. Medlemmar.
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten Företagsträffar hösten 2011.
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten
Miljömålsberedningen Miljömålen – grunden för svensk miljöpolitik.
Miljöhandlingsprogram
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015 Ann Wahlström Naturvårdsverket Miljömålsdagarna Stockholm 7 maj 2014.
Miljömål Miljövetenskap i teori och verklighet Håkan Pleijel Växt- och miljövetenskaper GU.
11:11 Meet Malmö – detta är bara början (Bilden på oss alla)
Vår Planet Jorden. Vi ska lämna över ett samhälle till nästa generation där de största miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem.
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
1:a advent 2006 Vision Gotland 2025 Tre minuter om Gotlands framtid.
Station 5 Regional samverkan på riktigt. Workshop Agenda Presentationsrunda Introduktion ca 30 min Gruppvis diskussion: 5-7 st per grupp, redovisning.
Miljömål och klimatstrategi
UMEÅ Vad behöver göras? Vad kan vi börja med redan nu? 3. Beskriv det smarta och hållbara Umeå år Hur är det? Hur ser det ut? Vad har hänt.
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Varför ett nytt åtgärdsprogram?
Åtgärdsarbete via Miljömålsrådet 2017 Lena Sommestad Landshövding Halland, länsstyrelsernas representant i Miljömålsrådet.
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Miljömålen består av tre slags mål
Tisdag – “Nya” aspekter som dyker upp med anledning av Agendan.
Nytt uppdrag sedan årsskiftet
Miljömålen består av tre slags mål
Miljömålen nu och framåt!
Presentationens avskrift:

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt!

Mission possible ! Ta fram åtgärdsförslag/aktiviteter på regional- och lokal nivå för en hållbar utveckling i länet. Länsstyrelsens vision: ”Tillsammans gör vi det hållbara möjligt”

Miljöpolitikens övergripande mål ” att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. ”

Hur? I samverkansgrupper: Hållbar samhällsplanering, byggande och boende Hållbart resande och energieffektiva transporter Hållbart näringsliv och affärsdriven miljöutveckling Hållbar konsumtion, livsstil och hälsa Hållbar natur- och kulturmiljö Hållbara vatten

Hur? Varje grupp har en ordförande som leder arbetet och en sekreterare som dokumenterar resultatet. Deltagarna bidrar med sin kompetens, kreativitet och erfarenhet till åtgärdsförslag. Länsstyrelsens personal märker under maj- september åtgärdsförslagen med de miljömål de kopplar till

När? UPPSTARTWORKSHOP 30 MARS Presentation nuläge & SWOT SAMVERKANSMÖTE (MAJ) Åtgärder tas fram SAMVERKANSMÖTE (SEPT) Åtgärder prioriteras SLUTMÖTE alla tillsammans Fokus på genomförande av åtgärder REMISS (NOV-JAN 2012) Klimatseminarium Lycksele (maj) Politikermöte v.38 Länsstyrelsens miljömålsanalys av åtgärder (maj-sept)

Var? Vi träffas i Umeå i länsstyrelsens lokaler MEN vi kommer att göra det möjligt att delta via videokonferens eller via telefon för de deltagare som inte har möjlighet att närvara i Umeå. Klimatseminariet i maj planeras i Lycksele.

Åtgärder/aktiviteter Ta fram åtgärder inom resp. grupp område för: Offentlig verksamhet (länsstyrelsen, kommunerna, landstinget, universiteten) Näringsliv (kan vara branschspecifika) Individer och grupper Forskning och utveckling Samarbetsprojekt

FRIVILLIGA åtgärder! Tydligt ansvar över vem som gör vad! Uppföljningsbara! Tidsatta om det handlar om en konkret åtgärd, processåtgärder behöver inte tidsättas. Ska vi verkligen ta fram åtgärdsförslag för de aktörer som inte är här? JA!!!

Vad händer sedan? Åtgärderna genomförs av de aktörer som vill göra en insats för ett hållbart Västerbotten! Arbetet sker på frivillig basis. Frivillighet är temat! Partnerskap är viktigt! Uppföljningstanken är viktig! Det ska vara enkelt att ansluta sig till åtgärderna!

Genomförande För att lyckas behöver alla som vill kunna ansluta sig till genomförandet på ett enkelt sätt. Vi behöver en process som ständigt välkomnar nya deltagare och som samtidigt är enkel att följa upp! Länsstyrelsen avser ta fram en databas/hemsida ”Miljölöftet Västerbotten” som kombinerar: Levande dokument och process Partnerskap Uppföljning

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt! Du hittar allt material från processen på