Taoismen. Av Barbara E. Reed.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vikingatiden År
Advertisements

Livsåskådning och religion
… som skulle arrangera en löptävling.
Det finns fyra heliga skrifter inom hinduismen:
Religion i Mesopotamien
En Modern Saga Grodkonungen.
Livets Söndag - en dag i glädje inför och i värnande om livet
Naturreligioner Eller de skriftlösa folkens religioner eller traditionella religioner eller…
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Människans äldsta historia
En annan stor förändring… i människors liv som inte hände för sååå länge sen var när vi förstod att jorden snurrar runt solen. För ca 500 år sedan trodde.
Kvinnor i konfucianismen Av Theresa Kelleher. Kvinnor i konfucianismen under den klassiska perioden Kelleher börjar med en översikt över konfucianismen.
Sex och religion.
Rättigheter under 1800-talet
DEL 1: DE FÖRSTA HÖGKULTURERNA
Översikt  Förra gången  Profetens generositet och rättvisa.
Tidig kristendom i Rom.
Judendom Läran.
RELIGION begrepp.
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
De Abrahamitiska religionerna
Ta ställning och handla!
Har du koll på buddhism?. Har du koll på buddhism?
Andligt ”DNA”.
Muhammed Profeten Muhammed föddes omkring år 570. Man tror att han dog omkring år 632 i Medina nuvarande Saudiarabien. Han är grundaren av Islams historia.
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Buddhism by Nancy Schuster Barnes I Women in World Religions, p
Hinduism Ordet hindu betyder indier.
Grundare: okänd Växte fram för ca 3000 år sedan.
Del 4 Återupprättelsens Principer Det väsentliga av Principerna och Världsfred.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Katherine K. Young: Hinduism.
Hinduismen Hinduismen är en stor religion, speciellt i Indien, det finns ungefär 900milljoner utövare i hela världen.   Dom människorna kallas Hinduer,
Taoismen De stora visa männen och grundtexterna..
Buddhism by Nancy Schuster Barnes I Women in World Religions, p
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Gud På dessa fem pelare vilar ett liv i islam = ett liv enligt guds vilja, som leder till gemenskap med gud i detta livet och nästa. Bönen: fem gånger.
Allmän Introduction Allmän Introduction Principerna.
Konfucianismen Daoismen Shinto
Den japanska traditionella religionen.
Hinduismen.
Genus Manligt & kvinnligt.
Traditioner & Kulturer
Den stora utvandringen Emigrationen från Sverige till Nordamerika av: Asli, Frong och Leylo.
1800-talet.
Sanndi Luebi, Slottsstadens skola, Malmö –
Abrahamitiska religioner
Av: Linus, Clara och Agnes!
Har du koll på buddhism?.
Vad är fysik? Ordet fysik härstammar från grekiskan och latin. Ordet betyder ”naturlig” Vad är naturligt? Skriv upp minst 5 ord som du förknippar med naturlig.
JUDENDOM från ca f.v.t. till idag En religion och ett folk.
RELIGIONEN I KINA Fyra traditioner: - Gammal kinesisk folktro - Taoism - Konfusianism - Kinesisk buddhism.
Astronomi Vetenskapen om himlakropparna och universum.
Judendom Kristendom Islam.  Alla religioner finns i olika tolkningar  Personliga eller något som följs av en större grupp  De flesta större religioner.
Buddhismen.
Religionskunskap Att undersöka tro.
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Samerna del 3 Samernas religion.
Taoism och konfucianism – livsfilosofier ifrån Kina
Och även kort om Islam och vetenskap
En samling kulturella och andliga traditioner
HINDUISM.
Lös rebusen för att få reda på vad Veckans fördjupning handlar om!
. a, som betyder "utan", och gnosticism eller gnosis, "kunskap, vetande"). Agnosticismen brukar numera ofta användas som beteckning för uppfattningen.
Att vara kristen – vad är det?
Homosexualitet och Bibeln
Kvinnohistoria Strukturperspektiv.
Katherine K. Young: Hinduism.
Religion.
4. IDEOLOGI Idéer och tankar om hur samhället
Presentationens avskrift:

Taoismen. Av Barbara E. Reed

Kvinnor i taoistisk filosofisk litteratur. Enligt Tao te Ching så kommer alla ting från Moderns livmoder. Tao-begreppet kallas ibland Moder, det mörka, det mystiska, dörröppningen. Icke-varandet och varandet beskrivs i Taoismen med kvinnliga symboler. Modern är icke-varande. Chuang tzu nämner en myt om ett matrilineärt samhälle där man kände till sin mor men inte sin far. I taoismen är man ointresserad av sociala hierarkier.

Yin och Yang, den religiösa taoismens historia Yin är den mörka, kalla, fuktiga kvinnliga sidan. Yang är den soliga, heta, torra, manliga sidan. Dessa två sidor av tillvaron är komplementära. Det ska finnas en balans. Taoismen som religion kan föras tillbaka till 100-talet e.v.t. och Chang Tao-ling som då på ett övernaturligt sätt gav honom ny undervisning. Chang Tao-ling blev sedan känd som den förste himmelske mästaren där ledarskapet sedan gick i arv. Ledarskapet i mindre församlingar kunde vara både män och kvinnor. Det finns kända kvinnliga ledare. Denna relativt starka ställning hos kvinnorna kan delvis förklaras av att det inte var eliten i det kinesiska samhället som var taoister. De var mera lägre klasser där kvinnorna kunde ha en större roll.

Taoism, folkliga kulter och shamanism. De kinesiska traditionerna, konfucianism, Buddhism och Taoism är ofta svåra att separera. Taoistprästerna har ofta haft rollen som rituella specialister. Shamanismen, som var central i äldre kinesisk religion, var centrerad kring kvinnor. Det kinesiska ordet wu syftade ursprungligen på en kvinna. C:a 1000 år f.v.t. hade man fruktbarhetsriter med kvinnliga shamaner. Det finns idag fortfarande kvinnliga shamaner på Taiwan och i Hong Kong. De kan kommunicera med de dödas andar från byns familjer.

Syn på kroppen, kvinnliga adepter och kvinnliga gudar. Taoismen har inte kropp/ande dualism. Den fysiska kroppen är högt värderad. Universum är förvandling mellan yin och yang. Detta är också en uppdelning i Himmel och Jord. Det finns en positiv syn på sexualiteten i taoismen eftersom man där ägnar sig förening mellan yin och yang. Den kvinnliga kroppen representerar den skapande kraften hos Tao. Det fanns många kvinnliga adepter som genomförde olika magiska handlingar som att gå på vatten. Det finns en annan historia om en kvinna som ägnade sig alkemi eller en anna kvinna som blev 200 år.

Forts. Mycket uppmärksamhet ägnas åt sexuella tekniker för att uppnå mer energi och för att utöva en sorts inre alkemi för att nå ett långt liv. Mannens essens är säden och kvinnans menstruationblodet. Det finns ett stort antal gudinnor i taoismen, En av de mest kända är Nu-kua, en drakgudinna som skapade människorna och reparerade världen. Andra gudinnor som himlens kejsarinna fortsätter att beskydda världen. Taoismen överlever idag, mestadels utanför folkrepubliken. Det finns också intresse i väsvärlden.