Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Taoism och konfucianism – livsfilosofier ifrån Kina

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Taoism och konfucianism – livsfilosofier ifrån Kina"— Presentationens avskrift:

1 Taoism och konfucianism – livsfilosofier ifrån Kina
Kinesisk filosofi Taoism och konfucianism – livsfilosofier ifrån Kina

2 Taoismen - vägens filosofi
Taoism är ett vitt begrepp och det finns också flera religiösa rörelser som beskriver sig som ”taoistiska”. Men i denna kurs kommer bara de filosofiska aspekterna att behandlas. Viktiga filosofer: Lao-Tse (600-t. f.Kr) och Zhuangzi (300-t. f.Kr). Viktiga texter: Tao-Te Ching, Zhuangzi och I-Ching. Centrala idéer: Tao (vägen), Wu- Wei (icke-handlande), Yin/Yang.

3 Tao (vägen) och Wu-Wei (icke-handlandet)
Tao (vägen), är tingens yttersta ordning. Det är verklighetens yttersta princip som allting dikteras av. För att människor ska finna sinnesro måste dessa underkasta sig Taos principer och leva i enlighet med Tao. Wu-Wei (icke-handlandet) är den strategi som taoister måste använda för att korrekt följa Tao. Världen är förutbestämd och så finurligt ordnad att det mesta löser sig om människor bara undviker att agera i så hög utsträckning som möjligt. Människor ska istället visa ödmjukhet inför naturens ordning och vara anspråkslösa och lågmälda inför tillvaron och Tao.

4 Taoismen och det ickelinjära tänkandet
Västerländska filosofiska och vetenskapliga system har en i stort sett en konsensus kring det linjära tänkandet: Linjärt logiskt tänkande: motsägelser är omöjliga menar västerlandets filosofer. Linjär tidsuppfattning: historien rör sig framåt, från punkt A till punkt B. De taoistiska tänkarna, som Lao-Tse, motsatte sig denna typ av tänkande och menade att världen var mer mångfacetterad och svårförstådd än vad enkel logik eller tidmätningar kan uppvisa. Tao rör sig inte i enlighet med mänsklig logik eller mänsklig tidsuppfattning. Det ständiga flödet mellan motsatser kallas i taoistisk lära för Yin och Yang. Dessa förkroppsligar olika filosofiska principer och aspekter av världen.

5 Zhuangzis solipsism och fjärilsdrömmar
Om man drömmer att man är en fjäril, hur vet man då att det inte är fjärilen som drömmer att den är en människa istället för en människa som drömmer att den är en fjäril?

6 Går världens förlopp/stora händelser (Tao) att påverka för en enskild individ? Kan man finna sinnesro genom att bara betrakta den och undvika att ingripa (Wu-Wei)? Existerar det andra människor än oss själva? Hur kan vi veta det?

7 Konfucianismen – himlens principer
Viktig filosof: Konfucius (500-t. f.Kr.). Viktiga koncept: Tian (himlen), Wulun (samhällets ordning), Xing (moralisk natur).

8 Konfucianismens grunder
Xing innebär att varje människa är ansvarig för sina handlingar och kan skapa och kultivera sig själv på ett etiskt och moraliskt vis genom sin förmåga att känna empati. Wulun betyder att det moraliska levernet måste ske i samverkan med andra människor och samhället som stort – som ger oss en plats och sätter oss i ett samband och i en ordning (ex. furste – slav, man – kvinna, osv.). Lever man korrekt (Xing) och respekterar den samhälleliga ordning som finns (Wulun) lever man i enlighet med himlen (Tian). Tian är ett koncept som liknar en panteistisk gudsuppfattning, att ”det högsta väsendet” finns i världen och genomsyrar den. Vissa betraktar detta som en energi, andra menar att det rör sig om förfäder exempelvis.

9 Vad anser ni om Wulun-principen (att ex
Vad anser ni om Wulun-principen (att ex. samhällsklasser, könsroller, osv. är bra eftersom de är naturliga som Konfucius argumenterade för)? Vad kan ni se i dagens Kina som kan ha påverkats av konfucianismen?


Ladda ner ppt "Taoism och konfucianism – livsfilosofier ifrån Kina"

Liknande presentationer


Google-annonser