Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Buddhismen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Buddhismen."— Presentationens avskrift:

1 Buddhismen

2 Religionens gudssyn Enligt Buddah så var det betydelselöst om de fanns gudar eller inte. Människan skulle själv inse sin livssituation. Buddah är ens lärare och det är han som visar vägen. För många människor blev detta oacceptabelt, man ville ha någon att ”dyrka” och det ledde till att Buddha sågs som gudomlig. Buddha ansåg att människor genomgår ett kretslopp av många existenser, det vill säga ”flera liv”. Detta är karma, det är de onda och goda gärningarna som bestämmer nästa existens.

3 Religionens människosyn
För alla Buddhister gäller fem regler: Du ska inte döda, du ska inte stjäla, du ska inte ljuga, du skall inte använda droger eftersom de försämrar sinnet, du skall inte leva i sexuell omoral. Den Buddhistiska trosbekännelsen anger ett ideal som inte alla människor kan leva upp till, dvs att de som inte följer trosbekännelsen inte blir munkar eller nunnor och kommer inte nå Nirvana, som är målet med livet som Buddhist. Nirvana är fritt från lidande och är ett evigt tillstånd utanför vår värld, total frid.

4 Religionens kännetecken, symboler, riter m.m.
Yin och yang, Yin står för de kvinnliga, mörka och kalla. Yang står för de manliga, ljusa och varma. Hjulet: Buddhismens symbol för den åtta faldiga vägen. Buddha menade att vi skulle leva så att vi inte styrs av våra begär. Buddha: Grundaren av buddhismen.

5 Religionens historiska uttryck
Buddha levde i norra Indien, på 500-taler f kr. Buddha blev religionsstiftaren för Buddhismen. Han samlade lärjungar och i Benares höll han en berömd predikan som blev inledningen till hans verksamhet. Hans lära spreds och lyckades sprida Buddhismen. Buddhismen är inte världen eller jorden skapad av någon allsmäktig varelse, jorden har precis som allt annat uppkommit ur orsaker och villkor inte genom någon plötslig skapelseakt.

6 Religionens uttryck idag
Buddhismen är en väldigt utåtriktad religion, dess betoning av de icke-materiella värdena för livet gör den attraktiv också utanför kulturområdet. Buddhismen saknar gudstro. I Buddhismens ursprungsländer har buddhismen ett grepp om människorna och angriper aktivt politik och ekonomi. Buddhismen har en viktigt roll genom sin betoning av människovärdet. Buddhistiska politiker strävar efter ett demokratiskt, fredligt och rättvist samhälle.

7 Religionens uttryck i Sverige
Ungefär 0,5 % av Sveriges befolkning är buddhister. Vilket gör den till den tredje största religionen i Sverige. De flesta har asiatisk bakgrund. Det finns flera buddhistiska tempel i Sverige bland annat i Stockholm. I Sverige är de flesta kristna, och vi i Sverige lever mycket i sekundärt samhälle, dvs att vi lever inte så mycket efter religioner utan kanske mer traditioner, vilket kan vara desamma med buddhister i Sverige.

8 Religionens uttryck i världen
Det finns totalt ca 350 miljoner Buddhister i världen. Majoriteten av alla buddhister är bosatta/finns i SydostAsien. De är den 5e största religionen i Indien, med knappt 1 % av befolkningen. Buddhismen har sitt ursprung i Indien och grundades för ca 2500 år sen av prinsen Siddharta Gautama. Han fick sedan namnet Bhudda den upplyste.

9 Hur påverkar religionen olika individer inom religionen
Hur påverkar religionen olika individer inom religionen? Hur kan det se ut på olika sätt för olika individer (kvinna, man, homosexuell, rik, fattig eller av olika etnisk härkomst)? För munkar och nunnor skärps reglerna, De får inte äta efter klockan 12 på dagen, inte sova i en bekväm säng, inte äga pengar, inte ha sexuellt umgänge. Kvinnan i Buddhismen: I de heliga texterna finns regler som ger munkarna bestämmanderätt över nunnorna, bakom detta ligger säkert dåtidens samhällssyn men också en rädsla för att kvinnan skapar begär hos mannen. Äktenskap ses inte som en religiös handling. Inga regler för ett äktenskap förutom att otrohet ska undvikas. Homosexualitet är inget man lägger stor vikt på = accepterat.

10 Hur kan religionen hänga ihop med identiteten man får som troende inom den religionen? På vilka olika sätt kan man handla för att förstärka sin identitet inom religionen? Identiteten hänger ihop med religionen på så sätt att de flesta religionerna har regler som bör följas och de betyder att man lever på ett sett som gör att reglerna inte bryts. Tex: inte döda, inte stjäla, inte ljuga, inte använda droger, inte leva i sexuell moral, gör att människan har en identitet som går efter dessa regler. För att känna att man är buddhist så kan man meditera, tända lite rökelser, offra till Buddhastatyer och andra saker som ingår i ens religion.

11 Hur tror och fungerar olika grupper inom religionen
Hur tror och fungerar olika grupper inom religionen? Hur kan det se ut på olika sätt i olika grupper? Mahayana: Ser man Buddha som en Gud till vilken man offrar och ber. Vi kan inte själva komma till insikt utan behöver gudomlig hjälp. Man tror också på en kommande Buddha som ska skapa ett lyckorike på jorden. Teravadabuddhismen: som också kallar för hinayana. För att snabbt uppstå frälsning måste man leva och meditera i ett kloster som en munk eller nunna. Frälsningen är en sak för den enskilde och inga gudar finns som man kan få hjälp av, de är bara buddhas lära som ger vägledning

12 Hur kan det fungera i samhällen där denna religion är dominerande
Hur kan det fungera i samhällen där denna religion är dominerande? Hur kan det se ut där på olika sätt? Thailand, kina, japan. Japan: uppvisar en bladning av olika religiösa och filosofiska livsåskådningar och zenbuddhismen har stor betydelse. Den gamla japanska religilonen Shintoism tar helt sikte på detta livet och befattar sig inte med livet efter detta. Gemenskapen med landet och släkten är grundvalet för den religiösa tron. Genom döden blir människan ”övervärldslig” Kina: I Kina uppfattades tillvaron vara styrd av två grundprinciper, yin och yang. Harmoni ska finnas mellan yin och yang. Människan ska försöka efterlikna Tao, genom ödmjukhet, stillhet, spontanitet och naturlighet.

13 Vilka etiska begrepp kan passa in i religionens grundtankar och förklara varför?
Dygdeetik för att man ska gå efter att vara en bra människa, vilket slags människa bör jag vara? Det vet man genom att följa Buddhas riktningar. Karma. Pliktetik: Enligt buddha så ska man inte döda, inte stjäla, inte ljuga, inte använda droger, inte leva i sexuell omoral. Det är en plikt alla buddhister bör följa.

14 Använd dygdetiken och några fler etiska begrepp när ni tillsammans resonerar kring vad det perfekta samhället skulle vara enligt religionen. Som Buddhist ska du inte döda. Inte stjäla. Inte ljuga. Inte använda droger. Inte leva i sexuell omoral. Pliketiken säger att man ska följa, dvs i buddhismen följa trosbekännelsen och nå Nirvana som är deras mål i livet. Dygdetiken: vilken slags människa bör jag vara? Man bör vara som Buddha säger, dvs reglerna ovan. Buddhismens grundläggande världsbild går ut på att alla i universum ska höra ihop och vara ömsesidigt beroende av varandra. (alla lika mycket värda) genom meditation är det möjligt att vänta uppmärksamheten inåt mot det egna sinnet och iaktta vad som verkligen händer där.


Ladda ner ppt "Buddhismen."

Liknande presentationer


Google-annonser