Finska.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Språklig variation i sverige
Advertisements

Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Nordiska språk lektion3.
Språk i Norden Svenska 2.
Ryska Federationen.
Grattis alla samer på er nationaldag!
Minoritetsspråken i Sverige
Urgermanskaurnordiskavästnordiskafornnorskafornisländskafornfäröiskaöstnordiskafornsvenskaforndanskavästgermanskaöstgermanska.
Fakta om finlandssvenskar
Grönlands språk Grönländska är ett eskimåiskt-aleutiskt språk som också är besläktat med inuitspråket i Kanada och har talare.
Topografisk karta En topografisk karta är en ”vanlig” karta där det till exempel finns vägar, sjöar och städer. Kartan visar det man kan se med ögat.
Nordiska språk.
I Sverige talar vi svenska?
Skillnad mellan norska och svenska språket
Norge.
Svenska minoritetsspråk
Sveriges ursprungsfolk
Grej Of The Day de nordiska språken.
Något skymmer.
PINGSTKYRKAN Av Almin, Linus, Adam, Roni och William.
Finnarnas förhistoria
Nordiska språk 1.
Nordiska språk.
Minoritetsspråk i Sverige
NORSKA.
16/12-14
TeliaSonera Det ledande kommunikationsföretaget i Norden och Baltikum (c) Juho Yliriesto,Santeri Lehtonen och Tomi Hatunen.
DANMARK.
Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
Sveriges första kvinnliga nobelpristagare
Minoritetsspråken i Sverige
google. se/search
RYSSLAND Ryssland är en av de största länderna
Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14
Äskekärrsskeppet Anna Larson.
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Island laender-och-faeroearna-groenland-och-aaland/fakta-om-island
Svenska språket.
Motivationen att lära sig svenska
Norge Bild tagen från clipart.
Nordiska språk 1.
Finska vinterkriget.
Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden. Språket är individuellt 10 miljoner människor talar svenska. Av världens 6000 språk kommer svenska på en.
Svenska minoritetsspråk
SAMER Samerna har funnits i Sverige i flera tusen år. Det finns ungefär samer men alla bor inte i Sverige.
Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det.
Samer. Samer kallas ursprungsbefolkningen i Sverige. De kom till de norra delarna av Skandinavien redan för ca för år sedan, när inlandsisen smälte.
Quizz Nordisk Biblioteksvecka ) Vad heter Pippis två vänner?
Sveriges minoritetsgrupper. Minoritetsgrupp 2 Fyra kriterier avgjorde valet av de fem minoriteterna: Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet,
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
SAMISKA. 1. Sydamiska 2. Ume samiska 3. Pitesamiska 4. Lulesamiska 5. Nordsamiska 6. Skoltsamiska 7. Enarsamiska 8. Kindisamiska 9. Tersamiska.
Minoritetsspråk i Norden SVENSKA 2 AV: DANIEL DREYDEL.
Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.
Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Romani chib.
Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Finska som minoritetsspråk
Jiddisch.
Vite krist & kristna kungar
Finland (Suomi) Av:Sebastian.
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Språkförhållanden i sverige och övriga norden
Veckans fördjupning handlar om en urpsrungsbefolkning
Invandringen i Finland
Sveriges ursprungsbefolkning
Presentationens avskrift:

Finska

Om finska Finska ingår i uraliska språkgruppen inte i Fornnordiska. Finska och samiska är släkt. Men folket är inte så mycket skäkt med samiska folket. Folket kom från öst, väst, syd för att lära sig finska av samerna på stenåldern.

Här talas det finska Finska är ett finsk- ugriskt språk. Det är ungefär 5 miljoner som pratar finska. Det är inte bara i Finland som man talar finska det finns i olika länder också t.ex. Norra Sverige, Norra Norge, Estland, Húngaro och i Ryssland finns det olika städer som pratar finska t.ex. Komi, Carelio och Khanty.

Jämföra med svenska Finska har använts i Sverige så länge som Sverige funnits och det var många finnar som flyttade till Sverige, intressant är också att man talas finska i Sverige. Finska har stor skillnader med svenska t.ex. svenska har prepositioner alltså man säga på, till, från, i. Men i finskan använder man ändelser som läggs på slutet.

Källor : http://sv.wikipedia.org/wiki/Finska http://www.minoritet.se/1237 http://sv.wikipedia.org/wiki/Finsk-ugriska_spr%C3%A5k