Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grönlands språk Grönländska är ett eskimåiskt-aleutiskt språk som också är besläktat med inuitspråket i Kanada och har 57 000 talare.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grönlands språk Grönländska är ett eskimåiskt-aleutiskt språk som också är besläktat med inuitspråket i Kanada och har 57 000 talare."— Presentationens avskrift:

1 Grönlands språk Grönländska är ett eskimåiskt-aleutiskt språk som också är besläktat med inuitspråket i Kanada och har talare.

2 Dialekter Den största dialekt som man pratar i Grönland kallas kalaallisut/ västgrönländska som är deras officiella dialekt. Dom har också andra dialekter som tunumiisut/ östgrönländska och inuktun/ polareskimåiska.

3 Vokaler och hur språket låter
Grönländskan har ett trevokaliskt system som består av i, u och a som är vanligt för ett eskimåisk-aleutiskt språk. (Youtube video)

4 Svenskan och Grönländskan
Jämfört med andra nordiska språk så har grönländskan dubbla vokaler och dubbla konsonanter efter varandra som aa, ii och qq m.m. medans t.ex. svenskan som inte har dubbla vokaler efter varandra men som kan ha samma konsonanter.

5 Källor Fakta Video William Engman 7:an Albin. N 7:an


Ladda ner ppt "Grönlands språk Grönländska är ett eskimåiskt-aleutiskt språk som också är besläktat med inuitspråket i Kanada och har 57 000 talare."

Liknande presentationer


Google-annonser