RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Om människosyn och etik
Advertisements

Etik och moral Vad innebär det?.
Liten begreppsgenomgång
Hur vet vi vad som är rätt/fel?
Etik Hur ska vi vara mot varandra?
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Servicekunskap Lektion 1 s 7-14
SAMHÄLLSKUNSKAP & RELIGION
Varför finns ondskan? Text: Olov Fahlander
Etik- Modet att välja!.
Etiska resonemangsmodeller
Ta ställning och handla!
Etik.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Resultatfokus Den resultatfokuserade definitionen av en vinnare handlar om tre saker: resultat jämförelse med andra undvika misstag.
Tema Kär och galen.
Lyckad träning Hur?.
Etikkursen - översikt.
Etik & Moral RELIGION HT-14.
Individens rätt till integritet Etisk handbok för samverkan med tredje sektorn inom äldreomsorgen i Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård.
Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –
Etik och moral.
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
Centraletiska begrepp 2 Centraletiska begrepp 3 Konfliktbeteenden 4
Värderingar En värdering är egentligen ingenting annat än en personlig uppfattning om hur bra eller dåligt någonting är eller om vad som är rätt eller.
ETIK - MORAL.
Harriet Borg Unander Leg psykolog
LäksyHelppi Rollspel i läxläsningsklubben. LäksyHelppi Rollspel i läxläsningsklubben Målet med rollspelet är inte att testa eller utvärdera någon handledares.
Dygdeetikens frågor Vilken karaktär bör jag ha? Vilket slags människa bör jag vara? Hur bör jag leva?
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Handlingars moraliska status Förbjudna Påbjudna Tillåtna Rätt/orätt.
Filosofi 1.
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Etik.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Men vad är ’fri vilja’ för något?
Del 1 Medicinens och omvårdnadens etik
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Etik och moral.
ETIK. VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik? MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral,
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
Pliktetik: Kant. Kant försöker påvisa att den ”Moraliska Lagen” är den samma som det rena (praktiska) förnuftet. M.a.o. den grundläggande, mest fundamentala,
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
Etik- att göra det rätta Metaetik Kan man alls säga att det finns det rätt eller fel i moraliska frågor. Detta är något man funderar över och diskuterar.
I dagligt tal är etik och moral samma sak. En livskompass som hjälper oss att orientera oss i den etiska terrängen dvs verkligheten.
Etik - Att göra det rätta.
Daniel Nylén, Institutionen för Informatik Design 1.
ETIK OCH MORAL. MORAL Moral = en persons egna tankar om vad som är ____ och ____ att göra.  Rätt – fel  Bra – dåligt  Gott – ont  Önskvärt – ej önskvärt.
Etik och framsteg. Intuitionism vs. det moraliska sinnet Intuitionisterna (Samuel Clark under talet; följer Cudworth, Henry More; Cambridge Platonisterna)
Etik – vad är det? Grundläggande problem och modeller med utgångspunkt i Inledning till etiken.
Vad vägleder eller hjälper dig när du ska avgöra vad som är rätt eller fel? ETISKA REGLER/MODELLER; PLIKT- eller REGELETIKEN, KONSEKVENSETIKEN, SINNELAGSETIKEN.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Jaktetik Diskussionsmaterial
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
ur Centralt innehåll för religion 1
Etik och moral.
Etik & moral.
Etik & moral.
Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik
ETIK Att göra det rätta….
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Presentationens avskrift:

RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT? Atombomb Dödsstraff Djurförsök

Etik handlar om vad som är RÄTT och FEL, eller GOTT och ONT. Etik och moral Etik handlar om vad som är RÄTT och FEL, eller GOTT och ONT.

ETISKA MODELLER När man diskuterar etiska frågor använder man ibland vissa ”redskap”. Dessa redskap brukar kallas ETISKA MODELLER.

Tre etiska modeller Kan användas som utgångspunkt när man diskuterar om något är rätt eller fel.   Pliktetik En handling anses vara rätt därför att den följer en moralisk regel. Konsekvensetik När man väljer mellan två handlingar ska man välja den handling som får de bästa följderna, även om den handlingen inte verkar god. Avsiktsetik Om man utför en handling för att man vill väl, är det en god handling, även om resultatet inte blev vad man hade hoppats. Om syftet är gott så är handlingen god.