Klimathotet Krympt global ekonomi - med 51 tusen miljarder kronor Svåra översvämningar (höjda havsnivåer) Vattenbrist, torka, ökenutbredning Oförutsedda.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kärnkraftsopinionen november 2006 T Analysgruppen vid KSU:Hans Ehdwall Synovate Temo: Arne Modig, John Almering Datum:
Advertisements

Styrmedel för biodrivmedel samt utblick mot EU
HVDC och bilder Vilken är politikens roll i en starkt föränderlig energimarknad?
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Vill du bli ett energigeni?
Europaparlamentariker
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
EU 2020 strategin •Bakgrund –Den ekonomiska krisen har raderat bort flera års ekonomisk och social utveckling. –Samtidigt rör sig världen snabbt framåt.
Allmänningens dilemma
Vilka mål har EU på miljö-, energi och transportområdet?
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
Vad är orsaken till problemet?
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Kalmar län Workshop om persontransporter 29 april 2010.
Med ambition att bidra till en svensk fordonsflotta oberoende av fossila bränslen 8 maj, 2012.
Moderat miljöpolitik i kommunerna Henrik Ripa Kommunstyrelse ordförande – hur kan vi med våra styrmekanismer påverka människors beteende?
[Byt ut Avfall Sverige mot egna organisationen alternativt svensk avfallshantering där så är lämpligt.]
vanliga bilar vs miljöbilar
EL-OCH CERTIFIKATMARKNADEN SERO:s seminarium den 16 april 2011 Olof Karlsson.
Fossilbränslefri region
Regional tillväxt- och innovationspolitik Claes Norell
Norrbottens energikontor AB Europas nordligaste regionala energikontor - Bildades Är oberoende och icke-vinstdrivande - Ägs av kommuner och landsting.
Erik Langby Källa: watersecretsblog.com Utmaningar kring klimatfrågan i den regionala utvecklingsplaneringen Erik Langby Ordförande i Regionplane-
Energilösningar för framtiden Energikonferensen i Gimo 8 maj 2012 Andres Muld.
Norrbottens energikontor AB (Nenet) Ulrika Lundberg Projektledare nenet.se.
Handlingsprogram för hållbara transporter Handlingsprogram för hållbara transporter är ett program för tillväxt och utveckling i.
Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi
Sysselsättningsgrad 2009 Samtliga år. Sysselsättningsgrad 2009 Kvinnor år.
Bidra till en hållbar tillväxt i Kalmar län – fler jobb och mer export göra att Kalmar län år 2030 inte har några nettoutsläpp av fossil koldioxid effektivisera.
Välkommen! S eminarium om energieffektivisering i fastigheter Oskarshamn 10 mars 2010.
Elens roll i framtida transporter Håkan Sköldberg,
Granskning av regeringens budget Anna Kinberg Batra
Mål för vind/förnybar energi Lars Andersson, chef för Energimyndighetens vindenhet.
Världen Vart är på väg??? vädret. ”Klimatförändringarna är nog naturliga.” ”Såren i naturen läker utan att det blir ärr.” ”De hittar säkert på något som.
Varför är CCS viktigt? Klimatkonferens i Göteborg 27 januari 2009 Sten Åfeldt Enhetschef Enheten för kraftproduktion.
1 REPAP Renewable Energy Policy Action Paving the way towards 2020 EU-projekt som i Sverige drivs av SERO
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Energikällor.
Energieffektivisering i EU SEEF 19 februari 2008 Edvard Sandberg Svensk Energi.
Thore Sahlin Ordförande Svensk Fjärrvärme
Färdplan 2050 Viktor Rydell. Global nivå Vid FN:s klimatkonferens i Cancún 2010 åtog sig alla industriländer att ta fram nationella långsiktiga strategier.
Lönar det sig att gå före? MILJÖEKONOMI 10 Mars 2011 Eva Samakovlis.
Klimatet och tillväxten Fredrik Larsson Ekonomifakta.
Fler jobb. Inte ökade klyftor.. Bokslut för ,4 procents tillväxt i sysselsättningsökning 1,4 procents inflation 2,1 procents finansiellt.
Tillsammans fördubblar vi kollektivtrafiken
Chalmers, Energi och miljö, Fysisk Resursteori
Forma ett nytt internationellt avtal EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimatförändringarna.
Tema: Hållbar utveckling
Byggsektorns resursanvändning
IEA och IPCC hävdar att de fossila bränslenas användning kommer att öka.
Vägval för resurseffektiv effektivisering 1.
Tre prioriterade miljöområden Effektivare energi- och transportanvändning Resurssnålt och giftfrittVärna mark och vatten.
Miljöpolitikens problem
Hur mår Halland? Sofia Frising miljömålssamordnare
Färdplan 2050 Sverige utan klimatutsläpp år 2050 Stig Hammarsten Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation kunna lämna över.
Västra Götalandsregionens nya handlingsprogram
1 Ett hållbart transportsystem - vad bör göras i Örebro? Per Elvingson, Programkansli samhällsbyggnad Örebro kommun, ,
Sverige nettoexportör av el Ökad elproduktion Effekthöjning på befintliga kraftverk Utbyggnad av vindkraft, småskalig vattenkraft och biokraftvärme. Minskad.
Din produktion- vårt bränsle Kent Högberg. AkkaFRAKT är… …en transport- och logistikkoncern som levererar tjänster inom områdena entreprenad, jordbruk,
VÄLKOMNA Klimatsamverkan Skånes Fossilfrihet på väg – i Skåne! Johannes Elamzon Social hållbarhet
Miljödepartementet Fossiloberoende fordonspark 2030 Leif Holmberg Politiskt sakkunnig Miljödepartementet.
Biobränslen i fordonsflottan – spelar skogen roll Alice Kempe Teknikavdelningen Energimyndigheten
Energimyndighetens långsiktsprognos 2008 Presskonferens Jonas Paulsson, Energimyndigheten
Vad är energi? Åsa Kallebo, Stenungskolan, Stenungsund –
Biodiesel Lennart Sjögren Lennart Sjögren Analys & Utveckling AB.
Landsbygdskommittén.
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Hållbar utveckling? Hållbar framtid?
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Riksdagspartierna och energipolitiken
Presentationens avskrift:

Klimathotet Krympt global ekonomi - med 51 tusen miljarder kronor Svåra översvämningar (höjda havsnivåer) Vattenbrist, torka, ökenutbredning Oförutsedda oväder Miljöflyktingar - i miljontals Skadat djurliv - 40 procent av världens djurarter riskerar utrotas

Vi har drivit en aktiv klimatpolitik Vi var först med att införa koldioxidskatt. Vi var först med att införa koldioxidskatt. Vi har sänkt skatten på arbete och höjt den på miljöutsläpp. Vi har sänkt skatten på arbete och höjt den på miljöutsläpp. Vi har satsat på miljöbilar Vi har satsat på miljöbilar Vi har genomfört lokala klimatinvesteringsprogram Vi har genomfört lokala klimatinvesteringsprogram Vi har satsat på miljöteknik, miljöteknikexporten ger tiotusentals nya jobb

Vår klimatpolitik har gett resultat En av de första länderna i världen som brutit sambandet mellan CO2 och tillväxt. En av de första länderna i världen som brutit sambandet mellan CO2 och tillväxt. Sverige har bland de lägsta utsläppen av växthusgaser per capita bland världens industriländer. Sverige har bland de lägsta utsläppen av växthusgaser per capita bland världens industriländer. Utan klimatpolitiska insatser skulle Sverige under de senaste åren haft 20 procents högre utsläpp. Utan klimatpolitiska insatser skulle Sverige under de senaste åren haft 20 procents högre utsläpp.

(S)karp klimatpolitik Vi vill bryta Sveriges beroende av olja till 2020 Vi vill bryta Sveriges beroende av olja till 2020 Vi vill utveckla ett forskningsprogram för solenergi, vågkraft, vätgas och bränsleceller Vi vill utveckla ett forskningsprogram för solenergi, vågkraft, vätgas och bränsleceller Vi vill inrätta och utveckla lokala och nationella klimatinvesteringsprogram Vi vill inrätta och utveckla lokala och nationella klimatinvesteringsprogram Fördubbla etanolinblandningen i bensin, införa inblandning av biodiesel Fördubbla etanolinblandningen i bensin, införa inblandning av biodiesel

Övergripande frågor Hur kan vi socialdemokrater bäst uttrycka vår vision om ett ekologiskt uthålligt samhälle? Är det något vi saknar i det sätt vi argumenterar? Hur knyter vi ihop visionerna om ett socialt och ett ekologiskt uthålligt samhälle? Ska Sverige gå före andra länder och ställa hårdare miljökrav? Hur kan vi socialdemokrater bäst uttrycka vår vision om ett ekologiskt uthålligt samhälle? Är det något vi saknar i det sätt vi argumenterar? Hur knyter vi ihop visionerna om ett socialt och ett ekologiskt uthålligt samhälle? Ska Sverige gå före andra länder och ställa hårdare miljökrav? Hur ska vi bäst styra mot ett grönt folkhem? Vad är effektivast, höja skatten på sådant som skadar miljön eller stimulera sådant som gynnar miljön? Ska den gröna skatteväxlingen fortsätta? Hur ska vi bäst styra mot ett grönt folkhem? Vad är effektivast, höja skatten på sådant som skadar miljön eller stimulera sådant som gynnar miljön? Ska den gröna skatteväxlingen fortsätta? Hur kan vi använda medlemskapet i EU för att driva en radikal miljöpolitik? Hur kan vi använda medlemskapet i EU för att driva en radikal miljöpolitik? Vad behöver göras på global nivå för att minska utsläppen av växthusgaser? Ett nytt avtal likt Kyotoavtalet eller någon annan lösning? Kan FN spela en roll? Hur ska vi få med u- länderna i klimatarbetet? Vad behöver göras på global nivå för att minska utsläppen av växthusgaser? Ett nytt avtal likt Kyotoavtalet eller någon annan lösning? Kan FN spela en roll? Hur ska vi få med u- länderna i klimatarbetet?

Frågor om energi Hur kan vi öka andelen förnybar energi? Genom stimulanser av förnybara alternativ eller genom ökad beskattning av fossila bränslen och/eller kärnkraft? Hur kan vi öka andelen förnybar energi? Genom stimulanser av förnybara alternativ eller genom ökad beskattning av fossila bränslen och/eller kärnkraft? Hur kan produktionen av biobränslen öka? Inom vilka områden är det viktigast att prioritera användningen av nya biobränslen? Kan man göra mer för att stimulera utbyggnaden av vindkraft eller annan förnybar teknik? Hur kan produktionen av biobränslen öka? Inom vilka områden är det viktigast att prioritera användningen av nya biobränslen? Kan man göra mer för att stimulera utbyggnaden av vindkraft eller annan förnybar teknik? Hur får man hushållen att förbruka mindre el? Hur får man hushållen att förbruka mindre el? Hur kan vi klara omställningen av elförsörjningen utan ökad fossilbränsleanvändning samtidigt som vi avvecklar kärnkraften? Hur kan vi klara omställningen av elförsörjningen utan ökad fossilbränsleanvändning samtidigt som vi avvecklar kärnkraften?

Minska utsläppen från trafiken Oljeanvändningen i transportsektorn är 97 %. Oljeanvändningen i transportsektorn är 97 %. Trafikvolymen – det totala antalet körda mil för alla svenska bilar - har ökat med 13 % mellan 1999 och Trafikvolymen – det totala antalet körda mil för alla svenska bilar - har ökat med 13 % mellan 1999 och Vi måste därför kraftigt minska användningen av fossila bränslen i våra bilar och få mer bränslesnåla bilar. Vi måste därför kraftigt minska användningen av fossila bränslen i våra bilar och få mer bränslesnåla bilar. Möjliga styrmedel är: Möjliga styrmedel är: tuffare utsläppskrav på fordon, tuffare utsläppskrav på fordon, miljöpremier för bilar med alternativa drivmedel, miljöpremier för bilar med alternativa drivmedel, utsläppshandel, utsläppshandel, trängselskatt och drivmedelscertifikat. trängselskatt och drivmedelscertifikat. bättre logistik och smarta trafiklösningar. bättre logistik och smarta trafiklösningar. Stora delar av Sverige kommer också i framtiden att behöva sina bilar för privattransporter, men i storstäderna kanske basen borde vara kollektivtrafik. Stora delar av Sverige kommer också i framtiden att behöva sina bilar för privattransporter, men i storstäderna kanske basen borde vara kollektivtrafik.

Frågor om bostäder & infrastruktur Hur kan vi minska miljöpåverkan från byggande och uppvärmning av hus? Hur kan vi minska miljöpåverkan från byggande och uppvärmning av hus? Vad ska vi tänka på för att kunna planera ett fossilfritt samhälle? Vad ska vi tänka på för att kunna planera ett fossilfritt samhälle? Hur mycket ska vi satsa på nya vägar jämfört med satsningar på järnväg och sjöfart? Hur mycket ska vi satsa på nya vägar jämfört med satsningar på järnväg och sjöfart?