Ny strandskyddslagstiftning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen och dess tillämpningsförordning (EG) nr 987/2009.
Advertisements

Anmälan om samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken
Prövning av vindkraft och kommande regelförändringar
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Inledande information för framtida allmänt vatten och avlopp
Sammanställning länsstyrelserna
Stadsingenjörsdagarna i Göteborg 2007
Vårdförbundet avdelning Västra Götaland
Undersökningstillstånd (Minerallagen) •innebär ensamrätt på mineraltillgången •gäller 3 år •kan förlängas år.
Strandskyddet Reglerna efter den 1 juli 2009
LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen.
Tillbyggnad småhus När krävs bygglov? Förutsättningar för bygglov
Fastighetsbildningslagen
Ändamålsenliga planbestämmelser
LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN
Strandskyddet Reglerna efter den 1 juli 2009
Kulturmiljöfrågor i PBL
Särskilda skäl och tillsyn
Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland
8 kap PBL Krav på byggnadsverk m m
Magnus Edström Vattenhandläggare Miljöenheten/Länsstyrelsen
Proposition 2009/10:170 En enklare plan- och bygglag
Ofta förekommande frågor
Strandskydd och miljöpolitik
Strandskydd Seminarium Miljöjurist Dr. Margaretha Svenning.
Handläggning enligt SoL
Tillsynsplan Gällivare kommun
Skadeersättningsfallen
Presentation av nya strandskyddsregler
Vi ger liv åt historien och en bild av idag!. Bakgrund Under 1940-talet gavs bokserien ”Gods och Gårdar” ut i hela Sverige. För Halland kom den senaste.
Översyn av det utvidgade strandskyddet Västra Götalands län.
Advokat Anders Linnerborg
Planbesked Möjlighet för enskilda Öka förutsägbarheten
Skyltar, tillstånd och tillsyn
Tillsynsvägledning strandskydd 25 april 2013
Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV). Länsstyrelsens uppgift Länsstyrelsen utövar tillsyn över att kommunerna fullgör sina skyldigheter enligt.
NYA STRANDSKYDDSBESTÄMMELSER
Miljömålen och förorenade områden
Kompensationsåtgärder för natur och rekreation
Länsstyrelsens fyra roller i samhällsplaneringen
Strandskydd – dispenser och tillsyn
Vägledning strandskydd
Strandskydd PROP. 2008/09: 119.
Vi ger liv åt historien och en bild av idag!. Bakgrund Under 1940-talet gavs bokserien ”Gods och Gårdar” ut i hela Sverige. För Halland kom den senaste.
Förbifarten.
DOM FÖRBIFART STOCKHOLM Carolina Gustavsson Fredrik Bonde 1.
Fastighetsbildningslagen
Strandskyddsvägledning Halmstad 10 mars 2010
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Stranden – en värdefull miljö! Vem tar ansvaret? Kommunaltekniska föreningen – Örebro den.
Kommunbesök strandskydd
Plan-, bygg- och bostadsdagarna Planbesked Meningen med planbeskedet är att alla som har för avsikt att genomföra en åtgärd ska kunna få ett.
Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Avses ett område som: lämpligt för utvecklingen av landsbygden av ett sådant slag och har en så begränsad omfattning.
Tidsbegränsat bygglov Samlad bebyggelse Vindsinredning
1 Vindkraft och PBL Svårigheterna i de nya reglerna avseende detaljplan och bygglov.
Översyn av naturreservatens föreskrifter. Naturvårdsverket: ”Varje naturreservat är unikt och har därför egna föreskrifter för att bevara naturvärdena.”
1 VÄLKOMNA! Tillsynsvägledning 24 april 2012 Strandskydd.
Generellt biotopskydd Britta Johansson
Övergångsbestämmelser detaljplan (lag om införande av miljöbalken)
Områdesskydd (enligt Miljöbalken) Evgenia Pavlovskaia Juridiska Fakulteten, Lunds Universitet
Vatten i gränsen mellan stad och land Tilla Larsson Jordbruksverket Vattenenheten i Alnarp.
Tema DP Strandskydd i detaljplan avvägningar mellan olika intressen.
ERSÄTTNING FÖR MARKINTRÅNG I SKOGEN. Ekonomi & Skatt Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling lrfkonsult.se KONSTITUTIONELLA FÖRUTSÄTTINGAR ₋ Regeringsformen.
Mötestema: Fastighetsbildning. Fastighetsbildning Presentationsmaterial med länkar och frågor från Strandskyddsdelegationen för regionala och lokala möten.
Mötestema: Förbud och undantag. Förbud & undantag Presentationsmaterial med länkar och frågor från Strandskyddsdelegationen för regionala och lokala möten.
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Inrätta tätortsnära, kommunala naturreservat!
Boendemiljöjuridik Madeleine Arvidsson Wäli.
Skydd av dricksvattentäkter i Stockholms län
Utvidgat Strandskydd - Arild och Kringelängen
Undersökningstillstånd (Minerallagen)
Presentationens avskrift:

Ny strandskyddslagstiftning Tisdag den 15 september 2009 Fulltofta Naturcentrum Karin Emanuelsson

”Strandskyddsuppdraget” Tidsplan för genomförandet 1 juli 2009 nya lagar träder i kraft 1 feb 2010 landsbygdsutveckling kan börja tillämpas 31 dec 2014 översyn av utökade områden klar, nuvarande beslut upphör

Rollfördelningen Det blir nya roller för: Kommunerna Länsstyrelserna Naturvårdsverket Boverket

Strandskyddets syften (7:13 MB) Strandskyddet syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden, och 2. bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. Skydd för både växter o djur och allmänhetens tillträde. Berätta historien; brister i tillämpningen = uppluckring, generella brister/oklarheter i regelverket= bl a onödigt arbete, bristande legitimitet = onyanserat. Behövs också bättre koordinering med annan lagstiftning, PBL och FBL. NVV:s kartläggning 2002.

Förbuden (7:15 MB) Inom ett strandskyddsområde får inte nya byggnader uppföras, byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten…, grävningsarbeten eller andra förberedelse- arbeten utföras…, åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter. NVV och Länsstyrelserna får i uppdrag att………

Skilj på tomt och fastighet! Tomt är lika med en trädgård eller en hemfridszon kring huvudbyggnaden på en fastighet, dit allmänheten inte har tillträde.

Undantagen (7:16,17 MB) Det gäller både generella och speciella undantag i Skåne!

Förbuden gäller inte sådana byggnader, anläggningar eller anordningar som utgör komplement till befintlig huvudbyggnad på tomtplats och som förläggs längre från stranden än huvudbyggnaden och högst 20 meter från huvudbyggnaden.

Anmälningsskyldighet I Skåne gäller alltid samrådsplikt för schaktning, utfyllnad eller tippning inom strandskyddsområde I syfte att förhindra att åtgärder vidtas, som skadar naturmiljön har Länsstyrelsen beslutat med stöd av 12 kap 6 § andra stycket MB om skyldighet att anmäla för samråd vad gäller utfyllnad, schaktning eller tippning inom strandskyddsområden utanför tomtplats. Sen kan man passa på att förklara vad som menas med tomtplats i strandskyddssammanhang… Anmälningsskyldighet gäller även för master över 20 meter och mindre vindkraftverk enligt Lst:s beslut 1996 – finns fler obligatoriska 12:6 MB samrådsområden??

Särskilda skäl (7:18 MB) i anspråk väl avskilt för sin funktion utvidga en pågående verksamhet angeläget allmänt intresse annat mycket angeläget intresse landsbygdsutveckling

Särskilda skäl (7:18 MB) 18 c §. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om upphävande av eller dispens från strandskyddet får man beakta endast om det område som upphävandet eller dispensen avser 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, 2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, 3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området, 4. behövs för att utvidga en pågående verk- samhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, 5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller 6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. I 18 d § finns bestämmelser om vad man får beakta som särskilda skäl utöver det som anges i första stycket, om prövningen gäller ett sådant område för landsbygds- utveckling i strandnära lägen som avses i 18 e §.

Överprövning (19:3 b MB) Länsstyrelsen skall, inom tre veckor, i samtliga fall besluta om eventuell överprövning. Beslutet om överprövning kan inte överklagas. Kom ihåg! Skicka dispensbesluten i kopia till Länsstyrelsen!!

Mera info? Se Länsstyrelsens hemsida, för närvarande http://www.lansstyrelsen.se/skane/naturen_i_skane/Natur_och_vattenvard/Skyddad+natur/Strandskydd/