Aktivitetsersättningen I november 2010 uppbar 24 000 personer ersättningen. År 2007 var det 6 700 personer. Psykisk funktionsnedsättning är den vanligaste.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
– en översyn av aktivitetsersättningen
Advertisements

23 april 2014 Om Arenasamverkan i GGVV
Nu sätter vi fokus på dem som utsätts för våld i nära relation Myndighetssamverkan mellan länets kommuner, Norrbottens läns landsting, Polismyndigheten.
Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0
Programområde Personer med funktionsnedsättning
Unga till Arbete ESF-projekt inom programområde
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Arbetslivsintroduktion
Partille Kommun 2012 Ingegerd Winqvist
Vad kan du göra för att underlätta för patienter/brukare/…….. så att de kan få ett avlönat arbete. De flesta svaren handlade om vad som erbjuds i era respektive.
Möjligheter till arbete med hjälp av kognitivt stöd ?
Centrum mot våld Förstudie Bakgrund Länsstyrelsen har ett regeringsuppdrag att stödja samordningen i länet av insatser mot våld i nära relation.
Information om rehabiliteringsgarantin (till vänster i menyn rehabiliteringsgarantin) -Överenskommelsen -Frågor och svar om.
Dagens presentation 1. Utvecklingsprojektet i Halland
Nätverkskonferens för samordningsförbunden, Karlstad 17 april 2012 Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans gemensamma uppdrag att stödja den enskildes.
Funktionshinderspolitiken
Arbetsförmedlingen September 2014 Arbetsmarknadsläget och prognosen
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Framtidsspåret.se ett steg framåt……...
Arbete med unga som varken arbetar eller studerar Studie av arbetet med unga mellan 16 och 25 år som varken arbetar eller studerar 21 kommuner och 38.
Försäkringskassans roll i samverkan
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
Barn som anhöriga till föräldrar med missbruk m.m.
One-stop shops i Europa Samordningen av sociala och arbetsmarknadspolitiska åtgärder Renate Minas, Docent, forskare, Institutet.
Samordningsförbundet
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Samordnad individuell plan (SIP)
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
TUNA-projektet.
Integrerad Missbruks Mottagning Ludvika Smedjebacken
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Övergång skola - och sen?. Ny nordisk definition dövblindhet Dövblindhet är ett särskilt funktionshinder. Dövblindhet är en kombination av funktionsnedsättningarna.
1 Handlingsprogram för folkhälsoarbetet Fastställt av regionfullmäktige i september FHK2003.
”Må bra – prestera bättre” - med Tuba som ditt verktyg Anita Kihlman, Tuba AB 2010.
Ett led i regeringens psykiatrisatsning
Utveckla samverkan och kunskap om psykisk ohälsa
METODER ATT NÅ ARBETE OCH SAMVERKAN MED HELSINGFORS SERVICECENTER FÖR ARBETSKRAFTEN SMAK-seminariet Nina Sohlberg-Ahlgren Job coach manager.
Samverkan – stöd och utmaning Trollhättan Susanne Rolfner Suvanto - SKL.
Samordna rehabiliteringen – Brukarcoach/IPS Bakgrund SoL, HSL Överenskommelser/avtal Riktlinjer Förordningar Samordna rehabiliteringen 2011 Supported employment.
Gemensamma mål för samverkan Strategigrupp äldrevård Samverkansrutiner - primärvård, sjukhus och kommun Habo kommunMullsjö kommun.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Varför Samverkan? Många med offentlig försörjning Problemen kräver helhetslösningar myndigheten äger del- lösningar Nya behov – integration.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Finansiell samordning
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Kundens väg till arbete.
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Processbeskrivning för arbete med utbildningskontrakt.
Bakgrund ”En nationell cancerstrategi för framtiden” SOU 2009:11 Viktiga förbättringsområden- psykosocialt stöd och rehabilitering Sex regionala cancercentrum,
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Socialdepartementet 1.Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro 2.Förutsättningarna för samordningsförbunden Statssekreterare.
Brygga från skola till arbete Lena Abrahamsson Samordnare för uppdraget unga med funktionsnedsättning.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Riksförbundet Attention: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra medlemmar.
Operativ personal från:
Våga prata om psykisk ohälsa!
Samordningsförbundet
En metautvärdering av socialfondsprojekt som arbetar med funktionsnedsättning. Av: Sara Algodin-Paulic.
Avdelningen för vård och omsorg
Bättre brukarinflytande 2017
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Bakgrund Överenskommelsen Aktuellt just nu
Daglig verksamhet i utveckling
Information från Försäkringskassan
Inkluderande Rehabilitering
Presentationens avskrift:

Aktivitetsersättningen I november 2010 uppbar personer ersättningen. År 2007 var det personer. Psykisk funktionsnedsättning är den vanligaste orsaken till att unga har aktivitetsersättning. Ökningen störst för män med neuropsykiatriska diagnoser och för kvinnor med ångest och depressioner. Brister i regelverk och i ansvarstagandet för unga med funktionsnedsättning (SOU 2008:102).

Samordna rehabiliteringen Stöd till utveckling av arbetsinriktad rehabilitering för personer med psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning, vt Arbetsförmedling, Försäkringskassa, Socialstyrelsen, Sveriges kommuner och landsting Gemensam uppfattning att det behövs en mer samordnad och arbetsinriktad rehabilitering för personer med psykisk sjukdom/funktionsnedsättning som syftar till att öka deltagandet i arbetslivet.

Förutsättningar för det lokala arbetet En lokal arena. Avgörande att politiker och chefer hos de olika huvudmännen ställer sig bakom arbetet och ser värdet av att utveckla samverkan. Gemensam värdegrund. Vilka mål ska finnas för samverkan och kring vilka målgrupper. Ökade kunskaper hos aktörerna. Om målgruppens behov och vad de andra aktörerna kan erbjuda.

En trygg bas för målgruppen. Basalt socialt stöd, social färdighetsträning m m. Trygg försörjning under rehabiliteringen. Den enskildes delaktighet i rehabiliteringen. Bredare utbud av rehabiliteringsalternativ.

Stöd och samordning av insatser över lång tid. Fokus på rehabiliteringsprocessen. En samordnad rehabilitering måste fungera i alla led, ex väntetider. Att samtliga har helhetssyn på den enskilde.

Utvecklingsarbetet steg för steg… 1. Besluta gemensam värdegrund. 2. Besluta målgruppen för samarbetet. 3. Gör gemensam kartläggning av behoven av rehabilitering/habilitering. 4. Gör gemensam kartläggning av tillgängliga resurser och insatser. 5. Diskutera hinder och framgångsfaktorer. 6. Besluta form och innehåll i samverkan, ev. gemensam pott, sekretessen m m.

Förslag på konkreta åtgärder från referensgruppen vt-2011 Utvidga och använda de personliga ombuden mer som lotsar för personer med npf gentemot verksamheterna. Hjälp att hitta rätt, passa bokade tider m m. Tidigt och nära samarbete mellan gymnasieskola och arbetsförmedling, från årskurs 1-2. Behov av en centralpott.

Vad kan vi göra?? Vad kan vi göra??