Energieffektiviserings stöd Förordning (2009:1533) om statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting Föreskrift 2010:1.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
EU-förordningar om licens för järnvägsföretag och om ramavtal för infrastrukturkapacitet Branschrådet Susanne Karlsson.
Advertisements

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot
Kalmar Energi, tankar och idéer från en el- och värmeleverantörs perspektiv
Förordning om Stöd till konvertering och effektivisering i off. lokaler Åtgärder i lokal som används för offentlig verksamhet och som finns i byggnad som.
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
Stockholmsregionens Europadagar, 5 november 2012 Joanna Szyfter ”Den lokala nyttan av deltagande i utformandet av EU:s energipolitik” - Exempel från regionens.
Kalmar län Workshop om persontransporter 29 april 2010.
Föreningsstöd 2014 Nytt • stödsystem från – nya/ändrade bidragstyper o belopp • ansökningsförfarande – ansökan sker digitalt • utökat stöd med.
Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram med Nya skånska klimatmål Tommy Persson Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen
Nationella strokekampanjen Ett initativ från Sveriges landsting och regioner Norrbottens Läns Landsting.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Reviderad förordning stöd till kommersiell service Gäller från 1 januari 2012.
Välkomna till seminarium Energieffektiva fastigheter !
Energiintelligent Dalarna Nätverksträff Dalakommunernas Energi- och klimatgrupp 30 januari 2014.
Tillsammans gör vi studier möjligt
The MOVIDA Project Background: EPBD 2010, compulsory inspection of HVAC- systems. Energy Performance of Buildings Directive Goal –Enhance energy efficiency.
FoU-samverkan på EU-arenan – Regionala FoU-strategier för Norra Sverige Erik Bergkvist Rapportör EuropaForum.
Regionala miljömålsdagen 8 juni 2011 Lars Nyberg.
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot
Hållbar service i Västerbotten
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Uthållig kommun – vägvisare mot smartare energianvändning Maria Steinbach Lindgren Enhetschef Kalmar
Fossilbränslefri region
LANDSTINGSDIREKTÖRENS STAB Regional utveckling BILD 1 Resultat av enkät till landstingspolitiker
Energi Ylva Anger, Energiingenjör Teknisk förvaltning Fastighet.
Ett kontor med utsikt. 450 kontor i Europa En del av EU:s energipolitik Medlemmar i FEDARENE – Europeiska energikontorsföreningen.
Johan Sundqvist, Miljöchef
IEE2 - Utlysning för 2011 Cecilia Thapper Energikontoret Skåne Malmö
Energikartläggningscheckar
Energieffektiviserings- stödet aktuellt Olov Åslund.
Att arbeta inom Greppa Näringen Elin Einarson Rådgivarkurs Energikollen växthus, Nässjö 24 okt 2012.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Bidra till en hållbar tillväxt i Kalmar län – fler jobb och mer export göra att Kalmar län år 2030 inte har några nettoutsläpp av fossil koldioxid effektivisera.
Energieffektiviserings direktivet
Stöd till bredband.
Stöd för djurens välbefinnande 2014 överinspektör Essi Wallenius, Landsbygdsverket.
Landsbygdsprogrammet Främja sysselsättningen på landsbygden.
Energikartläggningscheckar - var hittar jag effektiviseringsmöjligheter?
Fokus III & UP-System AES-konferens i Katrineholm 7 maj 2009 Jörgen Sjödin & Lars Ingelstam.
Energieffektiviseringsstöd för kommuner och landsting Web-möte 17 juni 2010.
Välkommen till Företagsutbildningen 2013
Seminarium i Projektet Solenergi i stadsplanering och bebyggelse.
Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
Projektekonomi a. Projektering/konsultstöd resultatpåverkande 2011 ( : -) I årsredovisningen 2011 togs en kostnad om : - som projektering/konsultstöd.
Effektiva hemtjänstresor - Effektiv planering i hemtjänsten ger energieffektiva transporter Workshop 13 mars Uppsala.
ESP EnergiSparProgram Anders Johansson Projektledare.
Stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting Anna Green, Miljöenheten.
Rehabiliteringsmedicin Jönköping. Agenda Presentation Uppdraget RMPG Senaste minnesanteckningar 2009 Årsrapport 2010 Hur arbetar vi fortsättningsvis?
Ur regionens synvinkel En annan roll för staten (7.4) Punkt 2: Den nya rollen är att vara strategisk, drivande och samordnande. I denna ingår samspelet.
Energieffektivisering i fastigheter Mål i budgeten Preliminär nulägesanalys; vad har gjorts och av vem Energiingenjör som projektledare Handlingsplan Inte.
Energikartläggningscheckar från Energimyndigheten Energikollen rådgivarkurs 9-10 maj 2012 Elin Einarson Klimatenheten.
LOVA Lokala Vattenvårdsprojekt Statligt bidrag till lokala åtgärder för att förbättra havsmiljön Sofie Palmquist.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
PLANER. ÅTGÄRDER NÅR VI MÅLEN? ca 40 nyckeltal.
Energieffektiviseringsstöd, Pilotlänsuppdrag, Färdplan 2050 och Klimatsamverkan Skåne.
1 Energistöd som finns att söka Elna Helgesson Plan- och bostadsfunktionen Miljö och samhällsbyggnadsavdelningen.
Energieffektivisering PROEFF II Sk å nskt klimatm å l. Effektivare energianv ä ndning Energianvändningen i Skåne ska år 2020 vara 10 procent lägre än genomsnittet.
Nooil. Fossilbränslefri region Klimatmål för regional utveckling Med fokus på kommunala FASTIGHETER.
Nya Landsbygdsprogrammet
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten
Uthållig kommun i Kalmar län Möjligheterna att producera biogas från kommunalt avfall Emmaboda Stefan Svenaeus Regionförbundet i Kalmar.
Pilotlänens rundabordssamtal Sammanfattning av rundabordssamtal om energi- och klimatarbetet.
Energikartläggning i stora företag
Energikartläggning i stora företag
Incitament för energieffektivisering Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången.
Ekonomiska stöd för energieffektivisering från Energimyndigheten
Miljö och Innovations- Akademin Nanna Wikholm nanna
Stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting
Nätverk för energieffektivisering (EEnet)
EU:s energieffektiviseringsdirektiv
Energiomställning Vad händer nationellt, regionalt och lokalt
Presentationens avskrift:

Energieffektiviserings stöd Förordning (2009:1533) om statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting Föreskrift 2010:1

Bakgrund och syfte med stödet Övergripande syfte är att genomföra de lönsamma åtgärder för energieffektivisering som finns i kommuner och landsting! Den offentliga sektorn ska vara en förebild inom energieffektivisering (EU-direktiv 2006) Stärka det lokala och regionala energiarbetet för att bidra till nationella och internationella mål

Vad får man stöd för? Strategiskt arbete med energieffektivisering ur ett systemperspektiv i den egna verksamheten Egen tjänst eller konsult, utbildning, info Krav att arbeta med egna fastigheter och transporter, kan även omfatta mer som org har beslutanderätt över t.ex. tillförd energi (systemperspektiv) Strategin ska omfatta hel- och majoritetsägda bolag Inte investeringar eller energideklarationer

Åtaganden 1.Fastställa en strategi för energieffektivisering - nulägesanalys - mål för år 2014 och år 2020 (MWh och %) - handlingsplan 2.Aktivt arbeta för att genomföra strategin och åtgärder 3.Genomföra minst två av de åtgärder som framgår av förordningen 2009:893 om energieffektiva åtgärder för myndigheter. (EU-krav)

Åtgärder enligt förordning Energimyndigheten kommer ta fram en handledning för arbetet utnyttja finansieringsinstrument för energibesparing, köpa in utrustning från energieffektiva produktspecifikationer köpa in utrustning med effektiv energianvändning i alla lägen, även i viloläge byta ut eller modifiera befintlig utrustning med den utrustning som avses i 2 och 3, utnyttja energibesiktningar och genomföra rekommendationerna i dessa köpa in eller hyra energieffektiva byggnader eller vidta åtgärder för att göra byggnader mer energieffektiva.

Hur stort är stödet för kommuner? Årligt stöd, om kommunen har mindre än invånare uppgår beloppet till kronor, invånare uppgår beloppet till kronor, invånare uppgår beloppet till kronor, invånare uppgår beloppet till kronor, eller fler invånare uppgår beloppet till kronor. Utbetalning sker för varje kalenderår i förskott. Måste söka innan 30/6 för att få hela årsbeloppet Varje kommun söker sitt egna stöd och gör egna åtaganden, vill man samarbete med andra kommuner går det bra men förutsättningar för detta sätts av samarbetsparterna själva.

Hur stort är stödet för landsting? Per år, om länet har mindre än invånare uppgår beloppet till kronor, invånare uppgår beloppet till kronor, invånare uppgår beloppet till kronor, eller fler invånare uppgår beloppet till kronor.

Uppföljning och rapportering Regleras i föreskrift Första rapporteringen utgörs av strategin inkl val av åtgärder (2011) Årlig rapportering av åtgärder och uppgifter som beräknas hos EM till effekter, t.ex. area, köpt energi, energikostnad och antal fordon ( ) Årlig rapportering av hur stödet använts ( ) Rapportering är krav för fortsatta utbetalningar

Återbetalning m.m. Energimyndighet får besluta att inte betala ut kommande stöd om mottagaren av stödet inte lämnar sin årliga rapport stödet har använts för något annat ändamål än det varit avsett för om mottagaren av stödet inte har följt det som man åtagit sig Obs! Att inte nå sina mål eller inte genomföra alla åtgärder är inte grund för att dra in stödet Mottagaren av ett stöd är återbetalningsskyldig om stödet har använts för något annat ändamål än det varit avsett för om mottagaren av stödet inte har följt det som man åtagit sig

Energimyndighetens roll Stöd och information Vägledning vad gäller styrda åtgärder Arbetet ligger organisatoriskt på enheten Uthållig kommun

Uthållig kommun Samma förutsättningar gäller för Uthållig kommun, Klimatkommunerna och andra kommuner och landsting Uthållig kommun omfattar ett djupare icke ekonomsikt stöd

Hur och när kan man ansöka? From 1/ E-kanalen (feb) eller blankett på webb Enkel ansökan, undertecknas av firmatecknare och skickas in med behörighetshandlingar Första årets stöd betalas ut då ansökan är beviljad Stödet räcker till alla!

Viktiga hålltider Söka innan 30 juni 201X för att få hela innevarande års stöd De som söker tidigare får längre tid att utarbeta strategin När strategin ska vara inne regleras i föreskrift, 30/3 nästkommande år för de som sökt innan 30/6, 30/9 nästkommande år för de som sökt efter 1/7 Rapportering framöver sker 31/3 årligen

Mer information EM´s webbplats, ingång Energiarbete i kommun, län och regionEnergiarbete i kommun, län och region Kommande nyhetsbrev, anmälan på webben Regionala informationsträffar under våren tillsammans med DHS