Marianne Fredriksson 1927-2007.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Svenska trubadurer Trubadur: Kan översättas: den som hittar på.
Advertisements

Elsa Beskow.
Välkommen till Sverige!!.
Författare Josefin Berntsson År 2013
Samtala om böcker.
februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
Några svenska författare och deras verk
Arbetshandledning i Finlands ev-luth. kyrka ”Til kildene” Nordisk konferanse om kirkelig arbeidsveiledning september 2010 Reykjavik.
Det glada 20-talet Efter första världskriget var människorna i Europa positiva till framtiden. Man trodde att det aldrig skulle bli några mer krig.
”Existensen föregår essensen!”
Sveriges första vetenskapskvinna
Selma Lagerlöf En författare i världsklass.
REVOLUTIONERNAS ÅR 1848 OCH DAS KAPITAL
Katolska kyrkan Läs sidorna
”Det finns inte mycket som kräver så noggranna förberedelser som ett improviserat tal.” och Winston Churchill, som sade dessa ord, borde veta. ~ klicka.
Herbjørg Wassmo.
Jenny Nyström.
Judendomen.
I taket lyser stjärnorna
Paradisets barn Av Jacques Prévert
Rättigheter under 1800-talet
Romantiken 1760 – 1840.
FOLKRÖRELSER På 1800-talet.
Journalister har ofta kontakt med forskare
Franska Revolutionen Med Elin och Filippa.
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
Att skriva efter en litteraturdiskussion
ATT BLI EN EXPERTLÄSARE.
Tove Jansson. Om… 9 aug 1941 i Helsingfors – 27 juni 2001 Författare & konstnär Mest känd för Mumintrollen Illustrationen i bl.a. Tolkiens Bilbo & i Lewis.
Alice josefsson Författar - & bokprojekt, 8A 2011.
Birgitta Birgersdotter föddes ca 1303 i Finsta. Hon kom att kallas
Tony Sundström Langlet
En guide för arbeten i SO
”Böckernas bok” ”Den heliga skrift” ”Guds ord”
Franska Revolutionen Med Elin och Filippa.
Jesus liv Jesus föds för cirka 2000 år sedan
Sveriges första kvinnliga nobelpristagare
Lite skolhistorik?.
”All offentlig makt utgår från folket”
Grej of the day Ledtråd: dagbok, gömd.
Esperanda Santana Lopez
Begreppet Var i begreppets begynnelse ett nedsättande ord. Feminist var en person som inte anpassat sitt beteende och uppförande till de normer som ansågs.
Beskrivningar. Måla en bild…… eI ord för den som läser eSätt dig in i situationen och tänk efter vad du ser, hör, känner osv…
Upplysningen Daniel Defoe
Kleopatra (69 f.Kr-31 f.Kr).
Lorem Ipsum, andra fristående delen i romansviten om skuld, försoning och återhätmning. Vi följer karaktärerna från ”Ingmar Bergman kände aldrig skuld”.
Genrer som skräck och deckare…
En författare som blev en svan
En dynamisk matresa Carola Lind. En bok med 9 recept per dag. Totalt 63 recept, från billigt och lätt till lätt men lite dyrare.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Norge.
Skapande skola Kyrkskolan. Pengarna som tilldelats Kyrkskolan har använts till författarbesök. År 1-3 har haft besök av Helena Bross vid två.
Det var en gång....
En genre i litteraturen
Vad blir bedömt? Läsa Läsa Visa läsförståelse, göra sammanfattningar, diskutera budskap och se kopplingar till samtid. Skriva Skriva Skriva olika texter.
Renässansen WILLIAM SHAKESPEARE MACBETHMYTEN LEONARDO DA VINCI
Veckans fördjupning handlar om en känd barnbok som görs om i en serietidning. Kan du gissa vilken bok det är? Lös rebusen för att få en ledtråd.
Biografi Född 1967 alltså 46 år idag Svensk författare Fokuserar mest på att skriva ungdomsböcker, men även barnböcker och dikter.
När jag var liten fanns det BÖCKER hemma hos oss Mamma LÄSTE HÖGT och jag LÄSTE SJÄLV Vi PRATADE om böckerna vi båda hade läst.
Centrala teman – vilka var dem?  Gud är en kärleksfull gud  Gud förlåter den som ber om förlåtelse.  Älska din nästa  Människovärdesprincipen; varje.
När jag var liten fanns det BÖCKER hemma hos oss Mamma LÄSTE HÖGT och jag LÄSTE SJÄLV Vi PRATADE om böckerna vi båda hade läst.
Konsten att läsa skönlitteratur
Astrid Lindgren Och Pippi Långstrump.
Novellanalys.
Gunilla Bergström är författare till alla böcker om Alfons Åberg.
Kristendomen.
Några ord från författaren När jag fick frågan om jag kunde tänka mig att skriva en till lättläst bok bestämde jag mig för att skriva en lättsam och rolig.
Astrid Lindgren.
Dag Justin Vilket intryck får du av En? Justin? Rhiannon?
Henrica Danielsson, Forsheda skola 7-9, Forsheda –
Presentationens avskrift:

Marianne Fredriksson 1927-2007

Marianne Fredriksson

Bakgrund Född och uppvuxen i arbetarmiljö i Göteborg, där också boken ”Simon och ekarna” (1985) utspelar sig. Svensk författare och journalist som började sin bana som nyhetsreporter på kvällstidningen Göteborgsposten. Rekryterades senare till Svenska Dagbladet där hon startade den legendariska Idagsidan på 1970-talet. Debuterade ganska sent, som 53-åring år 1980, med ”Evas bok” som ”bara kom till henne” under meditation.

Skrev mycket om barn- och vuxenpsykologi samt sexologi. Intresserade sig för psykoanalysen – vilket också syns i ”Simon och ekarna”. Intresset för psykologi ledde henne vidare till frågor kring andlighet och mystik. Både i romanerna och i den journalistiska karriären formulerade hon en känslostark feminism som handlade om att återupprätta kvinnors respekt för sig själva.

Marianne Fredriksson har beskrivit sitt skrivande som en intuitiv och ömtålig process som hon inte kunde redigera särskilt mycket efteråt. Hon fick ofta negativ kritik av det litterära etablissemanget, men älskades av hundratusentals läsare. Hennes femton romaner finns översatta till 47 språk.

Många av Marianne Fredrikssons böcker har bibliska teman, t. ex Många av Marianne Fredrikssons böcker har bibliska teman, t.ex. trilogin ”Paradisets barn”, ”Enligt Maria Magdalena” och ”Syndafloden”. I ”Simon och ekarna” knyts trådarena i Marianne Fredrikssons liv samman: intresset för utvecklingens psykologi, myterna från Tvåflodslandet, människorna i det svenska folkhemmet och naturen i hennes barndomsland.

Sidensvansarna har en viktig symbolisk betydelse i Simon och ekarna.