Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

FOLKRÖRELSER På 1800-talet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "FOLKRÖRELSER På 1800-talet."— Presentationens avskrift:

1 FOLKRÖRELSER På 1800-talet

2 Folkrörelser Folkrörelserna har lett till mycket, bättre arbetstider, jämställdhet, nykterhet och mycket mer. Skapade av helt vanliga arbetare som inte fått sin vilja igenom genom att vara själv, så de gick ihop i grupper. Folkrörelser skapades ofta av kvinnor, fattiga och arbetare som ville förändra. Folkrörelse är en grupp med mycket frivillighet och som vill nå sina stora mål. Folkrörelser kallas stora föreningar eller organisationer som bildats av människor med vilja att förändra något som de tycker är dåligt i samhället.

3 Arbetarrörelsen & Frikyrkorörelsen
Den äldsta folkrörelsen är frikyrkorörelsen, de ville förnya den svenska statskyrkan. Kyrkan gjorde motstånd mot förändringar, så anhängarna till rörelserna bildade egna religiösa samfund. Största frikyrkorna i dag är pingströrelsen och Svenska missionskyrkan. Arbetarrörelsen, samlande benämning på arbetares politiska och fackliga organisationer, socialdemokratiska eller kommunistiska. Föddes i Storbritannien under tidigt 1800-tal, men fick inte egen organisation förrän 1900

4 Nykterhetsrörelsen &Kvinnorörelsen
Nykterhetsrörelsen skapades av kvinnor som var less på att deras män kom hem fulla. Medlemmarna måste lova att helt och hållet avstå från alkohol. Den svenska nykterhetsrörelsen har sina rötter i USA Kvinnorörelse är en politisk rörelse som arbetar för att kvinnor ska vara jämställda med män Föreningarna krävde bland annat att kvinnor skulle ha rätt att utbilda sig och arbeta utanför hemmet. De ville också att kvinnor skulle ha rätt att äga och ärva på samma sätt som män och att de skulle ha rösträtt. Nu heter nykterhetsrörelsen IOGT-NTO och hade 2007 ca medlemmar.

5 Viktiga personer Sophie Adlersparre arbetade på 1800-talet för att kvinnor skulle få samma ställning som män. Hon är en av de viktigaste personerna i Sverige som arbetade för det under den perioden. Startade flera organisationer för att t.ex. kvinnor skulle få bättre förutsättningar. Fredrika Bremer var en av de första kvinnorna i Sverige som arbetade för kvinnornas rättigheter. Under sin livstid fick Fredrika Bremer uppleva vissa förbättringar för kvinnorna.

6 Fortsättning personer.
Bremers författarskap hör till realismen och fokuserade ofta på vardagslivet. För eftervärlden har Bremer framstått som den svenska pionjären för kvinnorörelsen. Hon föddes 1801 och dog 1865. Författare som på 1800-talet arbetade för kvinnors rättigheter.

7 Frågor Varför bildades folkrörelser? Vad ville kvinnorörelsen?
Vilken var den äldsta rörelsen? Vilka bildade oftast folkrörelserna?

8 FRIKYRKOFÖRBUNDET KVINNORÖRELSEN NYKTERHETSRÖRELSEN ARBETARRÖRELSEN Källa: Ne.se


Ladda ner ppt "FOLKRÖRELSER På 1800-talet."

Liknande presentationer


Google-annonser