Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sveriges första vetenskapskvinna

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sveriges första vetenskapskvinna"— Presentationens avskrift:

1 Sveriges första vetenskapskvinna
Eva Ekeblad Sveriges första vetenskapskvinna

2 Hur allt började Eva och hennes väninnor, brukade träffas på middagar om kvällarna. De pratade om saker som kläder och smink. Alla var de missnöjda med denna tidens smink, eftersom det gav dem utslag och sår. Och ingen av dem gillade något av det som bjöds till dricka. Evas väninnor hotade med att sluta dyka upp på Evas middagar om de inte fick något godare att dricka. Eva började experimentera för att få fram något nytt, efter många försök lyckades hon. Hon kom på att man kunde göra brännvin av potatisen. Efter sin upptäckt somnade Eva med ansiktet i potatismjöl och när hon vaknade senare var hon helt vit i ansiktet. Hon bjöd sina vänner på brännvinet, de uppskattade det mycket. Sedan frågade de hur Eva fick sitt ansikte så vitt, och Eva berättade om mjölet. Så hade hon uppfunnit ett nytt smink också.

3 Eva dog den 15 maj 1786 i Lidköping, 61 år gammal.
Eva Ekeblad Eva föddes 10 juli 1724 i Stockholm. Hon var dotter till riksrådet Magnus Julius De La Gardie och hennes mor var Hedvig Catharina Lillie. År 1748 blev Eva den första kvinnan som blev invald som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien. Hon hade kommit på att man kunde göra brännvin av potatis samt stärkelse och puder. Hennes prover och beskrivningar skickades för undersökning till de två vetenskapsmännen Jonas Alströmer och Jacob Faggot som tyckte att upptäckterna var användbara. Eva deltog aldrig i tillställningar med dem andra uppfinnarna, hon nöjde sig med att skicka in nya forskningar och idéer. Eva dog den 15 maj 1786 i Lidköping, 61 år gammal.

4 Eva och Claes Den 26 januari 1741 vid 16 års ålder gifte
sig Eva med riksrådet, Greve Claes Claesson Ekeblad. Claes var ofta frånvarande och Eva ansvarade för godsens förvaltning, och övervakade fogdarna. Deras hem, det Ekebladska palatset i Stockholm, blev ett kulturellt samlingsställe. Tillsammans fick de 7 barn, Claes Julius (66 år) Hedvig Catharina (66 år) Eva Magdalena (77 år) Beata Charlotta (23 år) Agneta Sofia (74 år) Ebba Maria (87 år) Brita Lovisa (död 2 månader gammal)

5 AV: Linnéa & Emmy Hjortsbergskolan 2012, 6D


Ladda ner ppt "Sveriges första vetenskapskvinna"

Liknande presentationer


Google-annonser