Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gunilla Bergström är författare till alla böcker om Alfons Åberg.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gunilla Bergström är författare till alla böcker om Alfons Åberg."— Presentationens avskrift:

1 Gunilla Bergström är författare till alla böcker om Alfons Åberg.

2 Gunilla Bergström Föddes 1942 i Göteborg.
Journalistexamen 1966 vid Journalist-institutet där. Anställd som journalist bland annat vid Dagens Nyheter och Aftonbladet i Stockholm. Sedan 1975 författare och illustratör på heltid. Fick Regeringens Guldmedalj 2012 Alfons har blivit en doktorsavhandling

3 Sedan 1971 har Gunilla skrivit ett 40-tal barnböcker som hon även illustrerat. Själv ser hon sig mer som tecknare än som författare. Dessutom har hon dramatiserat många av sina berättelser för teater och skrivit en rad barnvisor tillsammans med bl.a. Georg Riedel. Hon har också arbetat med scenografi och dockteater. Från 1997 till 2013 var Gunilla medlem i Svenska Barnboksakademien.

4 Alfons Åberg Alfons är en liten kille som bor med sin pappa i ett höghus. Man får aldrig riktigt veta var hans mamma är. Han har en låtsaskompis som heter Mållgan. Han har riktiga kompisar om heter Milla och Viktor. Hans katt heter Pussel.

5 Gissa hur många Alfonsböcker det finns!
Det finns 29 olika böcker om Alfons. Böckerna har översatts till 30 olika språk. Den första boken skrev Gunilla 1972, för 43 år sedan. Det är boken som heter God natt Alfons Åberg.

6 God natt, Alfons Åberg – 1972 Aja baja, Alfons Åberg Raska på, Alfons Åberg Alfons och hemlige Mållgan Vem räddar Alfons Åberg? Listigt, Alfons Åberg Alfons och odjuret Är du feg, Alfons Åberg? Var är bus-Alfons? Vem spökar, Alfons Åberg? Lycklige Alfons Åberg Alfons och Milla Kalas, Alfons Åberg! Hokus pokus, Alfons Åberg! Bara knyt, Alfons! Vad sa pappa Åberg? Där går Tjuv-Alfons! Mera monster, Alfons! Hurra för pappa Åberg! Näpp! sa Alfons Åberg Flyg! sa Alfons Åberg Osynligt med Alfons Hur långt når Alfons? Alfons och soldatpappan Alfons med styrkesäcken Skratta lagom! sa pappa Åberg Andra böcker om Alfons Alfons egna saker Alfons tycker om Alla möjliga Alfons Mera miner med Alfons Trall-fonsar Lösgodis - En påse till Lösgodis - Fickan full Alfons ABC

7 Bill och Bolla Gunilla har två vuxna barn som var förebilder till Bill och Bolla i rimböckerna ”Ramsor och Tramsor, om Bill och Bolla” samt ”Tokigt och Klokigt – mera rim om Bill och Bolla”. Böckerna handlar om att få en annorlunda familjemedlem.

8 Bill får en lillasyster
Bill får en lillasyster. Bolla växer för var dag, men inte till förståndet. Hon blir på sitt eget vis och inte lik någon annan. Berättelsen handlar om Gunilla Bergströms egna barn Pål och Boel, ”han så klok och hon en stolla”. Boel är utvecklingsstörd, och rimmen berättar om hennes liv när hon var 3–4 år.

9 De har blivit närmast klassisk bredvidläsning på lärarhögskolor och pedagogiska institutioner, men är lika roliga och rörande för precis vem som helst Böckerna om Bill och Bolla har blivit tecknad film, dvd och flera teateruppsättningar.

10 Filmer https://www.youtube.com/watch?v=HaZDqsxqBsA


Ladda ner ppt "Gunilla Bergström är författare till alla böcker om Alfons Åberg."

Liknande presentationer


Google-annonser