Detta är en presentation av hur vi på Luossavaaraskolan arbetat med vårt ITisprojekt som handlar om droger och drogberoende.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Vad kan jag göra som förälder - om alkohol, unga och föräldraskap Ett föräldrastödsprogram utvecklat av Örebro Universitet Copyright © Nikolaus Koutakis.
- en positiv och realistisk självbild
Ungdomars drogvanor 2011 Undersökning bland årskurs 9
På en utflykt till havet ser vi att barnen visar ett stort intresse för vattnet, sanden och allt som går att upptäcka stranden. Det som väckte vårt intresse.
Här kommer lite bilder på vad vi har gjort i klassen.
Kamratstödjar konferens 5/ Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick.
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
Så här har vi haft det under våren En presentation av vad klass 3 på Krika Bygdeskola har gjort under vårterminen 2001.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Pronomen.
Källbystugans kvalitetsarbete
Läsfrämjande inom studieförbunden Kultur i Väst
Ulla Forsberg Marco Suares Fårdala skola, Tyresö kommun
VI SKA FÖLJA OLLE EN HELT VANLIG DAG I SKOLAN FÖR ATT SE VAD HAN GÖR MED SKOLANS DATORER.
Lära sig läsa, skriva och räkna med datorn som första verktyg.
Storyline Storyline är en pedagogisk metod och ett pedagogiskt förhållningssätt som ursprungligen utvecklades i Skottland 1965 fick Skottland en ny läroplan.
KULTURSKOLA 2009 Marknadsundersökning 2006 Musik och Dansskolan.
Mål och betygskriterier
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2010
Att hålla en presentation
Skriv till jag säger stopp, sen läser ni upp.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Kompetensutveckling Med PIM
Hej och välkomna!.
Nya utvecklingssamtal
FRAMTIDSBARN IV Detta är... En fortbildning av pedagoger mot ett forskande arbetssätt med IT-stöd.
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Hur arbetar vi och vad har vi gjort hittills?
Stimulansbidrag Tidiga insatser Boo Gårds skola Förskola och skola Malin Rinman.
Information till föräldrar Madenskolan Hösten 2014
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Bakgrund! Piteå kommun skall lägga om strukturen i det befintliga nätverket. Det kommer att gå från tre system som löper paralellt med varandra till ett.
Målområde 10: Goda matvanor och säkra livsmedel Trender och förändringar Ammade barn vid 4 och 6 månaders ålder: Variationerna i amningsfrekvens är stora.
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014 Kerstin Angberg-Morgården, 11 juni 2014 Energisamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Dokumentation av PRAO med hjälp av digitalt berättande
Skolutveckling via digitala medier
Av: Ninni Byrestam. Eleverna (faddrarna) i klass 3A fick ett uppdrag… Välj en bok som du tror att ditt fadderbarn tycker om. Öva på att läsa boken med.
Entreprenörskap + Studie- och yrkesvägledning
Välkomna till föräldramöte Skarpnäcksskolan år 5
Annika Hultén Vem skriver vad till vem och i vilket syfte? Några källkritiska tips när du använder nätet.
A. BOIJ AB Idé- och produktutveckling © 2009 Anita Boij Bild 1 av 41 F A L K Ö P I N G Ungdomars hälsa och drogvanor 2008 Undersökning bland niondeklassare.
Mörbylånga kommun Styrkort 2015 Torslunda Fritidshem Idéernas Paradis.
Debattartikel.
Kapitel 2 sid S 75. Det liv man lever och den livsstil man väljer handlar mycket om hur stor motivation man har. Vissa vill motionera och röra på.
Mål, kunskapskrav och LGR-11
10 år med Liv & Hälsa ung Hur mår niondeklassare i Sörmland? Källa: ”På väg mot Sveriges Friskaste län år med Liv & Hälsa ung Hur mår niondeklassare.
Sammanställning av enkätsvar ang
Sammanställning av enkätsvar med familje- och fritidsknytning från drogvaneundersökningen åk 9, mars 2009.
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Källa: ”Alkohol Narkotika Dopning Tobak resultat ”
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Temaområde 1 Ledarskap i skolan – att leda lärande.
I Umeå har 3711 elever svarat. 84 % av det totala antalet elever. På Carlshöjdsskolan, åk 7-9, har 127 elever av totalt 147 svarat.
STUDENTREKRYTERING.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Folkhälsoenheten Elevundersökning om tobak, alkohol och narkotika Åk 9 och Gy 2 Genomförd vårterminen 2010.
(använd bildspelsläge) Så här fyller du i omdömesformuläret
HEJ KAMPANJ Öka antalet positiva möten på skolan
Ett samarbete mellan biologi, BILD och idrott och hälsa
11 stycken praktiska övningar i
Länsrapport Värmland Gymnasiet åk 2
Länsrapport Värmland Årskurs 9
Presentationens avskrift:

Detta är en presentation av hur vi på Luossavaaraskolan arbetat med vårt ITisprojekt som handlar om droger och drogberoende

Organisation b Deltagare: 69 elever i åk elever i åk b Lärare: Gunilla Malmgren -Baafi SOGunilla Malmgren -Baafi SO Jeanette KuoppaMa/NoJeanette KuoppaMa/No Irene SvonniMa/NoIrene SvonniMa/No Raija NikkinenEng/SpRaija NikkinenEng/Sp Mariann HanssonSv/EngMariann HanssonSv/Eng Lillemor CarlssonTy/IdrottLillemor CarlssonTy/Idrott Lars JonssonSpråkval Sv/Eng + datoransvarigLars JonssonSpråkval Sv/Eng + datoransvarig

Hur vi har valt att arbeta

b Alkohol b Narkotika b Tobak

Projektidè b Ett gemensamt arbetsområde b Intresseval b Ämnesintegrerat b Åldersintegrerat b Internet b Ordbehandling b Öppet Hus b Fortsatt arbete på skolan

b Förbättra våra datorkunskaper b Lära oss arbeta med mmlab. b Hantera och bearbeta bild, text och ljud b Arbeta årskursintegrerat b Arbeta ämnesövergripande b Arbeta med datorn som ett naturligt redskap b Öka kunskapen att finna fakta på Internet b Få ökad kunskap om ANT och dess faror

Stöd i styrdokument b Lokala skol- och barnomsorgsplanen s 12 b ”En satsning till två tusen” s 3 och 9 b LPO 94

INTRESSEOMRÅDEN -alkohol -tobak -narkotika HUVUDGRUPPER -elever väljer efter intresse GEMENSAM SAMLING -information

GRUPPINDELNING AV LÄRARE -ansvarsområde -elevgrupper SAMLING I RESPEKTIVE GRUPP -elever delas i mindre grupper ARBETSPLAN AV ELEVER -ansvarig lärare godkänner

FAKTAINSAMLING BEARBETNING SAMMANSTÄLLNING ÖPPET HUS -utställning -teater -fikaförsäljning UTVÄRDERING

TOBAK Vi startade med att ”brainstorma” komma med idéer om vad eleverna var ntresserade av att arbeta med samt hur vi skulle arbeta. Eleverna gjorde sedan upp en arbetsplan för sitt arbete i gruppen. Den planen visade de sedan för oss lärare som skulle godkänna den innan de fick fortsätta. Eleverna sökte fakta på Internet, biblioteket, uppslagsverk, fack böcker, intervjuer och via enkätundersökningar Redovisningen skedde i form av stora affischer som eleverna berättade kring

Tobak forts. Det finns olika arter av tobak. Den viktigaste är Virginia tobaken som kommer från Sydamerika, Mexiko och Västindien. Tobaken plockas när bladen gulnar. Sedan torkas den. Till röktobak måste den också jäsa först. I cigaretter finns ljus Virginia, Burley samt lite orientalisk tobak i olika blandningar. Tobaken skärs, blandas och aromämnen tillsätts. Sedan packas tobaken i små pappersrör. I snus finns orientalisk och turkisk tobak som röktorkas i lådor. Torkningen tar två månader. Under tiden förändras bladen och får sin speciella arom. Till slut maler man den och tillsätter vatten och olika kryddor.

Chef på tobaksbolaget sjuk av rökning På 60-talet var Hans Kallin marknadschef på Svenska Tobaksbolaget. Han var då ansvarig för reklamen för cigaretter. Själv rökte han flera paket per dag, och såg inga faror i det. Idag är han svårt lungsjuk och andas med hjälp av syrgastuber. Och han erkänner att tobaksreklamen på 60-talet var lögnaktig. Egentligen vill Hans Kallin stämma tobaksbolaget Swedish Match för att cigaretterna gjort honom sjuk. Men hans advokat har avrått honom för att göra det. Han är helt enkelt för sjuk för att orka med det. Vi håller med - det är helt sjukt alltihopa! Per Lagerström

Detta var exempel på vad eleverna valt att presentera

Teater b Grupp: b Grupp: elever som har valt drama i Elevens val b Manusskrivande b Öva b Öva pjäs b Övning b Övning varvas med värderingsövningar b Spela b Spela upp för andra klasser upp på Öppet Hus för föräldrar

ANT-projektet gav * kunskaper om ANT * ökade datorkunskaper * samarbete över klassgränser * varierat arbetssätt

Elevutvärderingar Vad lärde vi oss om: Vad lärde vi oss om: b ANT ? b att använda datorer ? b söka kunskap på internet ?

Ökade datorkunskaper ? Naturligare med datorn i skolan? Förbättrade datorkunskaper? Ökat intresse för IT ?

Mina datorkunskaper ökade Elevsvar: ant. elever % stämmer inte alls stämmer delvis 8 12 stämmer 1 2

Efter ANT-projektet känns det naturligare för mig att använda datorn i skolarbetet elevsvarant. elever%: stämmer inte alls 4874 stämmer delvis 1320 stämmer 46

Intresset för att söka på internet ökade Elevsvarant. elever% stämmer inte alls4569 stämmer delvis17 26 stämmer 35

@ Vi har kommit olika långt i vår Alla har lärt sig något nytt från sin Lyckades lösgöra tid för projektet med halv- och Kunskap om droger har Eleverna i olika klasser har lärt känna varandra Projektformen fungerade ej för alla Datoranvändandet har ej ökat Bra att söka lämpliga Internetadresser i Föräldrarna uppskattade Öppet Hus-kvällen

vill jag ge till lärare och elever i åk 7-9 på Luossavaaraskolan. Tack för en mycket givande kväll med temat Droger. Som förälder fick man en bra insikt i detta ämne. En extra ros till flickorna och pojkarna i åk 7, som framförde en pjäs, som både roade och berörde. Ni var professionella! Imponerad förälder NSD b