Samråd Vad en Tävlingsledare bör känna till Fråga: Vad är samråd.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hösten 2011 Nortech Telecom
Advertisements

En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
En översyn av riksintressen pågår
Margaretha Svenning Debatten om allemansrätten har varit intensiv … Naturvårdsverket uppdrog åt Margaretha Svenning och Klas Sandell att utreda allemansrättens.
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Förändring och kunskapsunderlag Krister Olsson Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
Våren 2009 Beskriv ett land Mathias Ahrn Jan-Eije Hammaräng.
Lantmäterimyndigheten
Kulturmiljöfrågor i PBL
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
Hamnskydd Klicka på knappen i högra hörnet för att starta övningen
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Restaurering och Miljöbalken (MB) Magdalena Lindberg Eklund (vattenverksamhetsgruppen på Länsstyrelsen) Vad är vattenverksamhet? Måste man söka tillstånd?
Magnus Edström Vattenhandläggare Miljöenheten/Länsstyrelsen
Demokrati och hur Sverige styrs
Fysisk planering Arrie dammar – tre kommuner o en region Kristina L Nilsson Arkitekt, Tekn.dr, universitetslektor Inst. för Landskapsplanering Ultuna
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
TOUR DE HALLAND juli juli 2012.
Tävlingsledare och Tävlingskontrollanter Mot världen bästa arrangemang!
Inledning Initiativet till värdegrundsarbetet kommer från de tio medverkande idrotter i Göteborg som började diskutera möjligheten för barn att prova flera.
Orienteraren värnar allemansrätten Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång Oktober 2012.
Får jag lov? Om planering och byggande
MKB-processen i infrastrukturprojekt
Vem ansvarar för miljön?
På säker grund för hållbar utveckling Vem gör vad, hur och varför? Informations- och diskussionsdag om förorenade områden.
Skyltar, tillstånd och tillsyn
DEN NYA KAMERALAGEN.
Riksantikvarieämbetets arbete med kunskapsunderlag Krister Olsson Kristin Lindgren Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
Arrangörerna värnar om miljön Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång Oktober 2012.
Tävlingsregler och anvisningar
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Kompensationsåtgärder för natur och rekreation
Länsstyrelsens fyra roller i samhällsplaneringen
Miljöskador.
Historia och innebörd.  …en rätt för alla människor att färdas över privat mark i naturen och att tillfälligt uppehålla sig där.  Men… … med rätten.
Orienteringen sker på naturens och samhällets villkor Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång Oktober 2012.
Krav på privata aktörer i välfärden SOU 2015:7
DOM FÖRBIFART STOCKHOLM Carolina Gustavsson Fredrik Bonde 1.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Risk- och sårbarhet för dricksvattenförsörjning Boden den 9-10 mars 2010 Länsstyrelsen om vattenskyddsområden Malin Andersson Länsstyrelsen i Norrbotten.
Parallellt seminarium Ett rikt växt- och djurliv – introduktion  Vad har hänt hittills & vad händer härnäst?  Vad är miljömålet Ett rikt.
Träff Miljökonsulter Rune Brandt. Miljöskydd Länsstyrelsen Miljöinspektörer kommun Branschspecifik TVL Länsmiljöträff Miljöchefer 2 ggr/år.
Friluftsliv - isvett Var aldrig ensam på isen
Ortsutveckling Skebokvarn Välkommen! Stormöte 18 november 2013.
ALLEMANSRÄTTEN Orienteraren värnar allemansrätten
FV delvis också repetition
Göteborgs skärgård hotas bli ett militärt skjutfält!
Luleå 2050 – från vision till verklighet
Principer för utredningar av oegentligheter
Bild 1 EXAMENSARBETET KANSKE STARTEN PÅ DIN NYA KARRIÄR…
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
Målkonflikter om skogens sociala värden? Politiska målsättningar Skogen och skogsmarken ska utnyttjas effektivt och ansvarsfullt så att de ger en uthålligt.
Länsstyrelsens nya uppdrag insatser för asylsökande m.fl.
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Integritet läroplansanalys.
Detta är havsplanering
Hållbar framtid Hopp och framtidstro Avdelning: År:
Detta är havsplanering
Friluftsliv och orientering år 7-8 Planering ämne/n och årskurs
Miljömålen består av tre slags mål
Ledningar i kommunal mark & ”Utbyggnadslagen” Nätverket SAK 4 maj 2017
Nationellt genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter
Energiförsörjningen och miljön
Miljömålen består av tre slags mål
Presentationens avskrift:

Samråd Vad en Tävlingsledare bör känna till Fråga: Vad är samråd

Samråd SOFT:s Markpolicy Mark är en förutsättning för att bedriva vår idrott Tillgången till mark är en grundläggande förutsättning för att vi inom orienteringsrörelsen även i framtiden ska kunna bedriva vår idrott. Tillgång till mark är dock inte en för alltid given självklarhet. Allemansrätten ger oss möjligheten att orientera, men den ställer också krav på hur vi formar vår verksamhet. I den svenska naturen finns goda förutsättningar att bedriva orientering. Detta är något som vi orienterare värnar om. Vår omvärld förändras, exempelvis vad gäller synen på äganderätt, miljöns betydelse och värnande av växt- och djurliv. Denna utveckling och förändring pågår ständigt. Det är viktigt att orienteringssporten utvecklas i harmoni med dessa förändringar. Vi som naturälskare kan se och förmedla vad som händer runt oss och se möjligheterna i ett långsiktigt hållbart nyttjande av naturresurserna i en natur som berikar oss alla till kropp och själ. Tips läs på SOFT:s hemsida Allemansrätten och orienteringAllemansrätten och orientering

Samråd Zonindelning och datumgränser Begränsningar av verksamheten under delar av våren i samband med höstens älgjakt. Till skydd för djurlivet under den känsligaste delen av barnkammar- tiden har Naturvårdsverket fastställt en vårdatumperiod (period 1). Under denna tid får vi endast ha föreningsinterna arrangemang. I norra delarna av landet är förhållandena delvis annorlunda men även här begränsas verksamheten. Under veckorna före (period 2) och efter (period 3) vårdatumperio- den gäller särskild hänsyn som medför bland annat krav på val av område och banläggning samt begränsning av arrangemangets storlek.

Samråd Miljöbalken Miljöbalken är den lagstiftning som reglerar hur vi får förhålla oss till natur och miljö. I miljöbalken finns krav på den som använder naturen för organiserad verksamhet. Enligt dess portalparagraf skall orienteringsverksamhet därför utvecklas med insikten att naturen har ett skyddsvärde. Statens organ att övervaka detta är Länsstyrelsen Enligt Naturvårdsverkets Allmänna Råd ska Länsstyrelsen informeras i god tid inför kartritning och arrangemang som förväntas samla fler än storleksord- ningen 150 deltagare. Information ska även lämnas inför revidering av befintlig karta som varit i vila. Notera att miljöbalken säger att den som orsakar en störning skall även visa hur skadan kan minimeras! Man ansöker om tillstånd hos Länsstyrelsen för det område där arrangemanget går. De har mycket olika krav på underlag. De enklaste kraven är att OF sammanställer tävlingsområden och program. De svåraste kräver ansökan med kraftig dokumentation, utnyttjande av Länsstyrelsens egna kartor och praktisk besiktning tillsammans. Tips läs anvisningen TA 401 Samråd och hänsyn eller SOFT:s Markfrågor TA 401 Samråd och hänsyn Markfrågor

Samråd Övriga tillstånd I stadsnära miljö kan man komma att tangera begreppet ”Offentlig plats”. En offentlig plats är en väg, gata, trottoar, park eller liknande som är upplåten för allmänheten. Platsen ägs ofta av kommunen. Delar av marken, till exempel en trottoar, kan ha en privat markägare. Ett generellt tips är att då man kan förvänta sig någon anmälan från närboende skall man söka tillstånd. Grupparbete: Hur kan man ta reda på vilka tillstånd man behöver och av vem