Vem får göra vad? Det är verksamhetschefens ansvar att leda arbetet och fördela arbetsuppgifterna med hänsyn till behovet av kompetens och yrkeserfarenhet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skola och arbetsliv i samverkan
Advertisements

Innehåll utbildning inför delegering
Patientsäkerhetslagen
Patientsäkerhetslagen
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Kartläggning av mas m.fl Åsa Borén enheten för uppföljning avdelningen för statistik och utvärdering.
Regler och lösningar för uppdragsutbildning
Välkomna! Förskrivarens juridiska ansvar kontra patientens egenansvar
Ledningskonferens för skolsköterskor, skolläkare med
Elevhälsans medicinska insats
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Struktur för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Samordnad individuell plan
…en del av vård och behandling
Om SOSFS 2005:28 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälnings- skyldighet enligt Lex Maria OH-version mars 2006.
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
En vård värd samverkan Femtio år av insikt.
Palliativ vård Hälso- och sjukvård i syfte att lindra lidande och främja livskvalitet för patienter med progressiv obotlig sjukdom. Vården innebär beaktande.
Föreståndares kompetens
Kandidatexamen Omfattning Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola.
Beslut i Riksdagen Betänkande 2013/14:UbU6 Vissa bestämmelser om legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Regeringens proposition.
Vad reglerna tillåter Organisation -stor frihet att anpassa
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan
Sjukgymnastik för äldre personer
Behov av habilitering och rehabilitering
Föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning av asylsökande m.fl. Föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning av asylsökande m.fl.
Med systematiskt arbetsmiljöarbete menas
Om SOSFS 2005:12 Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården OH-version februari 2006.
19 november 2014 Varför SIP ? 19 november
Normering, tillsyn, kunskap
Detta är God Vård.
Förtroendemannautbildningen
Regeringens proposition 2005/06:50 Strategi för ett samordnat arbete mot antibiotikaresistens och vårdrelaterade sjukdomar Smittskydd Halland
Ändra till startrubrik
SOSFS 2012:9 Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Föreskrifter är bindande regler.
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
Lars Asteborg, Medicinteknisk samordnare Tillsynsavdelningen
Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Rådet för funktionshinderfrågor 27 september 2012 Jan Terneby.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Patientjournallagen Ändamål
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
AVVIKELSER.
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Regionalt förbättringsarbete inom cancervårdkedjor Fredensborgs Herrgård
Fastställa dödsfall Utfärda dödsbevis
Landstingsdirektörens stab Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 ( Del 2; från 7 kap, 23 §) Träder i kraft den 1 januari 2011 Britta Svensson, oktober 2010.
Delegering Vem får delegera?
Detta är God Vård
Nu idag 7 maj Kan ni?? Vad? Vem?
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Uppsala Finn Kronsporre och Simon Jernelöv, JP Infonet
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Att överlåta en arbetsuppgift Formell kompetens Reell kompetens Hälso och sjukvårdspersonal Vad innebär en delegering? Elisabeth C Ekman, medicinskt ansvarig.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 17 mars 2017 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Delegeringsutbildning
Kännetecknande för det goda arbetet
…en del av vård och behandling
Patientsäker vårddokumentation
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 23 mars 2018 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Branschrådet för tunnelbana och spårväg 25 oktober 2018
Till dig som ska utföra arbetsuppgifter på delegering i kommunal hälso- och sjukvård
Presentationens avskrift:

Vem får göra vad? Det är verksamhetschefens ansvar att leda arbetet och fördela arbetsuppgifterna med hänsyn till behovet av kompetens och yrkeserfarenhet. Verksamhetschefen svarar för att personalen har erforderlig kompetens. Arbetsfördelningen ska ske så att de grundläggande kraven i hälso- och sjukvårds-lagen (HSL 1982:763), tandvårdslagen och lagen om yrkesverksamhet (LYHS 1998:531) kan uppnås.

Vem får göra vad? Verksamhetschefen måste förvissa sig om att yrkesutövaren har relevant utbildning och kompetens för uppgifterna innan de eventuellt överlåts. Tydlig arbetsordning, riktlinjer för uppgifternas genomförande och kontinuerlig uppföljning är en förutsättning ur patientsäkerhetssynpunkt. Utveckling som innebär förskjutningar av ansvaret för arbetsuppgifter mellan olika yrkesgrupper får aldrig ske på bekostnad av patientsäkerheten.

Vem får göra vad? Delegering av arbetsuppgift till någon som saknar formell kompetens men som förvärvat reell kompetens för uppgiften: SOSFS 1997:14 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om delegering av arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård och tandvård

Vem får göra vad? Formell kompetens Enligt SOSFS 1997:14 ”legitimation för yrket eller godkänd högskole-utbildning som leder till yrkesexamen enligt särskild examensbeskrivning. Utöver sådan utbildning kan för vissa arbetsuppgifter kompetens förvärvas genom för yrket fastställd specialistutbildning eller genom särskilda kurser inom yrket”