Utvecklingsarbete Start 23 februari 2010 Janne Christoffersson SISU.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Allt kommunicerar om konsten att nå rätt målgrupp med rätt budskap.
Advertisements

På väg! GK & GDF & SGF i samverkan. Inom Svensk golf finns SGF,GDF och Klubbar. Idag sker inte ett optimalt samarbete med spelaren i centrum… Vi vill.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
Idrotten vill Idrottsrörelsens idéprogram Antagen av RF-stämman 2009.
Hammarö GK 2012.
Därför spelar svensken golf: Motion och hälsa 76,3% Umgänge med familj och vänner 67,6%. Gillar golf som idrott 59% Förbättra mitt spel 49,6% Personlig.
Barn och ungas delaktighet utifrån ett normkritiskt perspektiv •Mer än bara en bemötande fråga?
GUMBALDE GOLFKLUBB - JUNIORKOMMITTÉN BOX STÅNGA TELEFON: ”Goda exempel” Idrottskonferensen
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Att tala för att övertyga
Samordnad individuell plan
Hur blir man världsbäst? Ledarutveckling och läget i Golfsverige 2007 Johan Kannerberg Utbildningsansvarig SGF.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Gumbalde GK 2 april 2010 Mentometer 15 deltagare varav 10 från arbetsgruppen.
Demokrati och hur Sverige styrs
Vård- och äldreförvaltningen Vår gemensamma värdegrund
Mer flygsport till fler! Riksidrottsförbundet har av regeringen fått 500 miljoner kronor för satsningar på idrottens barn- och ungdomsverksamhet i det.
Mer idrott till fler! Riksidrottsförbundet har av regeringen fått 500 miljoner kronor för satsningar på idrottens barn- och ungdomsverksamhet i det som.
Hur blir man världsbäst? Ledarutveckling och läget i Golfsverige 2006 Johan Kannerberg SGF Anders HammarströmSGF.
RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott
TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.
Inledning Initiativet till värdegrundsarbetet kommer från de tio medverkande idrotter i Göteborg som började diskutera möjligheten för barn att prova flera.
”75% av alla IT-projekt misslyckas, även när tekniken fungerar” Workshop.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Värderingar En värdering är egentligen ingenting annat än en personlig uppfattning om hur bra eller dåligt någonting är eller om vad som är rätt eller.
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Ortsutveckling Bettna Stormöte den 9 oktober 2013 Välkommen!
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
2009 Verksamhetsinriktning I samband med RIM (Riksidrottsmötet) i Örebro 2007 fastställdes verksamhetsinriktning 2008 och 2009 för Riksidrottsförbundet.
Vision 2020/Danssporten vill ”På väg mot framtiden”
Västerbottens Idrottsförbund Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Välkomna till SDF DIALOG 2010.
DM läger 2013 Uppsala Slalom Klubb Björnrike
JH Skyttesportförbund Agenda VadTidVem Inledning/presentation 10 minJH SSF/Leif Fakta om idrottsrörelsen Sverige och i länet 30 minLeif JH.
Utvecklingsarbete! Om vi drar åt samma håll har vi chans att nå målet! Är alla överens åt vilket håll vi ska?
Danssporten Vill Värdegrund, vision och riktlinjer för svensk danssport.
Beslutsstöd i IdrottOnline en väg till en starkare idrott ? ”Siffror ljuger inte, om vi bara kan tolka dem”
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Projekt Svensk Cykel. Svensk Cykel = Allt som har med cykel att göra och som organiseras av Svenska Cykelförbundet.
 Sedan 1956  200 st aktiva spelare i 14 lag  en förening för både pojkar och flickor Ludvika Handbollsförening.
SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Medlem av RF, IDSF och WRRC Verksamhetsområde Distrikt och Centrala Projekt Distriktskonferens - handlingsplaner för SDF Arlanda.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Föreningskonferens Kvällens innehåll Bakgrund Idrottslyftet Idrottens stödorganisation till föreningar Er förenings utveckling.
UNF STÖDGRUPPER. Vad är en stödgrupp? (1) Vem vänder sig stödgrupper till? Vilka träffas i stödgrupper? Hur ser en stödgruppsträff ut?
Föreningsguiden Meningen med föreningen Ideell (idrotts-)förening
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
SÅ GÖR VI EN VERKSAMHETPLAN- UTIFRÅN SPF SENIORERNAS MÅL OCH RIKTLINJER 2.
Svensk Idrotts Studie- och Utbildningsorganisation.
Värdegrund. Presentation Syfte Värdegrund Presentation av workshop Utvärderingar Framtiden Summering Frågor Kontakt.
Förälder och ny som ledare. Svensk Idrotts värdegrund Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas rätt att vara med Rent spel.
Ny verksamhetsidé Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.
Verksamhetsplan Värdegrund Jönköpings Läns Skol Idrottsförbund skall stå för glädje, gemenskap och demokrati där alla skolidrottsföreningar.
Kick Off ungdomsserierna Barn- och ungdomsfotboll samlas under ett tak Kompisligan blir det nya namnet på barn- och ungdomsfotbollsmatcher i Sverige,
Ordförandekonferens 2015 Föreningsutveckling i samarbete med Upplands Fotbollförbund.
Vi är en förening med bred ungdomsverksamhet inom fotboll. Vi har 18 lag, 574 aktiva ungdomar, 3 seniorlag och totalt 1400 medlemmar. Det är fantaskiskt.
Välkommen. Föreningens utvecklingsområden Föreningsidé Vision – Mål - Policy Struktur Kommunikation Materiella resurser Medlemmar.
1 KIF:s AFF Black Knights Värderingar
Sunderby SK - en värdefull förening -. SISU Idrottsutbildarna – Sunderby SK Lilla Sundis Cup 2012 (fotboll) SSK:s styrelse Sprids till övriga sektioner.
Verksamhetsidé för Kalix Handboll Varför finns vi? För vems skull finns vi? Vad erbjuder vi? Vilka värden skapar vi? Verksamhetsidé Kalix HK är en förening.
Föräldramötes mall, Välkomna till en ny säsong i vårt underbara gäng!
Obbola IK.
V I S I O N Bättre, Starkare och Roligare Sigtuna IF Fotboll
”Valberednings- seminarium”
Hur skapar man ett bra samhälle med hjälp av civilsamhället?
Förälder och ny som ledare
VÄRDEGRUND/ SÄKERHET/ BEMÖTANDE
Idéseminarium för ungdomsledare Rubecks gymnasium 9 feb 2019
Att vara idrottsförälder FC Gute PF 05/06 18 mars 2018
Presentationens avskrift:

Utvecklingsarbete Start 23 februari 2010 Janne Christoffersson SISU

Bakgrund Enligt tidigare beslut och information på årsmötet 20091213 ska vi i Gumbalde GK revidera våra tidigare målsättningar. Grunden för detta är att skapa en vision och värdegrund för hela vår golfklubb. Det tänker vi nu göra under våren 2010 i samarbete med SISU Idrottsutbildarna. I det samarbetet kommer en arbetsgrupp ta fram ett förslag till vision och värdegrund för Gumbalde GK.

Svensk idrott - världens bästa - en satsning på idrottens gemensamma vision och värdegrund

Bakgrund Svensk idrott vill vara världens bästa idrott. Därför arbetar vi aktivt med att diskutera vår gemensamma vision och värdegrund. Det är viktigt att idrottens medlemmar förstår och lever efter dessa. På RF-stämman 2009 (idrottens riksdag) enades idrotten om en övergripande vision och värdegrund. En tydlig vision och värdegrund är viktigt för idrottens möjligheter att stärka sin position i samhället.

Utgångspunkter i satsningen: Vision Svensk idrott - världens bästa Värdegrund Bygger på fyra kärnvärden: Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas rätt att vara med Rent spel

Referenser (att luta sig mot) Idrotten vill Svenska Golfförbundet Gotlands Idrottsförbunds vision och riktlinjer för barn- och ungdomsidrotten

Svenska Golfförbundet Verksamhetsinriktning 2009 – 2012: Vision: ”Vi skapar världens bästa förutsättningar för golf” Detta innebär att: Vi ska vara världsledande inom internationell tävlingsgolf, Alla som vill skall ha en möjlighet att spela golf efter sina förutsättningar, Vi skall vara väldens bästa centralorganisation för att skapa mervärden för våra medlemmar

Gotlands Idrottsförbunds vision och riktlinjer ”Sveriges bästa barn- och ungdomsidrott som med ett lustfyllt, villkorslöst och engagerat deltagande skapar ett livslångt intresse”. Riktlinjer för barnidrott (upp till 12 år) Riktlinjer för ungdomsidrott (bredd,13-20 år) Riktlinjer för ungdomsidrott (elit, 13-20 år)

Idrottsföreningen bör tänka på Vad händer om det som görs blir viktigare än varför det görs? Medlemmarna är föreningen!

Arbetsordning Varför finns vi till? = Ändamål Vad står vi för? = Värdegrund Vart siktar vi? = Vision Metod: Målstegen

Vision Verksamhetsplaner Föreningsidé Bra verksamhet i hela föreningen! Värdegrund

What's in it for me? Ansvar/makt Vinst/hot Kul 5 träffar Kommunikation? E-post? E-postlista? Vad göra för de som inte är med varje gång? När ska vision och värdegrund vara klar? Svar: Påsken 2010 ska ett förslag vara klart att presentera för övriga medlemmar

Vad bestämmer vilken verksamhet Gumbalde GK ska bedriva? (ÄNDAMÅL) Gumbalde GK:s stadgar

Utifrån Gumbalde GK:s stadgar: Vad är innebörden i att ”verka för medlemmar”? Vad menas med ”i enlighet med idrottsrörelsens verksamhetsidé”? Hur arbetar vi för att leva upp till ”idrottens verksamhetsidé”? (se separat papper) Vad menar vi med aktivt i ”aktivt verka för en dopingfri idrott?

Därför finns vi till… (ÄNDAMÅL) Vem riktar sig verksamheten till? Vad erbjuds och/eller vad ska uppnås? Varför görs detta? Här kan vi börja titta framåt. Vad vill Gumbalde GK…

Ändamål (svar från arbetsgruppen) 2010-02-23 Vi ska erbjuda golfupplevelser och en meningsfull fritid för våra medlemmar, så att våra medlemmar kan få möjlighet att uppskatta golfspelet samt att vi försöker skapa sociala möten på och runt golfbanan Svaren kommer från föregående bild: Vi ska… (fråga 2) För/åt/till… (fråga 1) Så att… (fråga 3)

Josef Fahlén, Umeå universitet Värdegrundsarbete Josef Fahlén, Umeå universitet Se värdegrunden som ett effektivt styrinstrument för verksamheten. Använd den som ett verktyg, som ger stöd och riktning. Fördelen med att jobba med värdegrundsfrågan är att föreningen blir medveten om vilka strukturer som finns i föreningen och varför de ser ut som de gör. En värdegrund ska vara kollektiv, nedtecknad och diskuterad. Den ska visa upp ”vad vi står för och inte”. För detta arbete krävs reflektion!

Josef Fahlén, Umeå universitet Värdegrundsarbete Josef Fahlén, Umeå universitet Ett värdegrundsarbete innebär att ställa sig i ett vägskäl och bestämma vilken väg man ska ta! Viktigt att inte bara måla upp goda värderingar som har negativa motsättningar. Det kan handla om att välja mellan lika goda ting.

Josef Fahlén, Umeå universitet Tips Josef Fahlén, Umeå universitet Skriv ner värderingarna som vanligt folk kan förstå, Formulera konkreta och enkla planer för hur värdegrunden ska konkretisera det dagliga arbetet och hur ni ska ta reda på hur väl ni lyckas, Se ”Idrotten vill” som ett övergripande styrdokument. Diskutera vad den betyder just för er idrott/förbund/förening och använd de delar som fungerar hos er. Värdegrunden är något man ska kunna känna, inte något man ska lära sig.

Vad står vi för… (VÄRDEGRUND) Träff nr 2 Gör en lista med ledstjärnor som ska vara viktiga för föreningen. Vad ska föreningen stå för, hur ska vi förhålla oss till varandra och till andra. Bearbeta och tydliggör varje ledstjärna med hjälp av nedanstående frågeställningar: Vad innebär den? Varför ska vi ha den? Hur ska vi hålla den aktiv och levande? Hur ska vi agera om någon eller några inte följer det vi sagt att vi står för? Utmaningen är inte att välja värderingar vi kan leva med, utan värderingar vi inte kan leva utan.

Exempel på värderingsord Lägg till egna ord om du saknar något… Ärlighet Visdom Nyfikenhet Enkla Integritet Förståelse Äventyr Solidaritet Rättvisa Respekt Enkelhet Stabilitet Harmoni Struktur Inflytande Kontroll Lagkänsla Inspiration Lojalitet Lyhördhet Dynamik Lust Säkerhet Trygghet Prestigelöshet Steget före Tolerans Flexibilitet Öppenhet Kreativitet Tillhörighet Entusiasm Tillit Glädje Okomplicerat Fokus Långsiktighet Ansvar Empati Förnyelse Etik Kul Kraft Mening Hållbarhet Kompetens Generositet Pionjär Äkthet Mod Acceptans Katalysator Utveckling Politiska Passion Engagemang Pålitlighet Effektivitet Ambition Samspel Humor Stolthet Status Elasticitet Trovärdighet Styrka Sunt förnuft osv…